Ouderen in ziekenhuis

Apple neemt gezondheidsstartup Gliimpse over

Apple heeft gezondheidsstartup Gliimpse overgenomen, een bedrijf dat een beveiligd platform voor medische data maakt.

Apple heeft Gliimpse overgenomen, een startup die de afgelopen drie jaar bezig is geweest met een beveiligd platform voor medische informatie. Het is de eerste grote overname van Apple op het gebied van gezondheidszorg. Voorheen nam Apple wel medewerkers met een medische specialisatie in dienst, maar geen complete bedrijven. Gliimpse is gevestigd in Silicon Valley en maakt een platform om medische data vast te leggen, inclusief foto’s.

Ouderen in ziekenhuis

Gliimpse: beveiligde medische data

Het bedrijfje werd opgericht in 2013 met geld van ondernemer Anil Sethi. Hij werkte in de jaren tachtig als systems engineer bij Apple en was de afgelopen jaren vooral betrokken bij startups op het gebied van gezondheidszorg. Apple heeft de overname inmiddels bevestigd met een standaardreactie. Gliimpse ontstond vanuit een persoonlijke behoefte: de zus van Sethi werd getroffen door borstkanker en merkte hoe lastig het is om je persoonlijke gezondheidsdata te beheren.

Als patiënt laat je een spoor van medische info achter bij allerlei klinieken en laboratoria, maar je kunt die info niet makkelijk benaderen. Er is geen standaard voor het opslaan van een elektronisch patiëntendossier en er is zelfs geen standaard bestandsformaat. Ondertussen zijn er wel meer dan duizend systemen waarin medische informatie wordt vastgelegd. Gliimpse wilde dat probleem oplossen en onder de paraplu van Apple kan Sethi daarmee doorgaan.

Handig voor HealthKit en CareKit?

Apple zou het platform van Gliimpse kunnen gebruiken om HealthKit of CareKit verder uit te breiden. Met deze twee oplossingen hebben ze al diensten waarmee patiënten, artsen en zorgverleners gezondheidsdata kunnen raadplegen en delen. Opvallend is dat Gliimpse niet in het algemeen op gezondheid is gericht, maar specifiek op mensen met ernstige en/of chronische ziektes zoals kanker en diabetes. Dat wijst erop dat Apple zich specifieker op ziektes wil gaan richten. Onlangs nam Apple ook al een kinderarts in dienst die een HealthKit-app voor jongeren met Type 1 diabetes had ontwikkeld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 augustus 2016, 15:04
Categorie Apple
Onderwerpen gezondheid, overname

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.