Apple-Music-iPhone-6

Apple Music: dit besprak Apple niet tijdens de keynote

Apple Music werd tijdens de WWDC Keynote onthuld, maar er is nog steeds veel onduidelijkheid. Hoe zit het offline luisteren, hoe groot is het aanbod en hoe staan concurrerende diensten er tegenover?
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Apple-Music-iPhone-6
Tijdens de WWDC keynote van Apple was er ruimschoots aandacht voor Apple Music, maar na de presentatie bleven we met nog veel vragen zitten. Hoe zit het met offline luisteren? Kunnen we met Apple Music de volledige iTunes-bibliotheek benutten? Hoe reageert de concurrentie? Wij zochten het voor je uit.


Lees ook: Dossier Apple Music, met alle informatie over Apple’s nieuwe muziekdienst

Laten we beginnen met goed nieuws: het is met Apple Music wel degelijk mogelijk om nummers en video’s offline af te spelen. In een verklaring aan Re/code laat Apple weten dat alle content van Apple Music toe te voegen is aan een collectie. “Van deze collectie kun je een afspeellijst maken, die ook offline te gebruiken is.”

Apple-Music-app

Apple Music heeft kleiner aanbod dan iTunes Store

Een ander groot vraagteken na de onthulling van Apple Music is het aanbod. Dat Drake en Pharell er te vinden zijn is duidelijk, maar hoe zit het met andere artiesten? Wat inmiddels zeker is, is dat het aanbod van iTunes Store niet gelijk staat aan dat van Apple Music. Met een lidmaatschap op de muziekdienst krijg je toegang tot een database van meer dan 30 miljoen nummers. Geen toevallig gekozen aantal, want dat is precies hetzelfde aantal dat Spotify aanbiedt. In de iTunes Store zitten 43 miljoen nummers, valt te lezen op de website van Apple.

Dit betekent dat de iTunes Store nog steeds nodig is om je muziekcollectie compleet te maken, want er zijn 13 miljoen nummers die nog niet in Apple Music zitten. Niet zo gek dus, dat Apple iTunes als ‘het hart van Apple Music’ noemt. Als jouw favoriete band (zoals The Beatles) niet in het aanbod van Apple Music zit, zul je de nummers zelf moeten aanvullen.

Lees ook: Apple onthult eigen muziekdienst Apple Music.

Geen Beatles, wel Taylor Swift

In het geval van The Beatles is er bijvoorbeeld nog geen overeenkomst gesloten met platenmaatschappij Apple Corps, zo schrijft Bloomberg. Dat is overigens niet zo gek, want de legendarische albums van The Beatles zijn ook niet op diensten als Spotify te vinden, terwijl ze al jaren in de iTunes Store staan. Het duurt echter nog een paar weken totdat het 30 juni is, dus misschien krijgt Apple in die tijd nog wat deals rond om het aanbod verder uit te breiden.

Taylor Swift duikt overigens wel op in de collage van albumhoezen die gisteren getoond werd. Dat is aan een kant opvallend, omdat Swift een tijdje terug al haar muziek van Spotify haalde omdat artiesten er te weinig aan overhielden. Haar muziek bleef echter wel gewoon op Beats Music staan, dus bij de overstap naar Apple Music verandert op dat vlak niets, of zou er een exclusieve deal gesloten zijn?

Apple is ook van plan om exclusieve content aan te bieden, wat waarschijnlijk betekent dat bepaalde artiesten hun album voor een week of twee exclusief op Apple Music aan zullen bieden.

Gezinsabonnement: iCloud Family Sharing verplicht

Een van de grote trekpleisters van Apple Music is het speciale gezinsabonnement, waarmee je voor $14,99 per maand met zes familieleden tegelijk lid kunt worden. Hiervoor is iCloud Family Sharing wel verplicht, wat het een stuk lastiger maakt om vijf vrienden op te trommelen om samen lid te worden. Lees meer over iCloud Family Sharing in onze uitgebreide gids over de dienst.

Concurrentie: de reactie van Spotify, Deezer en anderen

Alle muziekdiensten zullen gisteren met ingehouden adem naar de keynote gekeken hebben, om te zien wat er gaat veranderen nu Apple zich ermee bemoeit. Daniel Ek, CEO van Spotify, liet gisteren op Twitter al even weten niet erg onder de indruk te zijn. Ook andere streamingdiensten lijken zich weinig zorgen te maken.

Meerdere vertegenwoordigers van muziekdiensten hebben anoniem aan The Verge laten weten dat ze niet verwachten dat Apple Music dezelfde verandering teweeg brengt als iTunes dat destijds deed.

Spotify-CEO-Reactie

Een anonieme vertegenwoordiger van een muziekdienst vertelde:

Het lijkt wel alsof Apple zich richt op de mensen die nog geen lid zijn van een streamingdienst. Daarom is er dus genoeg ruimte voor andere muziekdiensten op naast Apple Music te blijven bestaan.

Deze vertegenwoordigers denken zelfs dat Apple Music een positieve invloed zal hebben op de volledige streaming muziekwereld. “Apple is een bedrijf dat voor een acceleratie in groei zorgt”, aldus een bron die hoopt dat de industrie daardoor over het algemeen zal groeien.

Sonos wacht op Apple

Sonos laat via Twitter weten dat ze Apple Music in het begin nog niet zullen ondersteunen. Wel zijn ze “enthousiast over wat Apple Music belooft voor de toekomst van muziek”. Bovendien zeggen ze er naar uit te kijken om de service naar Sonos te brengen zodra Apple er klaar voor is. Het hangt er zo te horen dus vanaf wanneer Apple klaar is om Sonos-ondersteuning aan Apple Music toe te voegen. Onlangs werd Sonos-ondersteuning nog toegevoegd aan Tidal.

Apple-Music-curators

Geen paniekreacties van de concurrentie dus, al is er op de achtergrond misschien meer gaande. Zo lijkt Spotify al van plan te zijn om de prijzen van het gezinsabonnement gelijk te trekken met de $14,99 per maand voor zes personen van Apple Music. “We verwachten om op alle vlakken competitieve prijzen aan te bieden in de nabije toekomst”, aldus Jonathan Price, hoofd communicatie van Spotify.

De hamvraag is dus of het aanbod, het Beats 1 radiostation, de gratis proefperiode van drie maanden en de toegankelijke gezinsprijs genoeg zijn om mensen aan boord te krijgen bij Apple Music. Dat 30 juni een dag is die rood omcirkeld staat in de agenda’s van de concurrentie is in ieder geval zeker. Ben jij bereid om een abonnement bij Apple af te sluiten?

Alle functies in een overzicht

Hieronder zie je welke functies je krijgt, als je een abonnement op Apple Music neemt. Je ziet ook meteen welke functies je mist, als je alleen een Apple ID hebt.

apple-music-tabel

Bekijk de tabel op de website van Apple

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek.

Apple Music
52 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.