iMac Pro

iCulture vergelijkt: iMac Pro vs. iMac, dit zijn de vernieuwingen

We vergelijken in dit artikel de nieuwe iMac Pro met de bestaande iMacs en de toekomstige Mac Pro. Op welke punten is de iMac Pro vernieuwd en wat zijn de verschillen met de gewone iMac? Dat lees je hier!

Apple brengt op 14 december een compleet nieuwe iMac Pro voor professionals uit. Deze iMac Pro heeft allerlei verbeteringen ten opzichte van de huidige iMacs. In dit artikel hebben we de belangrijkste vernieuwingen voor je opgesomd, zodat je makkelijker kunt bepalen of de iMac Pro iets voor jou is. De nieuwe iMac Pro is in de Apple Store.


iMac Pro

iMac Pro: verschillen met gewone iMac

De iMac Pro is een nieuwe desktopcomputer voor veeleisende gebruikers met ingewikkelde workflows. Apple probeert daarmee tegemoet te komen aan de klachten dat ze te weinig zouden doen voor professionals. We vergelijken hieronder met het duurste model 27-inch iMac, dat sinds de zomer van 2017 in een vernieuwde uitvoering verkrijgbaar is in de Apple Store.

#1 Krachtigste Mac ooit
De iMac Pro is de krachtigste iMac ooit, dankzij het gebruik van Xeon-processors met 8, 10 of 18 kernen. Deze Xeon-processors zijn geoptimaliseerd voor complexe toepassingen zoals meerlaagse Photoshop-bestanden, 4K-video en 3D-graphics met rijke texturen. Ze zijn betrouwbaarder en krachtiger dan de Intel Core-processors in de normale iMac-modellen, die uitbreidbaar zijn tot 4,2GHz quad-core.

#2 Verbeterd koelsysteem
Apple heeft de interne componenten van de iMac opnieuw ontworpen, zonder dat het herkenbare design hoefde te veranderen. De thermische architectuur van de iMac Pro bestaat uit een nieuw systeem van ventilator, dat voor 80% meer koelvermogen zorgt. Het betekent overigens niet dat de Pro meer geluid produceert. Bij de normale iMac beschik je over het gangbare koelsysteem, dat al langer wordt gebruikt.

Hieronder zie je een video van het vernieuwde koelsysteem in de iMac Pro:

iMac Pro animatie

#3 Hogere prijs
De iMac Pro is vanaf 14 december verkrijgbaar vanaf 4999 dollar. De prijs in euro’s is nog niet bekendgemaakt. Als je de huidige 27-inch iMac zou upgraden naar vergelijkbare specs, dan kom je ook al snel in de buurt van 5000 dollar (en dan mis je nog een aantal zaken die niet aanwezig zijn, zoals de Xeon-processor en de extra Thunderbolt-poorten). Bij de iMac Pro kun je qua prijs nog een stap verder gaan: de allerduurste uitvoering van de iMac Pro met de meest uitgebreide opties gaat je rond de 17.000 dollar kosten.

#4 Nieuwe kleur spacegrijs
De nieuwe iMac Pro is verkrijgbaar in spacegrijs. Dit is de eerste iMac die in een afwijkende kleur verkrijgbaar is. Ook het toetsenbord, de muis en het trackpad zijn spacegrijs. Helaas zijn deze accessoires niet los verkrijgbaar. Bij de gewone iMac kun je alleen kiezen voor de klassieke kleur zilver.

2017 iMac Pro videobewerking

#5 Betere grafische prestaties
De Radeon Pro Vega is de krachtigste GPU ooit in een Mac. Dit zorgt ervoor dat de iMac Pro geen moeite heeft met realtime 3D-rendering of VR-toepassingen met een hoog aantal beelden per seconde. Er is maximaal 22 teraflop aan rekenkracht beschikbaar, bijvoorbeeld voor machine learning. In de gewone iMacs gebruikt Apple de Radeon Pro 570/575/580 met 4GB tot 8GB VRAM.

#6 Tot 128GB RAM
De huidige iMac kun je met maximaal 64GB RAM bestellen. Dat kost je overigens wel €1000 extra ten opzichte van het instapmodel met 8GB RAM. Bij de iMac Pro gaat Apple nog een stapje verder: daar zit 32GB RAM in het instapmodel, maar je kunt ook upgraden naar 64GB of 128GB. Bovendien maakt Apple in de iMac Pro gebruik van ECC RAM. ECC staat voor Error Correcting Code. Dit is een speciaal type RAM dat de meeste bitfouten kan ontdekken en corrigeren om zodoend datacorruptie tegen te gaan. Voorheen werd het alleen gebruikt in wetenschappelijke of financiële computers, maar gaandeweg komt het ook in computers voor professioneel gebruik beschikbaar.

