App-icoontjes uit de App Store.

Apps kunnen in iOS 10.3 van icoon wisselen: zo werkt het

Apple gaat vanaf iOS 10.3 ontwikkelaars de mogelijkheid geven om appicoontjes op afstand aan te passen, zodat er geen aparte app-update nodig is. Denk bijvoorbeeld aan speciale appiconen voor speciale gelegenheden.

Met ingang van iOS 10.3 zou je beginscherm er zomaar eens wat anders uit kunnen gaan zien. Apple geeft in iOS 10.3 ontwikkelaars namelijk de mogelijkheid om het appicoon van hun apps aan te passen, zonder dat hier een aparte app-update voor nodig is. Ontwikkelaars kunnen meerdere alternatieve appicoontjes maken, waardoor je in de toekomst mogelijk niet meer continu tegen dezelfde icoontjes aan hoeft te kijken.

App-icoontjes uit de App Store.

Alternatieve appicoontjes in iOS 10.3

Als een ontwikkelaar nu voor een ander appicoontje kiest, is het nodig om een aparte update uit te brengen voor in de App Store. Een recent voorbeeld hiervan is het nieuwe appicoon van de Sonos-app, die plaats heeft gemaakt voor witte in plaats van rode letters. Een ander recent voorbeeld is Apple’s actie voor Wereld Aids Dag. Elk jaar doen veel apps mee aan deze actie en veranderen hun appicoon gedurende een week naar een rode variant. Hiervoor waren altijd nog aparte app-updates nodig, zowel om het icoontje rood te maken als om de oude versie weer terug te zetten.

Zodra iOS 10.3 beschikbaar komt, kunnen ontwikkelaars echter ook meerdere appicoontjes inbouwen. Apple heeft hiervoor een nieuwe API beschikbaar gemaakt, tools om bepaalde onderdelen van een app mee te maken. Behalve het hoofdicoon kan een ontwikkelaar dus ook meerdere alternatieve appicoontjes toevoegen, zo blijkt uit de nieuwe documentatie van Apple. Er verschijnt echter wel een melding in beeld die aangeeft dat het icoontje gewijzigd is of gaat worden. Uit de afbeelding blijkt dat de gebruiker niet de mogelijkheid heeft om deze wijziging aan te passen, maar met de melding word je in ieder geval op de hoogte gebracht dat een icoon van een bepaalde app gewijzigd is.

iOS 10.3 alternatief icoon instellen

Exacte voorbeelden zijn nog niet gegeven. Het is dan ook nog niet helemaal duidelijk of weer-apps bijvoorbeeld hun icoon aan kunnen passen aan het weer. Dit lijkt onwaarschijnlijk, omdat er dan telkens een melding in beeld zou verschijnen. Het lijkt dan ook logischer als ontwikkelaars meerdere icoontjes kunnen maken voor speciale gelegenheden, zoals feestdagen of bepaalde acties in een game. Denk bijvoorbeeld aan een tijdelijke actie in Pokémon Go, zodat je op de hoogte bent dat er iets speelt in de game.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 januari 2017, 20:30
Categorie Apps
Onderwerp ios 10

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.