Lightning-poort Apple TV

Verborgen Lightning-connector gevonden in Apple TV 4K

De Apple TV 4K is al meer dan twee jaar verkrijgbaar, maar toch blijkt het apparaat nog verrassingen te bevatten: een verborgen Lightning-connector. Hij zit verstopt in de Ethernet-poort.

Lightning-poort in Apple TV 4K

De Lightning-poort biedt wellicht toegang tot de hardware-systeemfuncties. Met het blote oog zijn de contactpuntjes van de Lightning-aansluiting niet te zien. Apple TV-expert Kevin Bradley ontdekte soldeerpuntjes op het moederbord toen hij nog eens een oude video van iFixit uit 2017 zat te bekijken. Ze komen overeen met Apple’s protocol voor de Lightning-connector. “Niemand van ons heeft zo nauwgezet naar de hardware van de Apple TV 4K gekeken en de magie die in de Ethernetpoort verstopt zit”, aldus Bradley. Hij denkt dat je via de Lightning-poort toegang kan krijgen tot de firmware op de Apple TV, met mogelijk een route naar een jailbreak. “Het gaat tijd kosten om uit te zoeken wat mogelijk is en hoe”.


Apple heeft de toegang tot de Lightning-contactpuntjes afgeschermd met een schuifje. Je vindt het achterin de Ethernet-poort. Schuif je het deurtje open, dan zie je een aantal pinnen. Er is wel een speciale connector nodig om verbinding te maken, want het is geen standaard Lightning-aansluiting. Het zal dan ook lastig worden om de poort werkend te krijgen.

Apple TV Lightning-poort

Ontwikkelaar Steven Troughton-Smith denkt dat de aansluiting wordt gebruikt voor het debuggen van de hardware. Het is wel vaker voorgekomen dat er dergelijke aansluitingen in de hardware waren verstopt, die alleen bedoeld waren voor intern gebruik.

Lightning-poort Apple TV

Zo zit er in de Apple Watch ook een verborgen hardware-poort verstop, die gebruikt kan worden voor het stellen van diagnoses bij problemen en voor het aansluiten op speciale houders in de winkel. Het zit verborgen in de richel waarin je het Apple Watch-bandje vastmaakt aan de horlogekast.

Of er ook een nieuwe Apple TV 5 komt is nog zeer de vraag. Het zou logisch zijn in combinatie met Apple’s aanstaande TV+ dienst maar er zijn nog onvoldoende aanwijzingen dat er inderdaad aan eentje wordt gewerkt. De huidige Apple TV 4K voldoet eigenlijk nog prima.

Lightning-poort Apple TV
Apple TV 4K

Apple TV aansluiting voor Lightning
Apple TV HD (voorheen Apple TV 4) met USB-C-aansluiting

De allereerste Apple TV had een USB-poort, terwijl de tweede en derde generatie waren voor zien van micro-USB. Bij de vierde generatie Apple TV, die nu Apple TV HD wordt genoemd, zit er een USB-C-aansluiting in voor “service en support”. Apple verwijderde die bij het huidige model; aan de buitenkant zijn alleen nog Ethernet en HDMI te zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd me de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.