#7 Tot 4TB opslag
Bij de iMac Pro krijg je standaard een 1TB SSD geleverd, maar je kunt tegen een flinke meerprijs ook upgraden naar een 4TB SSD. Bij de huidige 27-inch iMacs kun je tegen betaling ook upgraden naar 1TB of 2TB SSD, maar daarna houdt het op. Standaard zit er een 1TB of 2TB Fusion Drive in, dus een combinatie van SSD en harde schijf.

#8 Vier Thunderbolt 3-poorten
Op de huidige 27-inch iMac krijg je maximaal twee Thunderbolt 3-poorten. De iMac Pro verdubbelt dat aantal naar vier Thunderbolt 3-poorten, waarmee je twee RAID-arrays en twee 5K-displays tegelijk kunt aansluiten. Deze Thunderbolt-poorten kunnen een transfersnelheid van 40 gigabit per seconde aan en kunnen 44 miljoen pixels aansturen.

iMac Pro bovenaanzicht

#9 Supersnel internet
De iMac Pro heeft voor het eerst een Ethernet-aansluiting van maximaal 10 gigabit per seconde, oftewel tot tien keer hogere netwerksnelheden bij het uitwisselen van bestanden met andere desktops. De iMac Pro ondersteunt overigens ook de standaarden 1Gb, 2.5GB en 5Gb.
De huidige iMacs hebben een 10/100/1000BASE-T Gigabit Ethernet-aansluiting, dus met een maximale doorvoersnelheid van 1000 Mbps.

iMac Pro 2017 vooraanzicht

#10 Hetzelfde gebleven: design en 5K Retina-scherm
Niet alles is veranderd. De iMac Pro ziet eruit zoals de eerdere iMac-modellen, maar dan in de nieuwe kleur spacegrijs. Het 5K Retina-scherm met een resolutie van 5120 x 2880 pixels zit ook al standaard in de huidige 27-inch iMac. Deze biedt overigens ook al ondersteuning voor brede kleurweergave (P3) en kan 1 miljard kleuren, net als het beeldscherm in de iMac Pro. Op dit punt lijkt er dus niet zoveel veranderd.

Conclusie iMac Pro vergelijking

De iMac Pro heeft behoorlijk wat vernieuwingen ten opzichte van de huidige iMac-modellen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Deze iMac Pro is vooral gericht op professionele en veeleisende gebruikers en is dan ook op allerlei punten krachtiger uitgevoerd: van de processor en de grafische functies tot de datasnelheden. Voor mensen die de beste en snelste iMac zoeken die er te krijgen is, is dit de juiste uitvoering. Maar je zult nog wel tot december 2017 moeten wachten.

iMac Pro releasedatum en prijs

De iMac Pro is vanaf 14 december verkrijgbaar in de Apple Store. Momenteel is alleen de Amerikaanse vanafprijs van $4999 bekendgemaakt. Zodra we de Europese prijzen weten zullen we deze toevoegen.

iMac Pro accessoires

Verschillen iMac Pro vs. Mac Pro

Apple brengt dus twee nieuwe Macs voor professionals op de markt brengen: de iMac Pro van december 2017 en een vernieuwde Mac Pro, die op een later moment verschijnt. Er zijn duidelijke verschillen tussen beide apparaten: bij de iMac Pro zijn de computer en het beeldscherm samengevoegd tot één apparaat, terwijl je bij de Mac Pro te maken hebt met een losse computer en een los beeldscherm. Dit betekent dat je bij de Mac Pro een beeldscherm naar keuze kunt aansluiten, dus ook een 5K-scherm van een ander merk. Wil je liever een Apple-beeldscherm aansluiten, dan kan dat ook want Apple heeft laten weten dat ze werken aan een professioneel beeldscherm voor veeleisende gebruikers. Die moet in de loop van 2018 gelijktijdig met de nieuwe Mac Pro op de markt komen.

iMac Pro

De iMac Pro was Apple's krachtige alles-in-één desktop Mac voor professionals, die van 2017 tot 2021 verkrijgbaar was. Sindsdien is er geen opvolger verschenen. Apple heeft wel de gewone 24-inch iMac en de Mac Studio (zonder display) in het assortiment. Lees alles over de iMac Pro, het kopen van een Mac-desktop en Mac-computers vergelijken.

iMac Pro