App Store-lidmaatschappen en abonnementen

Apple gaat apps weren die buiten de App Store om bijgewerkt worden

Apple heeft ontwikkelaars op de hoogte gebracht dat apps die buiten de App Store om bijgewerkt worden, niet meer toegestaan zijn. Updates kunnen op die manier niet meer gecontroleerd worden door Apple's reviewteam.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apps krijgen normaal gesproken nieuwe functies door een update in de App Store uit te brengen. Er zijn tegenwoordig ook veel apps die dit buiten de App Store om doen, zodat je geen update hoeft te installeren. Dit geldt bijvoorbeeld voor de apps van Facebook en Twitter. Om dit mogelijk te kunnen maken, werken ontwikkelaars met tools als Rollout.io. Apple heeft ontwikkelaars op de hoogte gebracht dat apps die hiervan gebruikmaken, geweerd zullen worden in de App Store. Op Apple’s ontwikkelaarsforum melden meerdere ontwikkelaars dat ze hierover van Apple bericht gekregen hebben.


App Store-lidmaatschappen en abonnementen

Update 09-03-2017: Rollout.io heeft inmiddels een uitgebreide reactie gegeven op het standpunt van Apple. Rollout beweert dat hun dienst past binnen de richtlijnen van Apple en zegt met Apple in discussie te gaan over de verdere gang van zaken. Het bedrijf zegt dat het ontwikkelaars vooral de mogelijkheid biedt om bugs te verhelpen nadat de app verschenen is. Ook zijn er volgens Rollout geen beveiligingsrisico’s. De volledige verklaring lees je in de blogpost van Rollout.

App-updates buiten de App Store geweerd

Apps als Facebook, WhatsApp en Twitter brengen nieuwe functies vaak beschikbaar zonder dat daar een directe update voor nodig is. De nieuwe functie is dan al onder de oppervlakte ingebouwd in een eerdere versie, maar komt pas beschikbaar zodra de desbetreffende ontwikkelaar de schakelaar om zet. Ook testen ontwikkelaars soms meerdere layouts en functies van hun apps bij verschillende gebruikers. Deze zogenaamde A/B-tests geven ontwikkelaars een beter beeld hoe de app gebruikt wordt en hoe gebruikers reageren op veranderingen, voordat deze voor iedereen beschikbaar komen.

Apple heeft ontwikkelaars laten weten dat apps die op deze manier geüpdatet worden, geweerd worden uit de App Store. Deze manier van updaten komt niet overeen met de richtlijnen van de App Store. Door het updaten van apps buiten de App Store om, kan een app in potentie anders werken dan op het moment dat het App Store reviewteam de app bekeek en beoordeelde. Elke update moet namelijk goedgekeurd worden voordat deze in de App Store verschijnt en als ontwikkelaars dus wijzigingen aanbrengen buiten de App Store om, heeft Apple geen zicht op functies die de werking van de app aanpassen.

In theorie zou het dus betekenen dat er minder van deze A/B-testmogelijkheden voor apps komen. Toch is het niet uitgesloten dat ontwikkelaars bepaalde functies nog steeds buiten een App Store-update kunnen toevoegen. Ontwikkelaars zouden bijvoorbeeld de volledige functies van een app beschikbaar kunnen stellen aan Apple’s reviewteam, zodat zij alle functies al van tevoren kunnen bekijken voordat deze zichtbaar worden voor eindgebruikers. Toch zou Apple’s beleid kunnen betekenen dat ook apps als Twitter en Facebook niet meer buiten de App Store om grote nieuwe functies kunnen krijgen. Bij deze apps gebeurt het regelmatig dat nieuwe functies gefaseerd worden uitgerold in de app, dus niet via een update.

Een dienst als Rollout.io wordt door ontwikkelaars ook gebruikt om bijvoorbeeld snel bugs op te lossen. Op Apple’s forum melden meerdere ontwikkelaars dat ze van Apple hierover bericht gekregen hebben, zelfs als ze niet actief gebruikgemaakt hebben van de functies van Rollout.io. Als je benieuwd bent naar de werking van Rollout.io, dan vind je daar op hun website meer over.

Roll.io meldt aan gebruikers dat ze op de hoogte zijn en het probleem onderzoeken:

Hi,
We are aware of the recent Apple guideline issue.
We are looking into the issue and would share more info on our blog as soon as we can.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 09 maart: Statement van Rollout toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.