Deirdre O'Brien in Apple Store

Deirdre O’Brien vindt optimisme de belangrijkste eigenschap van Apple

Zelf springt ze elke ochtend enthousiast uit bed
Ze loopt al een eeuwigheid bij Apple rond, maar toch weten we maar weinig van Deirdre O'Brien, de vrouw die bij Apple verantwoordelijk is voor alles op het gebied van mensen en winkels. In een nieuw interview vertelt ze iets meer over haar moeilijkste momenten en waar ze het meest trots op is.

Het enthousiasme van Deirdre O’Brien

O’Brien treedt maar zelden op de voorgrond en geeft weinig interviews. Wel is ze meermaals per week actief op haar Instagram-account waar ze foto’s van medewerkers voorziet van motiverende teksten. Die zijn wellicht niet door haarzelf geschreven, maar door een marketingteam, maar ze laten toch goed zien waar O’Brien voor staat: aandacht voor mensen en enthousiasme in haar werk. In een interview met InStyle laat O’Brien weten dat Apple zelf ook een optimistisch bedrijf is, dat zelfs in moeilijke tijden positief blijft. Ook vertelt ze dat haar coming out een van de moeilijkste momenten uit haar carrière bij Apple was, maar dat ze er geen moment spijt van heeft gehad. In dat opzicht zijn er wel wat overeenkomsten met haar baas, Tim Cook, al deed hij er een stuk langer over om zijn geaardheid bekend te maken. O’Brien voelt het haar verantwoordelijkheid om op te komen voor minderheden binnen het bedrijf.


‘Technologie is niet het doel’
O’Brien is sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor alle Apple Stores, wat betekent dat ze meer dan 500 fysieke winkels, de online Apple Store en de personeelszaken van meer dan 120.000 medewerkers onder haar hoede heeft. In januari 1988 trad ze in dienst bij Apple en ze heeft daarmee een historie van meer dan dertig jaar bij het bedrijf. Net als ander medewerkers van het eerste uur heeft O’Brien nauw met Steve Jobs samengewerkt en is het nog steeds een van haar inspiratiebronnen:

Iets waarvan ik denk dat Steve het ons allemaal heeft bijgebracht, is dat technologie er alleen is om mensen te verbinden. Steve had het erover dat Apple op het snijvlak van technologie en vrije kunsten staat. En dat is hoe we het allemaal voelen: dat het zoveel groter is dan de technologie zelf.

Deirdre O'Brien keynote
O’Brien deed afgelopen september voor het eerst aan de keynote mee.

Dezelfde quote heeft CEO Tim Cook ook al eens in 2018 in een interview geuit. O’Brien begon op de productieplanning voor Macintosh-computers en werkte vervolgens in verschillende rollen, voor online en offline activiteiten. Haar huidige baan is de meest veeleisende. Eén van O’Briens taken is om te zorgen dat mensen meer besteden in de winkels en ze denkt dat voor elkaar te kregen met veel persoonlijke energie. Ze springt elke ochtend optimistisch uit bed en vindt dat dit een eigenschap van heel het bedrijf is. Vooral tijdens de dotcom-crisis, toen veel mensen Apple hadden afgeschreven en niet dachten dat het nog goed kwam. “Maar er is altijd hoop”, aldus O’Brien. Al moet het wel een realistisch optimisme zijn, voegt ze eraan toe. Iedereen moet de schouders eronder zetten en z’n steentje bijdragen.

Het volledige verhaal lees je bij InStyle. Ook hebben we eerder al een uitgebreider portret van Deirdre O’Brien gemaakt.

Bekijk ook

Deirdre O'Brien: dit is Apple's hoofd personeel en retail

Deirdre O'Brien is Senior Vice President van People en Retail bij Apple. Ze is in die rol verantwoordelijk voor de Apple Stores, zowel online als offline. Ook is ze verantwoordelijk voor human resources (HR). We vertellen je alles wat je moet weten over Apple-veteraan O'Brien en haar rol bij Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.