Humane demo

Mysterieuze startup Humane geeft na 5 jaar meer openheid

Meerdere Apple-medewerkers zijn overgestapt naar Humane, een mysterieuze startup opgericht door twee voormalige iPad-medewerkers. Niemand weet waar nou precies aan gewerkt wordt, maar naar eigen zeggen is het nogal spectaculair. Na 5 jaar geheimzinnigheid is er eindelijk meer bekend.

Update 21 april 2023: Het is zover: de mysterieuze start-up Humane heeft meer info gegeven over het accessoire dat ze aan het ontwikkelen zijn. Het blijkt een soort wearable met een projectiescherm, die je als een naambordje kunt dragen. Deze projecteert tekst op je hand. Voormalig Apple-designer Imran Chaudhri demonstreerde het accessoire op de TED 2023-conferentie.


Het accessoire draait waarschijnlijk op Android en is kleiner dan een smartphone. Er zit een laserprojector in die een virtueel display van je hand maakt. De groene tekst is goed leesbaar. Ook zit er een camera in, waarmee je vertalingen kunt maken. En er zijn nog meer sensoren aanwezig, die nog niet zijn onthuld.

Humane demo projectie op hand

Een streep van geel licht is zichtbaar wanneer het apparaatje luistert of anderszins actief is. Chaudhri werkte twee decennia bij Apple in het Human Interface Team. Zie jij jezelf al met dit accessoire lopen?

Humane demo

Update 9 maart 2023: Er is eindelijk meer bekend over de plannen van Humane, de startup die is opgericht door twee voormalige Apple-medewerkers. Het bedrijf heeft nu $100 miljoen groeigeld opgehaald en gooit het roer om naar kunstmatige intelligentie. Een concreet product is er nog steeds niet, maar uit patenten is af te leiden dat Humane aan een soort wearable werkt. Humane werd in 2018 opgericht door voormalig directeur software-engineering Bethany Bongiorno en designer Imran Chaudhri. Ze leerden elkaar kennen toen ze aan de iPad werkten en verlieten Apple in 2017 om een eigen bedrijf te starten. Meerdere Apple-medewerkers stapten over naar Humane, maar het bleef een raadsel waar aan gewerkt werd.

Nu geeft Humane meer openheid: ze hebben gewerkt aan “het creëren van een uniek softwareplatform en consumentenapparaat dat vanaf de grond is opgebouwd voor kunstmatige intelligentie (AI).” Het is voor het eerst dat het bedrijf iets meer openheid geeft over de doelstellingen. Ook is de focus duidelijk verlegd naar AI. Humane belooft ook dat er “strategische samenwerkingen zijn gesloten met enkele van de meest invloedrijke technologiebedrijven ter wereld”. Het blijkt te gaan om Microsoft, OpenAI, Qualcomm en SK Networks. Ook zal de technologie worden ingebouwd in producten van LG en Volvo, die eveneens als geld in Humane hebben geïnvesteerd.

“Met ons eerste apparaat kunnen mensen AI overal mee naartoe nemen”, aldus Chaudhri. “Het is een spannende tijd. We hebben ons gericht op hoe we een platform en een apparaat kunnen bouwen dat de ware kracht en het potentieel van deze technologie volledig kan benutten.” Ook denkt Chaudhri dat zijn bedrijf het leven van mensen fundamenteel kan veranderen, dankzij technologie.

Het klinkt allemaal wel erg spectaculair. Nu maar hopen dat het allemaal geen luchtbel is.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 13 maart 2020.

Van Apple naar Humane

Humane claimt de ‘future of computing’ te hebben uitgevonden. Het bedrijf is opgericht door echtpaar Imran Chaudhri en Bethany Bongiorno, die voorheen bij Apple werkten. Zo werkte het duo aan de eerste iPad, met name de gebruikersinterface. Een tijdje geleden verscheen hierover een interview in de media. Maar wat Humane nu eigenlijk aan het bouwen is, blijft een mysterie. Fake it till you make it? Of heeft Humane echt iets uitgevonden, waar wijlen Steve Jobs versteld van zou hebben gestaan?

Humane heeft nu minstens tien hooggeplaatste Apple-medewerkers weggekaapt, waaronder nu Rubén Caballero. Hij was 15 jaar werkzaam als Vice President of Engineering bij Apple en werkte onder andere in het oorspronkelijke iPhone hardware-team. Caballero gaat aan de slag als Technical Advisor.

Humane Imran Chaudhri en Bethany Bongiorno
Bron: hu.ma.ne, Raj Bhardwaj

Vertrouwen, waarheid en plezier
In de aankondiging schrijft Humane dat Caballero zich erg kan vinden in de kernwaarden van zijn nieuwe werkgever, namelijk ‘Trust, Truth an Joy’. Doel van het bedrijf is om computertechnologie een stap vooruit te brengen, door mensen met elkaar in verbinding te brengen op een efficiënte manier. Ook wordt er gesproken over ’the next shift between humans and computing’. Maar wat dan? Er is nog niets bekend over het eerste product van Humane en wanneer dit onthuld zal worden. Het gaat om innovatieve technologie dat vertrouwd, natuurlijk en menselijk aanvoelt. Nu maar hopen dat het niet de zoveelste agenda-app is.

Bethany Bongiorno werkte als Director of Software Engineering bij Apple en deed het projectmanagement voor iOS en macOS. Imran Chaudhri is een designer die meer dan 20 jaar bij Apple werkte en meehielp aan de Mac, iPad, Apple Watch en iPhone.

Bekijk ook

Originele iPad was bedoeld als digitaal fotolijstje - maar dat werd het niet

We hebben al een hoop verhalen over 10 jaar iPad voorbij zien komen. Imran Chaudhri en Bethany Bongiorno waren er echter nauw bij betrokken, als de eerste softwaredesigner en projectmanager. In een interview vertellen ze hun verhaal.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.