Gerucht: nieuwe Apple EarPods meten hartritme en bloeddruk

Apple's nieuwe EarPods kunnen hartritme en bloeddruk meten en zouden een overgangsproduct naar de iWatch zijn. Dat stelt een (vermoedelijk) boze ex-medewerker op Secret.

Apple-Earpods-newAlle geruchten wijzen erop dat Apple dit jaar van plan is om de medische wereld op zijn kop te gaan zetten. De verwachting is dat de aankomende iWatch of een smartband voor om je pols daarin een grote rol zullen spelen. Op het anonieme sociale netwerk Secret verscheen afgelopen nacht een interessant bericht dat de details van een heel belangrijk onderdeel van Apple’s toekomstige plannen zou kunnen onthullen. En daarbij lijkt een grote rol weggelegd voor de EarPods-oordopjes, die Apple standaard bij de iPhone levert.


De informatie lijkt afkomstig te zijn van een oud-medewerker die recent is ontslagen en nu zijn gram probeert te halen:

Ik ben niet de enige persoon die afgelopen week voorgoed is weggestuurd. […] omdat ik het haat om gemanipuleerd te worden.

De persoon schrijft in de originele post op Secret het volgende:

Apple’s nieuwe EarPods hebben ingebouwde sensoren, voor [het meten van] hartritme en bloeddruk. Ook iBeacons zodat je ze niet verliest.

Je hartritme via je oren meten lijkt inderdaad goed mogelijk, want overal in je lichaam bevinden zich (hart)slagaders. Er zijn zelfs al oordopjes op de markt waarmee dit mogelijk is, zoals bijvoorbeeld de Intel Smart Earbuds, die de muziek aan je hartritme aanpassen. Voor het meten van bloeddruk via de oren zijn voor zover bekend nog geen oplossingen op de markt, maar wellicht heeft Apple daarvoor een oplossing gevonden dankzij de medische kennis die ze inmiddels in huis heeft.

earpods-secret

Tegelijkertijd zouden de nieuwe EarPods een opnieuw ontworpen afstandsbediening krijgen en een extra microfoon voor geluidsonderdrukking, net zoals de iPhone nu al heeft.

De gegevens die worden verzameld zouden op een soortgelijke wijze worden opgeslagen zoals Apple nu de vingerafdrukgegevens voor Touch ID opslaat. “Volledig versleuteld en niet herleidbaar”. Het zou echter wel mogelijk zijn om de gegevens naar je dokter te versturen zodat die je kan waarschuwen als bijvoorbeeld je bloeddruk plotseling is gestegen.

Het ligt voor de hand dat Apple de Lightning-connector op de iPhone 5, en latere iPhones en iPads, introduceerde om het toestel dunner te kunnen maken, maar de auteur heeft daar nog een andere uitleg over:

Ze [de EarPods] vereisen de Lightning-poort, dat is waarom de audio-ingang naar de onderkant is verplaatst. Twee van de pinnetjes [van de Lightning-poort] zijn bedoeld voor audio-ingang en -uitgang. Een adapter is mogelijk, maar ik ben er niet van op de hoogte dat daaraan wordt gewerkt.

Een ander opvallend detail dat de persoon geeft is dat de nieuwe EarPods, die tegelijkertijd met de introductie van iOS 8 op de markt zouden komen, een “overgangsproduct” naar “dat andere product” zijn:

Het is bedoeld om mensen gewend te laten raken, als overgang naar de wearables.

Met dat andere product wordt de iWatch bedoeld, waarvan tot nu toe werd aangenomen dat Apple je daarmee allerlei medische gegevens laat verzamelen. Al zijn er ook geluiden dat het om een armband zou kunnen gaan. Zeker nu Nike officieel de Fuelband uit de handel heeft gehaald en met Apple gaat samenwerken. Dat Apple plannen heeft voor medische- en gezondheidsfuncties staat buiten kijf: tientallen gezondheidsexperts werden de afgelopen tijd aangenomen en ook de informatie over de nieuwe Healthbook-applicatie in iOS 8 wijst daar zonder meer op.

Er worden in de post een hoop interessante en bovenal intrigerende details genoemd, maar we moeten uiteraard wel een flinke slag om de arm houden. Als de informatie klopt zou het misschien wel een van de grootste lekken zijn sinds het prototype van de iPhone 4 die een Apple-medewerker per ongeluk in een café had laten liggen.

Via Reddit

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.