Facebook Messenger

Facebook Messenger test versleutelde berichten die vanzelf verdwijnen

Facebook Messenger gaat geheime berichten invoeren die vanzelf verdwijnen en end-to-end versleuteld zijn.

Facebook Messenger gaat een nieuwe functie testen, waarbij je berichten na een bepaald moment kunt laten verdwijnen. De functie heet ‘Secret Conversations’ en werd aangekondigd door Messenger-topman David Marcus. De berichten zijn end-to-end versleuteld tussen verzender en ontvanger. Ook kun je een timer instellen tot het moment dat de berichten zullen verdwijnen.


messenger secret conversation

‘Secret Conversations’

De functie zal optioneel beschikbaar zijn voor gesprekken die erg vertrouwelijk zijn, zoals het uitwisselen van je Burgerservicenummer, wachtwoorden en andere privé-informatie. Marcus geeft aan dat de berichten die je met Messenger verstuurt al beveiligd zijn en daardoor moeilijk kunnen worden onderschept. De extra beveiligingsmaatregelen zijn een uitkomst als je meer zekerheid wilt. Als de proef succesvol is gaat Facebook Messenger het in de loop van de zomer aan meer gebruikers aanbieden.

Een paar jaar geleden was end-to-end encryptie nog iets wat je gebruikte als je een complot beraamde of vervolgd werd door een dictatoriaal regime. Tegenwoordig verwachten mensen dat het een standaardfunctie is in berichtendiensten. In theorie zijn de berichten die je met ‘Secret Conversations’ uitwisselt niet te bekijken door hackers of overheden, net als bij de berichten die je met WhatsApp, Telegram en iMessage uitwisselt. Ook Viber en Google’s toekomstige berichtenapp Allo maken er gebruik van (laatstgenoemde alleen in de incognito-instelling). Wickr is een berichtendienst waarmee je ook beveiligde berichten kunt versturen, die na een paar seconden verdwijnen. Wickr gebruikt echter een eigen protocol, waarvan de code niet is vrijgegeven.

Facebook Messenger gaat het protocol van Signal gebruiken, gemaakt door Open Whisper Systems. Dit is hetzelfde protocol waar ook WhatsApp, Allo en Signal’s eigen app gebruik van maken. Opvallend is dat Facebook heeft gekozen voor een opt-in-benadering: de berichten zijn niet standaard versleuteld (zoals bij WhatsApp en iMessage), maar alleen als je het handmatig inschakelt. Voorlopig zal nog maar een handjevol mensen er tijdens de test gebruik van kunnen maken.

Een ander belangrijk verschil is dat de Secret Conversations van Facebook Messenger op slechts één apparaat werken. Er wordt een unieke sleutel bewaard op het toestel van de verzender en de ontvanger. De sleutel wordt dus niet uitgewisseld met de andere apparaten die je hebt. Facebook zegt dat ze geen manier hebben om de sleutel beveiligd naar een ander apparaat te versturen. Ook kun je via de Secret Conversations geen video’s en gifs versturen.

Slecht beveiligde berichtendiensten vooral in China
Facebook Messenger heeft 900 miljoen actieve maandelijkse gebruikers, dus de uitrol van Secret Conversations zorgt ervoor dat encryptie op brede schaal beschikbaar komt. Volgens computerexpert Matt Green zijn er ondertussen nog maar weinig berichtendiensten die géén end-to-end encryptie aanbieden, en die bevinden zich voornamelijk in China.

Wil je weten hoe het met de privacy van jouw favoriete berichtendienst is gesteld, dan kun je de uitstekende vergelijking van de EFF bekijken. Ook geeft Bits of Freedom advies welke berichtendienst je nu eigenlijk het beste kunt gebruiken als je privacy je lief is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.