Steve Jobs 5GB iCloud opslag

Reacties voor: Apple aangeklaagd over 5GB iCloud-opslag: ‘extra opslag bijkopen is pure winst voor Apple’

Door de komst van nieuwe EU-regels moet Apple het iOS-platform verder openstellen. Maar één onderdeel blijft daarbij nog ongemoeid: het feit dat je alleen via iCloud backups kunt maken van je iPhone. Apple geeft je een schamele 5GB opslagruimte gratis en dwingt je min of meer om tegen betaling meer opslag te kopen. Een alternatief voor online (niet-lokale) backups is er namelijk niet.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 19 reacties

  1. Helemaal mee eens. Die iCloud-opslag is echt een schandalig voorbeeld van upselling en vendor-lock-in.

    Hier thuis hebben we een gezinsabonnement van 2TB moeten nemen omdat je zelfs met 200GB al lang niet meer toekomt. 18000 foto’s, 800 video’s en back-ups van een paar iPhones en je zit al met gemak aan 250GB.
    Nu heb ik dus 1750GB waar ik niks mee ben, maar ik betaal er wel €10 per maand voor.
    Daarbij moet je niet vergeten dat Apple waarschijnlijk niet eens 2TB voor mij heeft klaar staan. Die 1750GB heb ik pas als ik ze verbruik. Dus eigenlijk betaal ik €10 voor 250GB en dat is belachelijk duur.

    Het stoort me dus vooral dat er geen 500GB of 1TB opties aangeboden worden.

    Een “eerlijke” prijszetting lijkt me:
    50GB gratis.
    500GB voor €0,99 per maand
    1TB voor €2,99 per maand
    2TB voor €4,99 per maand
    5TB voor €9,99 per maand
    10TB voor €12,99 per maand

    Reageer op Kaas

    • Wat een onzin je kan prima backups maken via de pc of Mac via iTunes, verder kan je foto’s ook naar een OneDrive, Google drive etc zetten.
      De foto’s zijn toch wel de grootste opslag, die kunnen dus prima op een andere cloud zette(waardoor die 5gb meer dan zat is).

      Reageer op Dennis

      • Je kan ook een back-up maken door al je setting en je contacten over te schrijven en daarna foto’s van je foto’s te maken. Dan heb je helemaal geen iCloud meer nodig.

        Kom op zeg. Zelfs een kind ziet dat de overgang van €2,99 voor 200GB naar €9,99 voor 2TB een klassiek geval van upselling is (iets verkopen wat de standaard gebruiker nooit nodig gaat hebben, maar waar hij wel voor betaalt).

        Reageer op Kaas

    • Helemaal niet mee eens. Mijn zoon had zelf een NAS systeem draaien voor alle opslag voor Apple apparaten en foto’s enz enz. De kosten van dat apparaat en stroom verbruik (4 kw/dag) is duidelijk hoger dan wat je aan Apple betaald. Het enige voordeel en ook nadeel was dat, je alles lokaal heb staat en niet in een externe server die door anderen wordt beheerd

      Reageer op Frank van es

  2. Er is wel een alternatief: je hoeft niet per se iCloud te gebruiken voor het maken van iPhone-backups, je kan ook backups van je iPhone maken op je computer. Dat doe ik zelf ook, dat werkt prima. En die backup-bestanden gaan dan op hun beurt ook weer mee in backups van mijn computer naar externe schijven (Time Machine) en de cloud.

    Reageer op Nils Breunese

    • Inderdaad! Maar dat is dan voor velen ‘te veel werk’ en ‘gedoe’.
      Ze willen gebruiksgemak, maar ervoor betalen dat dan weer niet.
      Ik ben akkoord dat 5GB wat weinig is, maar dat ze een rechtszaak aanspannen dat de rest betalend is is regelrecht belachelijk. What’s next ? Het recht op een gratis iphone voor iedereen ?

      Reageer op Timo

  3. Top! Fijn als m’n fotobibliotheek hiermee ook kan worden ondergebracht bij een goedkoper alternatief en synchroniseert met al m’n apparaten 👌

    Reageer op Rick

  4. “Er is geen enkele technologische of beveiligingsreden waarom Apple het gebruik van iCloud verplicht zou moeten stellen voor beperkte bestanden”,

    Een backup is niets als je niet kunt restoren. Hoe wil je inloggen bij je third-party cloud opslag als je telefoon niet meer opstart?

