Reacties voor: EU wil 30 procent Europese series bij Netflix, Disney+ en Apple TV+

Nieuwe wetgeving vanuit de EU kan ervoor zorgen dat er meer Europese content te zien is. De EU wil dat streamingdiensten zoals Apple TV+ en Netflix minimaal 30 procent Europese films en series bevatten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 20 reacties

  1. Zijn er geen grotere problemen bij EU?

  2. Alsjeblieft zeg !!! Ik kijk nooit naar Europese films of series op Netflix
    En dan te bedenken dat die mensen daar van mijn betaalde belastinggeld, zulke bullshit ideeën lopen te bedenken 😡

  3. Heel goed plan! Europese titels verplicht programmeren is goed voor Europa zelf qua ontwikkeling, investering, werkgelegenheid en economie.

    Amerikaanse invloeden zijn hier in NL in overvloed aanwezig en ik vind het al best genoeg zo. Een beter evenwicht creëren door Europa sterker te laten worden juich ik van harte toe. 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼

  4. @Aagje: Als het op een eerlijke manier word gedaan zou ik het ook toejuichen, maar Netflix, Disney+ en Apple TV hebben zichzelf groot gemaakt. Ze hebben flink geïnvesteerd in reclame etc. Nu nadat deze diensten groot zijn geworden eisen stellen om mee te liften aan hun successen.

    Als er een streamingdienst komt vanuit Europese bodem had ik dat initiatief gesteund, maar dit is absurd. Dit gaat tegen eerlijk handel drijven en eerlijk geld verdienen.

  5. Wat een betutteling weer. Hebben die ongekozen overbetaalde gasten niets anders te doen?

  6. De EU bemoeit zich steeds meer met zaken waar zij zich niet mee moet bemoeien. Verschillende Europese landen betalen wij geld terwijl ze de mensenrechten overschrijden, maar de EU ziet liever het aanpakken van Amerikaanse content als haar prioriteit…

    Aziatische en Afrikaanse filmmakers maken nog veel minder kans en daar hoor je niemand over. Het punt is echter, wat gebeurt er als deze maatregel wordt ingevoerd? Een groter percentage haal je niet met meer content, maar juist met minder. Ten gevolge van deze maatregel, zullen we in Europa simpelweg minder Amerikaanse content kunnen bekijken, terwijl de hoeveelheid Europese content niet verandert. Stimuleer en subsidieer eerder de Europese filmsector om betere Europese content te maken om met de Amerikanen te concurreren, zou ik zeggen.

  7. Manmanman. Dat de EU maar een eigen streamingsdienst opricht. EuroFlix of iets dergelijks.

    Succes met het krijgen van abonnees.

  8. Erg dom… 3x raden hoe ze snel aan die 30% komen? Gewoon een flink deel niet-EU content niet beschikbaar te maken in de EU. Leuk voor ons… bedankt EU.

  9. Meer Europese content is niet zelfde als meer content.

  10. @Jeffrey: Scherp opgemerkt! Ze zijn een beetje wereldvreemd bij de EU. Denk ook dat die 30% niet gebaseerd is op succesvolle EU content. Zelfs de langstlopende soap “Brexit” is geen succes.

  11. Ik begrijp eigenlijk niet hoe de EU dit kan eisen. Waarom kan de EU voor de diensten bepalen wat hun aanbod moet zijn? Klinkt een beetje als Chinese toestanden.

    Niet dat ik problemen heb met content vanuit Europa, er is hartstikke veel goeds gemaakt in de landen om ons heen en zelfs ook in Nederland.

  12. Ach de EU met hun domme regels. Dan moet er maar eens een echt Europees streaming platform van start gaan. Daar kunnen ze alle regeltjes zelfs afdwingen.

    Oh wacht in Vlaanderen hebben we al zoiets. De Vlaamse Netflix Streamz. Zo noemen ze zichzelf trouwens. Maar dan komt er een nieuwe Vlaamse film uit “Familie De Claus” en dan is die daar niet beschikbaar op. Sterk zelfs Netflix heeft de rechten opgekocht.

  13. ik snap die negatieve reacties hier niet zo goed. Europese producties hebben het niet makkelijk: veel duurder als je de kleine afzetmarkten bekijkt en we worden overspoeld door Amerikaanse content via Amerikaanse streaming services.

    Heel goed dat er wat tegengewicht komt.

    Overigens, we hebben hier in Belgie sinds dit najaar onze eigen lokale Netflix. Maar wel duurder met minder content. En ze hebben een deal gemaakt met HBO om toch maar te kunnen vullen. Zegt genoeg zeker?

    Is dit een prioriteit voor de EU? je kan je toch wel inbeelden dat er allerlei commissies en diensten zijn die zich met hun eigen domein bezighouden, dus dit gaat niet ten koste van mensenrechten.

  14. @tom: Die negatieve berichten zijn duidelijk toch? Ik betaal elke maand €14,- voor Netflix omdat ik dol ben op het huidige aanbod. En nu gaat de EU even voor mij bepalen waar ik naar moet gaan kijken. What’s next: gaan we straks ook internet aan banden leggen? Omdat de Europese websites het zo moeilijk hebben? Kom op zeg!!

  15. Origineel geplaatst door tom
    ik snap die negatieve reacties hier niet zo goed. Europese producties hebben het niet makkelijk

    Raar hé, meeste wat uitkomt is bagger

    Origineel geplaatst door tom
    Heel goed dat er wat tegengewicht komt.

    Laat de EU dan lekker een EU streamingdienst maken, zal storm lopen….

