Facebook op een iPhone

Facebook gaat je coachen met video’s over privacy

Facebook heeft voor het eerst privacyprincipes opgesteld en gaat je met video's helpen om je bewuster te maken van je privacy. Waar komt deze plotselinge interesse in privacy en gebruikers beschermen vandaan?

Facebook en privacy is niet zo’n heel voor de hand liggende combinatie. Toch heeft Facebook nu toegegeven dat ‘niet iedereen alles met iedereen wil delen’. Het bedrijf heeft voor het eerst privacyprincipes gepubliceerd en wil gebruikers helpen om bewuster met hun privacy. Video’s gaan je coachen om je data beter af te schermen. Is het een spontane goedbedoelde actie vanuit Facebook? Niet echt: nieuwe EU-privacyregels dwingen het bedrijf ertoe om gebruikers beter te wijzen op privacygevaren?

Facebook maakt je bewuster van privacy

Facebook moet rekening houden met nieuwe wetgeving rond databescherming in de Europese Unie. Als gevolg daarvan hebben ze vandaag aangekondigd dat ze dingen duidelijker gaan uitleggen aan gebruikers. In educatieve video’s krijg je te zien hoe Facebook je data exploiteert voor het tonen van reclames, hoe je oude berichten weggooit en wat er gebeurt als je je Facebook-account verwijdert. De privacyprincipes die ze hier hebben gepubliceerd, zijn nieuw. Het is voor het eerst dat het bedrijf uitlegt hoe het met gebruikersdata omgaat.

In een blogpost legt Erin Egan, chief privacy officer bij Facebook, uit dat alle maatregelen worden genomen om klaar te zijn voor de nieuwe databeschermingsregels (GDPR) van de Europese Unie, die op 25 mei van start gaan. Bedrijven moeten volgens de GDPR datalekken binnen 72 uur melden en gebruikers de mogelijkheid geven om hun data te exporteren en te wissen. Overtredingen kunnen een boete opleveren van 4% van de wereldwijde jaaromzet of €20 miljoen, waarbij het hoogste bedrag van toepassing is.

Niet alles zomaar delen
De nieuwe privacyprincipes van Facebook staan los van de gebruikersvoorwaarden waarmee je akkoord gaat als je een account aanmaakt. Facebook legt uit hoe je als gebruiker de controle houdt over je privacy, welke privacyfuncties standaard al zijn ingebouwd en hoe je kunt zorgen dat je informatie niet met jan en alleman deelt. Het bedrijf meldt:

We zijn ons ervan bewust dat mensen Facebook gebruiken om in contact te komen met anderen, maar dat niet iedereen alles met iedereen wil delen; ook niet met ons.

Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg kondigde vorige week aan dat Facebook een nieuw ‘privacycentrum’ zal maken waarmee je alle privacy-instellingen op één plek kunt terugvinden.

Gebruik je de mobiele Facebook-app, dan kun je de privacy-instellingen vinden via de menuknop rechtsonder en vervolgens Privacysnelkoppelingen. Beter ga je naar de desktopsite, waar je de instellingen iets gedetailleerder kunt regelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 januari 2018, 10:36
Bron Bron Reuters
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen facebook, privacy
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.