Apple neemt Akonia over, maker van augmented reality-lenzen

Lichte en compacte AR-brillen
Apple heeft Akonia overgenomen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het maken van lenzen voor augmented reality-brillen. Het wakkert de geruchten aan dat Apple nog steeds bezig is met het ontwikkelen van een eigen AR-bril.

Apple bevestigde de overname met de gebruikelijke verklaring dat er wel vaker kleinere start-ups worden overgenomen, zonder dat Apple daar tekst en uitleg over geeft. Akonia Holographics is gevestigd in Colorado en maakt gespecialiseerde lenzen voor augmented reality. Een overnamesom en andere voorwaarden zijn niet naar buiten gebracht.

Holografische brillenglazen

Akonia werd in 2012 opgericht en had aanvankelijk als doel om holografische dataopslag te ontwikkelen. Gaandeweg veranderde de focus naar het maken van lenzen voor AR-brillen. De HoloMirror is daarbij het paradepaardje. Het maakt eveneens gebruik van holografische technieken voor een dunne en transparante lens, terwijl het gezichtsveld breed en kleurrijk blijft. Volgens een insider in de AR-wereld werd het de afgelopen zes maanden opeens erg stil rond Akonia en is nu duidelijk waarom.

AR-bril met MacBook

Veel patenten
Akonia heeft meer dan 200 patenten en alleen al daarom kan de overname interessant zijn voor Apple. Die patenten hebben betrekking op holografische systemen en materialen en zijn veel breder dan alleen voor AR-brillen.

Volgens teksten op de website van Akonia wilde het bedrijf een ‘revolutie’ teweeg brengen in slimme glazen, iets wat Apple ongetwijfeld zal aanspreken. Met de Akonia-lenzen is het mogelijk om dunne en lichte AR-brillen te maken, die beter draagbaar zijn dan de onlangs verschenen mixed reality-bril van Magic Leap (zie foto). Die maakt gebruik van een speciale techniek met meerdere schermlagen, terwijl bij Akonia’s HoloMirror een enkele laag genoeg is. Dat maakt de oplossing technisch eenvoudiger en maakt het mogelijk om de technologie in te bouwen in ietwat normaler uitziende brillen.

Magic Leap AR

Akonia heeft ook oplossingen ontwikkeld voor een zo breed mogelijk blikveld. Dit is belangrijk voor augmented reality, want je wil niet dat de AR-ervaring opeens stopt als je iets opzij kijkt. Met een breed blikveld kun je rondkijken, terwijl de illusie blijft bestaan. Je krijgt daardoor meer het gevoel dat je middenin de AR-ervaring staat. De eerder genoemde bril van Magic Leap heeft een relatief klein blikveld.

Apple’s AR-bril

Apple werkt al een aantal jaren aan een AR-bril, een in eigen huis ontworpen bril of headset voor augmented reality. Het project zou intern bekend staan onder de naam T288 en er zou gebruik worden gemaakt van hoge-resolutie 8K-schermen, met een aparte chip. Die chip wil Apple zelf ontwikkelen. De grootste uitdaging is om alle componenten zo compact te maken dat het een bril oplevert die mensen echt willen dragen.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.