MacBook Pro review Touch Bar

Touch Bar nutteloos? ‘Apple moet high-end MacBook Pro zonder Touch Bar uitbrengen’

Is de Touch Bar handig of blijkt deze toch nutteloos? Volgens een voormalige Apple-medewerker moet de high-end 15-inch MacBook Pro ook zonder Touch Bar te koop zijn. Wat is de toekomst van de Touch Bar?

Schrijver en voormalig Apple-medewerker Chuq Von Rospach is van mening dat de Touch Bar op de MacBook Pro van weinig toegevoegde waarde is. Volgens hem zou Apple daarom een high-end MacBook Pro zonder Touch Bar uit moeten brengen. Momenteel kun je alleen kiezen voor de een Touch Bar als je geïnteresseerd bent in de nieuwste 15-inch MacBook Pro.

MacBook Pro review Touch Bar

‘Touch Bar geen toegevoegde waarde’

Volgens Von Rospach lost de Touch Bar alleen problemen op die er eigenlijk niet zijn. Na maanden van werken op een MacBook Pro met Touch Bar, schakelde hij onlangs over naar een nieuwe 5K iMac. Hij miste Touch Bar eigenlijk niet. De bijbehorende Touch ID-sensor kwam echter wel van pas, bijvoorbeeld bij 1Password. Voor het snel ontgrendelen van de Mac heb je de Touch ID-knop niet nodig, want dit kan ook met een Apple Watch in de buurt. Von Rospach denkt dat Apple geen raad weet waar ze met de Touch Bar naartoe willen. De nieuwe iMacs werken er bijvoorbeeld niet mee, omdat er geen toetsenbord met ingebouwde Touch Bar is. Apple kan daarom twee dingen doen: de Touch Bar alsnog voor alle Macs beschikbaar stellen of de high-end MacBook Pro ook zonder Touch Bar aanbieden.

De huidige 15-inch MacBook Pro kost bij de online Apple Store €2.799, inclusief Touch Bar. Als je naar de 13-inch MacBook Pro kijkt, betaal je voor de Touch Bar zo’n €200 extra. Je wordt dus geforceerd om extra geld uit te geven voor een Touch Bar, terwijl je die misschien helemaal niet wil. Wellicht worden de gebeden van Von Rospach gehoord, want Apple zou nog werken aan een MacBook Pro zonder Touch Bar voor pro-gebruikers. Dat zou dus goed nieuws zijn voor mensen die niet zitten te wachten op de aanraakgevoelige knoppenbalk, al hebben we sinds dat gerucht niets meer vernomen van zo’n Touch Bar-loze MacBook Pro. De enige nieuwe MacBook Pro zonder Touch Bar zijn twee varianten van de 13-inch MacBook Pro.

Toekomst van de Touch Bar
De toekomst van de Touch Bar is nog onzeker. Sinds de aankondiging in oktober vorig jaar heeft Apple nauwelijks nog aandacht besteed aan deze knoppenbalk. Tijdens de presentatie besteedde Apple veel tijd aan de Touch Bar met onder andere uitgebreide demonstraties, maar daarna is het zo goed als stil gebleven. Er verschijnen bijvoorbeeld ook weinig goede apps voor de Touch Bar en in de nieuwe aanstaande macOS High Sierra-update zijn er ook weinig grote toevoegingen gedaan. Apple zou wel nadenken over een apart toetsenbord met Touch Bar, maar het kan waarschijnlijk nog wel even duren voordat zo’n los toetsenbord op de markt verschijnt.

In onze MacBook Pro-review kon je al lezen dat de Touch Bar nog maar in weinig gevallen echt handig is. Wat ons betreft zou een nieuwe high-end MacBook Pro zonder Touch Bar dan ook niet misstaan. Wij zijn ook benieuwd naar jouw ervaringen met de Touch Bar. Zou het voor jou wel een gemis zijn of zie je ook liever dat Apple een nieuwe krachtige MacBook zonder aanraakgevoelige balk zou uitbrengen?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 augustus 2017, 13:24
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen macbook pro, touch bar
Device MacBook Pro

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (13- en 16-inch) en verschillende kleuren en specificaties. Er zijn momenteel drie lijnen: de 13-inch MacBook Pro met M1-chip (eind 2020), de high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip (voorjaar 2020) en de 16-inch MacBook Pro met Intel-chip (eind 2019). De MacBook Pro is ook kenmerkend vanwege de Touch Bar. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.