Viber krijgt ook end-to-end-encryptie en heeft verborgen chats

Chatapp Viber gaat de communicatie in de app ook beter beveiligen. Dankzij end-to-end-encryptie wordt Viber een stuk veiliger. Ook heeft de app nieuwe functies en staan er bots en Viber voor bedrijven op het programma.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ViberWat ooit begon als een app om via internet mee te bellen, is Viber al jaren uitgegroeid tot een volwaardige gratis chatapp. En met de nieuwste versie van vandaag is communiceren via deze app een stuk veiliger geworden, want Viber biedt ondersteuning voor end-to-end-encryptie. Dit wil zeggen dat zowel tekstberichten als gesproken berichten beveiligd zijn van zender tot ontvanger, waardoor alleen degene met fysieke toegang tot de apparaten de berichten kan lezen. Bovendien heeft Viber nog nieuwe functies gekregen.


Update 20 april: Onduidelijk is welk protocol Viber gebruikt voor de end-to-end-encryptie. Het bedrijf wil dit ook niet zeggen, waardoor gebruikers niet zeker weten of de encryptie wel veilig genoeg is. Ook heb je niet de mogelijkheid om fingerprints te vergelijken, zoals bij WhatsApp en Signal wel mogelijk is. Zo weet je zeker dat je met de juiste persoon te maken hebt.

Viber encryptie komende weken uitgerold

Na WhatsApp gaat ook Viber alle communicatie via de app extra veilig maken. Met de update van vandaag is end-to-end-encryptie toegevoegd. Maar niet iedereen kan nu meteen gebruikmaken van deze extra veilige vorm van communicatie. Vanaf vandaag rolt Viber de functie uit in Brazilië, Wit-Rusland, Israel en Thailand, terwijl de rest van de wereld in de komende weken volgt. Om de functie aan te zetten, moet je de app wel opnieuw verifiëren met een QR-code. Je herkent de beveiligde chats aan een grijs slot-icoontje aan de rechterkant van het scherm. End-to-end-encryptie van Viber werkt tussen alle toestellen en platformen.

Viber voor de iPhone laat je chatten en bellen.

Naast deze encryptie heeft Viber ook een nieuwe functie gekregen. Vanaf versie 6.0 kunnen gebruikers bepaalde chats verbergen, zodat deze alleen te bereiken zijn na het invoeren van een viercijferige code. Bovendien kun je nu media liken vanuit het previewscherm en neemt de app minder ruimte in op je toestel.

Viber voor bedrijven en de komst van bots

Maar Viber krijgt in de komende maanden meer functies, waardoor de app weer op gelijke hoogte komt te staan met apps als Facebook Messenger en WhatsApp. Zo kunnen bedrijven binnenkort ook Viber gaan gebruiken om te communiceren met klanten. En net als Facebook Messenger krijgt Viber ondersteuning voor bots. Bedrijven kunnen de API gebruiken om zelf bots te creëren. De bots verschijnen waarschijnlijk in het derde kwartaal.

Viber is beschikbaar voor allerlei platformen, zoals iOS, Android, Windows en via de desktop met bijvoorbeeld de Mac-app. Viber heeft in totaal meer dan 700 miljoen gebruikers.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 20 april: Toegevoegd dat Viber geen fingerprint aanbiedt en niet bekendmaakt welk protocol voor encryptie wordt gebruikt. Daardoor kun je als gebruiker niet goed beoordelen of je veilig bent.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
20 april 2016 om 8:58
Onderwerp
Categorie
Apps
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.