Zwarte Mac Pro uit 2013.

Officieel: Apple werkt aan vernieuwde Mac Pro

Apple werkt aan een compleet vernieuwde Mac Pro, die modulair van opzet is. Dat heeft Apple officieel bevestigd tegenover de media.

Apple heeft bevestigd dat er wordt gewerkt aan een nieuwe Mac Pro voor 2018. In de toekomst komen er nog meer vernieuwingen aan voor de professionele computer. Ondertussen heeft Apple het huidige model een kleine upgrade gegeven. De aankondiging werd gedaan door Apple’s hoofd marketing Phil Schiller, in gesprek met enkele techsites. Hij vertelde dat er intern wordt gewerkt aan een compleet vernieuwde Mac Pro met bijbehorend beeldscherm. Daarnaast komen er nieuwe modellen aan van de iMac, die ook zijn gericht op Pro-gebruikers.


Zwarte Mac Pro uit 2013.

Nieuwe Mac Pro in 2018

Apple is intern hard aan het werk om de Mac Pro compleet opnieuw te ontwerpen. Daarbij wordt gekozen voor een modulair design, waarmee het mogelijk wordt om high-end processoren en grafische processoren te gebruiken. Ze zijn gemakkelijker te vervangen door nieuwe exemplaren, zodat Apple vaker een update van componenten kan uitbrengen. Ook wordt intern gewerkt aan nieuwe Pro-beeldschermen van Apple. Deze zijn bedoeld om in combinatie met de Mac Pro te gebruiken. “We werken er hard aan”, aldus Phil Schiller over de nieuwe Mac Pro. Hij benadrukte dat gebruikers niet weer opnieuw vier jaar hoeven te wachten op een nieuw model. “We willen het meest high-end desktopsysteem ooit maken”, vertelde Schiller, “ontworpen voor onze Pro-gebruikers.” Of de Mac Pro net als het huidige model in de VS wordt geproduceerd wilde Schiller nog niet bevestigen.

“We willen het meest high-end desktopsysteem ooit maken, ontworpen voor onze Pro-gebruikers.”Tweet it

Om de tijd te overbruggen brengt Apple een kleine upgrade uit voor de Mac Pro. In plaats van vier Xeon CPU-cores zullen er voortaan zes cores in zitten. Ook wordt de dual AMD G300 GPU vervangen door een dual G500 GPU. Bij het duurdere model maakt Apple de sprong van zes naar acht CPU-kernen en van een dual D500 GPU naar een dual D800 GPU. Verder verandert er niets. De poorten blijven op dezelfde manier aanwezig en er zal nog geen USB-C of Thunderbolt 3 worden toegevoegd. Het betekent ook dat je de LG UltraFine 5K-schermen niet kunt gebruiken in combinatie met deze ‘oude’ vernieuwde Mac Pro.

Deze vernieuwde Mac Pro verschijnt in de loop van deze week in de Apple Store.

Mac Pro 2018: modulair design

Als je nog even kunt wachten, is het beter om je aankoop uit te stellen tot volgend jaar. Dan komt de compleet herontworpen Mac Pro op de markt met een modulair design. Apple kan daarbij de CPU’s en GPU’s makkelijker vervangen door nieuwe exemplaren, zodat we niet meer vier jaar hoeven te wachten op een nieuw model.

Mac Pro bestaat sinds 2013

De Mac Pro werd in 2013 geïntroduceerd, waarbij Schiller geschiedenis schreef met zijn uitspraak: “Can’t innovate anymore, my ass!” Het is de vraag of de nieuwe Mac Pro ook weer een zwarte cilinder wordt, die door sommige gebruikers liefkozend de prullenbak wordt genoemd. De huidige Mac Pro heeft aan drie kanten CPU’s, GPU’s en geheugenchips gemonteerd. Het was destijds een opvallend nieuw design. Sinds 2013 bracht Apple geen technische verbeteringen aan.

Nieuwe Mac mini?

Het is nog onduidelijk of Apple binnenkort nog een nieuwe Mac mini gaat uitbrengen. Schiller antwoordde op vragen dat de “Mac Mini een belangrijk product in onze lineup is”. Het apparaat kwam tijdens de sessie met media niet ter sprake, omdat het meer een mix van consumenten- en zakelijk gebruik is. “De Mac mini blijft een product in onze lineup, maar we hebben er vandaag geen nieuws over.”

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 april 2017, 15:14
Categorie Mac & macOS
Onderwerp mac pro
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.