Apple bereidt de iTunes Store voor op eerste Dolby Atmos-films

Vanaf dit najaar ondersteunt Apple Dolby Atmos op de Apple TV 4K, zodat de films een veel beter geluid hebben. De eerste films zijn nu al in de iTunes Store te spotten in de beta's van iOS 12 en tvOS 12.

Naast Dolby Vision bestaat er ook een techniek genaamd Dolby Atmos. Waar het bij Dolby Vision draait om beeld, zorgt Dolby Atmos juist voor een betere geluidskwaliteit. Met ingang van tvOS 12 ondersteunt de Apple TV 4K Dolby Atmos, maar welke films zijn hiervoor geschikt? De eerste films met ondersteuning voor Dolby Atmos zijn al in de iTunes Store verschenen.

Eerste Dolby Atmos-films in de iTunes Store

Vorig jaar bracht Apple de Apple TV 4K uit, waardoor je films en series in 4K en HDR kon bekijken. Gekochte iTunes-films werden kosteloos geüpdatet voor ondersteuning van 4K HDR, indien deze beschikbaar gesteld werd door de filmmaatschappij. Apple beloofde hetzelfde voor Dolby Atmos en de eerste resultaten zijn daarvan al zichtbaar.

Siri in tvOS 12 vragen om Dolby Atmos.

Als je in iOS 12 en tvOS 12 aan Siri vraagt om de films met Dolby Atmos te tonen, krijg je een lijst van al flink wat films die dit ondersteunen. Je vindt hier allerlei recente films, zoals Ready Player One, Jumanji en Justice League, maar ook oude klassiekers zoals Ghostbusters uit 1984. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het aanbod van Dolby Atmos-films karig is zodra tvOS 12 voor iedereen beschikbaar is, want er lijkt al direct een flinke lijst klaar te liggen. De aanbevelingen van Siri bestaat uit meer dan vijftig films, maar mogelijk zijn het er nog veel meer.

Bekijk ook

Wat is Dolby Atmos en wat is het verschil met Spatial Audio?

Met Dolby Atmos heb je een nog mooier ruimtelijk geluid. Op welke Apple-producten is Dolby Atmos beschikbaar en wat heb je eraan? Is de audiokwaliteit echt beter? En wat is het verschil met Spatial Audio, dat ook ruimtelijk geluid biedt? Alles over Dolby Atmos lees je hier.

Op Reddit is al een tijdje een topic gaande waarin testers van tvOS 12 al enkele Dolby Atmos-films werkend hebben gekregen. Heb je een geschikt Dolby Atmos-speaker en heb je de Apple TV 4K in je woonkamer staan, dan lijkt het dus de moeite waard om nu al tvOS 12 te installeren via de publieke tvOS beta. Het installeren van een publieke beta van tvOS gaat vrij eenvoudig en levert over het algemeen weinig problemen op, omdat er niet veel bugs in zitten. Wil je liever wachten, dan kun je vanaf september profiteren van Dolby Atmos, zodra tvOS 12 beschikbaar is.

Bekijk ook

Publieke beta van tvOS installeren op je Apple TV doe je zo

Hoe kun je tvOS publieke beta installeren? In deze tip leggen we uit hoe je de publieke beta voor Apple TV en de beta voor ontwikkelaars kunt installeren.

Apple TV 4K

De Apple TV 4K is de krachtigste en meest geavanceerde Apple TV in het assortiment. Er zijn drie versies: de Apple TV 4K uit 2017, de Apple TV 4K uit 2021 en de nieuwste Apple TV 4K uit 2022. Het 2022-model heeft een snellere A15-chip en ondersteuning van HDR10+. Hij komt in twee uitvoeringen: 64GB met alleen wifi en 128GB met zowel wifi, Ethernet en Thread. Behalve voor HDR10 en Dolby Vision, ondersteunt de Apple TV 4K ook Dolby Atmos voor beter geluid. De Apple TV 4K wordt geleverd met de vernieuwde aluminium Siri Remote, die uitgerust is met usb-c. Alles over de Apple TV kopen lees je in onze round-up.

Apple TV 4K

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.