    Origineel geplaatst door tom
    Overigens, we hebben hier in Belgie sinds dit najaar onze eigen lokale Netflix. Maar wel duurder met minder content. En ze hebben een deal gemaakt met HBO om toch maar te kunnen vullen. Zegt genoeg zeker?

    Precies, zegt genoeg, en dan moet Netflix 30% gaan vullen? met wat dan?

    Origineel geplaatst door tom
    Is dit een prioriteit voor de EU? je kan je toch wel inbeelden dat er allerlei commissies en diensten zijn die zich met hun eigen domein bezighouden, dus dit gaat niet ten koste van mensenrechten.

    Precies, daarbij ben ik van mening dat ze zich daar sowieso niet mee moeten bemoeien, als er goeie content vanuit de EU komt zal dat sowieso wel opgepakt worden door de streamingdiensten.

  16. Origineel geplaatst door Mark
    Precies, daarbij ben ik van mening dat ze zich daar sowieso niet mee moeten bemoeien, als er goeie content vanuit de EU komt zal dat sowieso wel opgepakt worden door de streamingdiensten.

    Dat is nu net het probleem: er komt niet genoeg goeie content uit de EU omdat ze niet opkunnen tegen de US die de wereld overspoeld met hun content. Het geld dat je betaalt aan Netflix wordt niet geïnvesteerd in EU-content. Kip en ei verhaal dus.

    De EU zal echt niet ingrijpen met marktverstorende maatregelen als dat niet nodig zou zijn. Hier is echt een probleem en goed dat ze dit aanpakken.

  17. Typisch een gevalletje waar bemoeit de EU zich mee niemand is verplicht om die diensten af te sluiten hè men neemt juist een abonnement voor wat ze leveren.

  18. Erg veel kortzichtige en misschien populistische reacties hier. Gelijk weer afgeven op de EU omdat jij op dit moment lekker je series kan kijken. Maar als je goed kijkt naar de inhoud van Apple en Disney zie je echt nauwelijks iets Europees terugkomen. Met de groei van deze streamingdiensten krijgen Europese makers totaal geen kans op deze platforms. Een beetje reguleren lijkt dan nodig.

    Overigens denk ik dat Netflix best veel EUR content heeft.

  19. Origineel geplaatst door Billy
    @Aagje: Als het op een eerlijke manier word gedaan zou ik het ook toejuichen, maar Netflix, Disney+ en Apple TV hebben zichzelf groot gemaakt. Ze hebben flink geïnvesteerd in reclame etc. Nu nadat deze diensten groot zijn geworden eisen stellen om mee te liften aan hun successen.

    Als er een streamingdienst komt vanuit Europese bodem had ik dat initiatief gesteund, maar dit is absurd. Dit gaat tegen eerlijk handel drijven en eerlijk geld verdienen.

    @billy, De door jou genoemde streamingdiensten met hun overwegend Amerikaanse series zijn al gemaakt voor Amerika zelf. Ze worden daarna ook over Europa uitgestrooid, dus die kosten hoeven niet meer betaald. De kosten van investeringen die ze in Europa hebben gedaan zijn alleen nodig om de infrastructuur van de Europese systemen te ontwikkelen en te onderhouden. Ook reclamekosten behoren daarbij, om nog meer mensen toe te voegen aan wat al grotendeels is gemaakt voor de Amerikaanse markt. Er zal inmiddels ook wel wat Europese content aan toegevoegd zijn.

    Ze maaien met hun positie al het gras voor de voeten van de Europese ontwikkelingen in streamingdiensten weg. Dat vind ik gewoon geen gezonde situatie. Ik zou -net als jij – een Europese streamingdienst toejuichen. Blijkbaar is daar nu geen verdienmodel voor. Moet er dan toch niet een wettelijke steuntje in de rug voor gaan komen? Anders blijft Europa op achterstand staan.

    Om dezelfde reden gebruik ik Spotify Premium ipv  Muziek. Europese bedrijven moeten mijn inziens gesteund worden door mensen die bereid zijn hun abonnement bij Europese bedrijven af te sluiten.

    Om dezelfde reden zou ik ook heel graag een Europees “Facebook” willen. Of een Europese “Whatsapp” of “Instagram”. Die zijn er misschien al voor Whatsapp maar te weinig mensen maken er nog gebruik van.

    Europese streamingdiensten en dito techbedrijven moeten zich in Europa goed en vrijelijk kunnen ontwikkelen naar mijn mening, om niet alleen genoeg tegengas te kunnen geven aan Amerikaanse invloeden, maar ook tegen de Chinese invloeden. Wij houden tenslotte toch zo van onze persoonlijke vrijheid en onze privacy? Moet je net juist dié continenten die daar geen enkele ruk om geven, nog groter gaan maken?

    Ik hoop dat ik mijn weerstand tegen Amerikaanse dominantie en toekomstige Chinese dominantie op allerlei techgebieden hier in dit stukje een beetje logisch uitleg. Hopelijk zijn er meer mensen dan ik alleen die er zo naar kijken.

    En ja, misschien is het niet eerlijk om nu achteraf eisen te gaan stellen aan Amerikaanse streamingdiensten, maar de wereld is nu eenmaal niet eerlijk. Facebook bv. zelf is ook niet eerlijk. Kun je met wetgeving nauwelijks nog corrigeren. Hoop dat dit idee van de Europese Unie wel doorgaat en ik hoop ook de uiteindelijke doelstelling erachter gaat lukken.

  20. Dit hing al sinds 2018 in de lucht. En volgens Variety is Netflix al hard bezig eraan te voldoen. Ik vind het prima. Er zijn genoeg goede serie’s in Europa die er ook op horen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.