twee-wijzerplaten

Opinie: Waarom je aan één Apple Watch-wijzerplaat niet genoeg hebt

Stop met het zoeken naar de ultieme wijzerplaat voor de Apple Watch, die alles te bieden heeft wat jij zoekt! Het is veel slimmer om voor meerdere wijzerplaten te kiezen en het swipen tussen wijzerplaten wat beter onder de knie te krijgen. Zo hou je toch een zen-gevoel als je op je wijzerplaat kijkt en kun je snel vinden wat je zoekt.

Geen enkele wijzerplaat is optimaal

Toen ik overstapte naar de Apple Watch Series 5 wilde ik ook wel weer eens wat nieuwe wijzerplaten proberen. Misschien eentje die geschikter was voor het always-on scherm? Ik vond de nieuwe California-wijzerplaat erg mooi, alleen bood die maar weinig ruimte voor complcaties. Het lukte maar niet om de meest ideale te vinden. De oplossing die ik heb gevonden is om meerdere wijzerplaten naast elkaar te gebruiken.


Er zijn mensen die al langer gewend waren om twee wijzerplaten te gebruikten. Meestal gaat het dan om een drukke uitvoering met veel productiviteitsfuncties voor overdag en een minimalistische voor in het weekend. Maar mijn aanpak is anders. Ik heb eerst alle overbodige wijzerplaten zoals Mickey en Ademhaling weggegooid en ben vanaf het nulpunt begonnen met de wijzerplaat die ik mooi vond. Vervolgens ben ik gaan kijken welke aanvullingen ik daarop nodig had, zodat ik ook de resterende functies onder handbereik heb. Die andere wijzerplaat hoeft helemaal niet mooi te zijn, want ik ga er helemaal niet mee rondlopen. Als het maar functioneel is en ik snel kan vinden wat ik zoek. Dat kunnen dus ook vijf verschillende zijn.

Apple Watch wijzerplaat 1

De eerste wijzerplaat was snel gevonden: ik wilde California, vanwege het klassieke uiterlijk. En dan het liefst in een gedempte kleur blauw, die al standaard bij de instellingen staat. Deze wijzerplaat heeft een mix van Romeinse en Arabische cijfers. Later kwam ik erachter dat je dit ook kunt aanpassen en bijvoorbeeld alleen Romeinse cijfers te zien krijgt. Want ook al biedt California je op het eerste gezicht geruststellend weinig keuzes, als je de instellingen wat beter bekijkt zijn er toch nog 9999 variaties mogelijk (dit is een willekeurig getal, ik heb het niet precies nagerekend).

Bij het zoeken naar de andere wijzerplaten liep ik veel eerder tegen een keuzeprobleem aan: mijn oog viel op Modulair Compact, maar je hebt daarbij een duizelingwekkend aantal kleurkeuzes, die allemaal op elkaar lijken. Vooral in de richting van zalm/roze/oranje/beige/goud is er enorm veel keuze. Ik koos uiteindelijk voor felgeel vanwege het contrast.

Apple Watch wijzerplaat 2

Ik had natuurlijk ook voor alleen de Infograaf kunnen kiezen, om alles op één scherm te zien. Maar die wijzerplaat is me te druk en het gaat er nu net om dat je met één of twee swipes snel een taak kunt uitvoeren of een app zoals Just Press Record starten. Het praktische nut van zo’n wijzerplaat blijkt als je bepaalde sporten of hobbies beoefent.

Elke activiteit een eigen wijzerplaat

Je kunt een speciale wijzerplaat maken voor tijdens het zwemmen, met grote activiteitsringen die in het water goed af te lezen zijn. Zo’n wijzerplaat hoef je niet de hele dag te zien, maar haal je alleen tevoorschijn tijdens het sporten. Speciaal voor op reis komt een andere wijzerplaat van pas. Ik heb daar bijvoorbeeld Citymapper en Tripsy in staan.

Nu ik eenmaal met een paar extra wijzerplaat ben begonnen, komen er af en toe weer nieuwe bij. Ik heb er bijvoorbeeld eentje met alleen maar hartslagfuncties en eentje die shortcuts bevat naar mijn favoriete apps. Door gaandeweg een nieuwe toe te voegen en die helemaal aan te passen voor één hobby, situatie of bezigheid, raak je er gaandeweg aan gewend en verdwaal je ook niet in alle mogelijkheden. Eén eis die ik aan mijn wijzerplaten stel, is dat ze simpel moeten zijn. Drie of vier shortcuts naar functies of apps kan nog net, veel meer maakt het onoverzichtelijk.

Hoe gebruik jij de wijzerplaten op je Apple Watch? En heb je dan genoeg aan eentje of heb je meerdere naast elkaar? Ik lees het graag in de reacties!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.