iCloud-interface Mac 2017

Opinie: Apple moet iedereen tegemoet komen met meer iCloud-opslag

Niet alleen studenten

Iedere gebruiker van Apple-apparaten krijgt standaard 5GB iCloud-opslag voor het synchroniseren van foto's, het maken van backups en nog veel meer. Al sinds de start van iCloud is de hoeveelheid gratis opslagruimte hetzelfde gebleven, maar anno 2018 kan dat écht niet meer. Wij vinden dat je bij meer apparaten ook meer opslag moet krijgen.

Zit jij nog op de 5GB gratis opslagruimte van iCloud? Dan is de kans groot dat je vaak een mailtje van Apple gekregen hebt dat je opslagruimte vol is. iCloud-opslagruimte vergroten is voor veel mensen teveel gedoe, bijvoorbeeld omdat ze geen creditcard hebben of daar simpelweg het geld niet voor over hebben. Maar eigenlijk zou je als gebruiker niet voor die keuze moeten staan. Apple had met de ontwikkelingen mee moeten gaan en beseffen dat 5GB-opslagruimte simpelweg veel te weinig is, zelfs voor een beginnende Apple-gebruiker. Een verhoging van de gratis online opslagruimte naar minstens 20GB zou niet meer dan billijk zijn, zeker nu studenten 200GB opslag krijgen.

5GB iCloud opslag is veel te weinig
Apple startte in 2011 met iCloud als online opslagdienst voor reservekopieën, contacten, mail en je agenda. Toentertijd was 5GB opslag voor de meeste mensen ruim voldoende, omdat de mogelijkheden van iCloud nogal beperkt waren. De laatste jaren zijn er steeds meer functies bijgekomen, zoals het online bewaren van je foto’s en al je documenten. Je kunt tegenwoordig zelfs je volledige Documenten-map van je Mac en je bureaublad automatisch opslaan in iCloud, zodat deze op al je apparaten binnen handbereik is. Een opslag van 5GB is voor deze functies echt niet meer voldoende. Maar zelfs als je hier geen gebruik van maakt is 5GB behoorlijk krap.

Zelfs de minst veeleisende gebruikers lopen inmiddels tegen de limieten aan. Je wilt bijvoorbeeld van zowel je iPhone als iPad automatisch reservekopieën kunnen maken, en niet moeten kiezen. Met daarbij foto-opslag en de synchronisatie daarvan, zit je al snel over die 5GB heen. Je hoeft daar bovendien niet eens heel veel foto’s voor te maken. Ondanks de nieuwe HEIF en HEVC-structuur van Apple waarmee je opslagruimte bespaart, nemen foto’s nu veel meer opslag in dan pakweg zes jaar geleden.

Als je kijkt naar de andere opslagdiensten, dan zie je dat zij vaak meer opslagruimte geven. Bij Google Drive krijg je bijvoorbeeld 15GB gratis opslag, terwijl de upgrademogelijkheden vaak ook wat goedkoper zijn. Als mensen eenmaal overstappen naar een andere dienst omdat het daar goedkoper is, is de kans ook groter dat ze daar extra gaan betalen om meer ruimte te krijgen en dan is Apple die klanten kwijt. Daarbij geldt overigens wel de aantekening dat Google verdient aan jouw klantgegevens, en dat Apple een privacyvriendelijker benadering heeft gekozen, zoals nog benadrukt door Tim Cook.

Als Apple wat meer (gratis) opslagruimte geeft, houden ze gebruikers binnen het ecosysteem, waardoor de kans groter is dat ze ook voor extra uitbreiding gaan betalen. Dat vind ik een sympathieker oplossing dan heel weinig gratis opslagruimte bieden in de hoop dat mensen wel zullen upgraden.

Opslag wordt steeds goedkoper
Opslag wordt bovendien steeds goedkoper, ook voor Apple. De opslagruimte op toestellen zelf is de laatste jaren alleen maar toegenomen, van 16GB naar 32GB en inmiddels 64GB als standaard. Dat zorgt ervoor dat je ook veel meer op je toestel kwijt kan, waardoor er meer is om te synchroniseren. Terwijl de lokale opslag alleen maar toeneemt, blijft de gratis opslagruimte van iCloud hangen in het verleden. Wel heeft Apple de extra uitbreidingen goedkoper gemaakt en kun je opslag delen met je gezin, maar uiteindelijk loop je nog steeds tegen de beperkingen van 5GB aan.

Uit onze recente iCulture peilt over Apple-diensten blijkt ook wel dat voor veruit de meeste mensen die 5GB niet meer voldoende is. 32% van de stemmers gaf aan extra opslagruimte nodig te hebben. Apple verdient hier ongetwijfeld heel veel geld mee, maar het zou ze sieren om gebruikers te belonen met net iets wat meer extra opslagruimte.

Meer apparaten is meer opslag
Dit kan bijvoorbeeld ook op basis van hoeveel apparaten je hebt. Heb je al een iPhone en koop je daar een iPad bij, dan krijg je bijvoorbeeld 2x 5GB voor al je bestanden, foto’s en reservekopieën. Met zo’n methode beloon je de gebruikers die meer apparaten in huis hebben, wat niet alleen meer ruimte maar ook meer sympathie bij gebruikers oplevert.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 maart 2018, 19:15
Categorie Apple
Onderwerp opinie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.