    Reageer op Nico

    • Net zoals je op een Windows apparaat inlogt op een backup provider. Je restored je telefoon naar een vers besturingsysteem, installeert de backup software en restoren maar.
      Wat is het verschil met iCloud?

      Reageer op JJ

    • Als je tel niet meer opstart kun je nergens meer inloggen, dus wat is je punt?

      Reageer op Max Laadvermogen

  5. Nog even, dan wordt Apple aangeklaagd omdat ze geld vragen voor een iPhone. Blijkbaar mogen ze niks meer verdienen. Mensen lijken steeds gekker te worden. Zelf maak ik nooit back-ups om rede dat er ook een fout in een back-up kan zitten, die je dan ook weer terugzet op je toestel. Ik maak wel regelmatig screenshots van alle schermen zodat ik weet wat er op stond. De screenshots verplaats ik dan naar mijn NAS en nog een externe harde schijf. Gevolg is dat ik nog 4 GB over heb van de 5.

    Reageer op hans

  6. (Red.) We hebben extra benadrukt dat deze zaak draait om *online* backups.

    Reageer op Redactie iCulture.nl

  7. Goede avond , ja het zou leuk zijn als de opslag goedkoper was , maar nu kan er veel op je I Phone I Pad enz .
    Dat is ook prettig , ik heb veel boeken en muziek op mijn device staan en ja , verdienen hoort er nu eenmaal bij , ik vind het heerlijk om op mijn device te lezen – spelletjes te doen – de krant te lezen en muziek te luisteren .
    Nu hoef ik geen stapel boeken mee te nemen als ik op vakantie ga . Groetjes . 😺🌹🙋‍♀️

    Reageer op Arian Prins

  8. Je kan toch ook gewoon naar je Mac backuppen…

    Reageer op Paradroid

  9. Mee eens aanpakken die icloud kosten

    Reageer op Danny

  10. Tuurlijk kun je backuppen naar je Mac, maar je moet toegeven dat het erg sluw bedacht is. 5GB kun je eigenlijk niets mee. Dus doe je een upgrade en ga je snel naar 50GB. Dat is teveel voor je backups, dus zet je de andere opties van iCloud aan. Kom je er snel achter dat het enorm makkelijk is dat je foto’s gesynct worden. Maar goed, 50GB kun je echt niet al je foto’s in de cloud zetten. Dus wordt het minimaal 200GB…maar waar is de 100GB optie? Of de 1TB optie (voor ruime foto bibliotheken). Wij zitten hier thuis helemaal in het Apple systeem, dus zitten inmiddels aan een 2TB plan, waarvan we 1,5TB voorlopig niet gebruiken. Maar 2 volwassenen en 2 pupers…200GB is te weinig en 2TB dus te veel.

    Reageer op Flieps

  11. Het zou wel logisch zijn als ze de icloud opslag evenredig maken met de opslag die je op je toestel hebt. Iemand met 3 toestellen met 1Tb krijgt tegenwoordig evenveel als iemand met 1 toestel met 128Gb.

    Reageer op Joël

  12. Ik begrijp niet dat de EU hier nog geen zaak van heeft gemaakt. De manier waarop iCloud in iOS zit geintegreerd, zorgt ervoor dat je niet vrij bent om een andere cloud aanbieder te kiezen. Als je gebruik maakt van bijvoorbeeld OneDrive, Google Drive of Dropbox, wordt je gedwongen om alsnog een iCloud abonnement te nemen óf om heel veel gebruikersgemak in te leveren.
    Terwijl deze partijen als ze de mogelijkheid hadden, al lang een veel betere integratie met iOS ontwikkeld zouden hebben. Dus dit is oneerlijke concurrentie.

    En het vrij kunnen kiezen van je cloud aanbieder lijkt mij voor de gemiddelde consument veel nuttiger dan het gebruik kunnen maken van een third-party App Store, waar de EU zich nu zo druk om maakt.

    Reageer op Patrick

  13. Nooit gehoord van iTunes zeker met iTunes kan je een iPhone handmatig update daar naast kan je er voor kiezen om het op te slaan in de cloud of dat je de backups op je pc / laptop wil bewaren daarom zijn er nog vele meerdere opties om een back-up te maken maar mensen die dit artikel schrijven kijken niet verder dan hun neus lang is heb ik het idee

    Reageer op Ditrick

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.