ABN AMRO Apple Pay gebruiken.

Onderzoek: Nederlanders gebruiken steeds vaker bank- en betaalapps

Mede dankzij Apple Pay
Uit nieuw Nederlands onderzoek blijkt dat steeds meer smartphonegebruikers de app van hun bank geïnstalleerd hebben. Het regelen van bankzaken en mobiele betalingen is in het derde kwartaal van 2019 flink gegroeid.

Je iPhone gebruik je allang niet meer om alleen maar te bellen, te surfen en berichtjes te sturen. Zo heeft elke bank zijn eigen app waarmee je je bankzaken kan regelen en is je iPhone dankzij mobiele betaalmiddelen zoals Apple Pay tegelijkertijd je portemonnee. Telecompaper deed onderzoek naar het aantal installaties van apps en uit het Dutch Apps Market-rapport blijkt dat de categorieën mobiel bankieren en mobiel betalen het hardst gegroeid zijn.

‘Sterke groei in gebruik betaalapps dankzij Tikkie en Apple Pay’

Uit het nieuwe onderzoek van Telecompaper blijkt dat op 44 procent van de Nederlandse smartphones een app voor mobiel betalen geïnstalleerd staat. Twee jaar eerder was dat nog 26%. Op Android hebben de banken vaak losse apps om mee te betalen, zoals de Rabo Wallet- en de ABN AMRO Wallet-app. Op de iPhone is dit geïntegreerd in de standaard Wallet-app. Hoe sterk Apple Pay verantwoordelijk is voor de groei van het aantal mobiele betaalapps, blijkt niet helemaal uit het onderzoek. Wel wordt het genoemd als één van de oorzaken.

ING Apple Pay met Apple Watch

Andere apps waar je mobiel mee kan betalen zijn Payconiq en OK, al worden die niet bij naam genoemd. Jong volwassenen tussen de 20 en 29 jaar lopen voorop wat betreft apps om mobiel mee te betalen. In deze groep heeft 53% een dergelijke app geïnstalleerd.

Niet alleen mobiel betalen-apps groeien hard, want ook de bank-apps zijn de afgelopen tijd gestegen. In het derde kwartaal van 2017 stonden de apps van banken op 63% van de smartphones, twee jaar later was dat 74%. De apps krijgen steeds vaker nieuwe functies en bieden meer inzicht in je bankzaken. Bij ING heb je sinds een paar jaar de app nodig om betalingen te bevestigen, sinds ze afgestapt zijn van de TAN-codes. Dit draagt mogelijk ook bij aan de stijging. Het onderzoek merkt ook op dat de stijging van de bank-apps mogelijk samenhangt met de stijging van apps voor mobiel betalen. De groep van 65-plussers is het kleinst als het gaat om installaties van mobiel bankieren-apps (63%).

Bekijk ook

Apple Pay FAQ: veelgestelde vragen over Apple's betaaldienst

De veelgestelde vragen over Apple Pay op een rijtje. Waar werkt het, hoe stel je het in en zijn er kosten aan verbonden? Hoe zit het met Rabobank en ABN AMRO? Vind alle antwoorden op al je vragen in onze uitgebreide Apple Pay FAQ!

Sterke groei voor Tikkie

Ook de installaties van Tikkie zijn sterk toegenomen. In het afgelopen jaar is het aantal installaties gestegen naar 2,8 miljoen. Dat komt overeen met 22% van de smartphonegebruikers, tegenover 11% een jaar eerder. Opvallend genoeg staat Tikkie daarmee vaker geïnstalleerd op smartphones dan de app van ABN AMRO, de eigenaar van Tikkie. Dat komt onder andere doordat Tikkie gebruikt kan worden met elke bank, al is dat voor klanten van bijvoorbeeld ING, Rabobank en bunq niet nodig omdat je met de apps van die banken ook een betaalverzoek kan maken.

Omdat je Tikkie niet hoeft te installeren om er als ontvangende partij een betaling mee te doen, is het aantal gebruikers van Tikkie een stuk hoger. Eerder meldde de app dan ook 6 miljoen gebruikers te hebben.

Eerder deze week was er ook een ander onderzoek, waaruit bleek dat het gebruik van social media onder Nederlanders gedaald is. Meer over dat onderzoek lees je in ons artikel.

Bekijk ook

'Nederlanders gebruiken meer Instagram, daling bij Facebook en WhatsApp'

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat we in Nederland minder tijd besteden aan social media. Opvallend is dat het gebruik en aantal gebruikers van Instagram de afgelopen tijd juist gestegen is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.