iPad Pro 2017 Pro Motion

iCulture vergelijkt: dit zijn de vernieuwingen in de 10,5-inch iPad Pro

Wat is er nieuw bij de 10,5-inch iPad Pro (2017) en wat zijn de verschillen met de 9,7-inch iPad Pro uit 2016? We hebben alle verschillen op een rijtje gezet, zodat jij een goede afweging kunt maken.

De 10,5-inch iPad Pro is compleet nieuw. Het scherm is veel groter, de randen zijn smaller en er zitten talloze kleine en grote vernieuwingen in ten opzichte het voorgaande model van 9,7-inch. In dit artikel hebben we de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet, zodat jij een betere afweging kunt maken. Is het tijd om je huidige 9,7-inch iPad Pro te upgraden, of is het nieuwste 2017-model eigenlijk niet de moeite? Daarop proberen we antwoord te geven in dit artikel, door de verschillen naast elkaar te zetten!


iPad Pro Sleeve.

Wat zijn de verschillen tussen de 10,5″ iPad Pro uit 2017 en het eerdere model?

Misschien heb je nu al een 9,7-inch iPad Pro en overweeg je over te stappen naar het nieuwe model. Of misschien twijfelde je nog over de aanschaf van een iPad Pro en is dit het moment om er eentje te kopen. Maar kies je dan de allernieuwste, of voldoet een afgeprijsd of tweedehands exemplaar uit 2016 ook aan je behoeften? Op al die vragen gaan we antwoord geven in dit artikel, door de verschillen op een rijtje te zetten. We beginnen met een tabel, waarna we een aantal punten nader bespreken.

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek iCulture vergelijkt: 10.5 inch iPad Pro 2017 en 9.7 inch iPad Pro 2016.

Benieuwd naar de verschillen tussen de 12,9-inch iPad Pro 2017 vs. 2015? Ook daarvan hebben we een vergelijking gemaakt!

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: dit zijn de vernieuwingen in de 12,9-inch iPad Pro

Wat is er nieuw bij de 12,9-inch iPad Pro 2017 en wat zijn de verschillen met het vorige model? We hebben alle punten voor je op een rijtje gezet.

#1 Schermformaat
Wat meteen opvalt is dat de 10,5-inch iPad Pro een groter scherm en smallere schermranden heeft. Daardoor heb je meer schermoppervlak dan voorheen en dat hangt samen met een iets hogere schermresolutie. De beeldverhouding blijft met 4:3 wel hetzelfde en ook de pixeldichtheid van 264ppi is hetzelfde gebleven. Dit grotere formaat zorgt ervoor dat mensen met een Smart Keyboard nu een full-size toetsenbord kunnen gebruiken. Op het eerder verschenen Smart Keyboard zaten de toetsen wat ongemakkelijk dicht op elkaar.

Hieronder zie je de oude en de nieuwe line-up voor de iPad Pro (de nieuwe modellen staan onderaan):

iPad Pro lineup 2017

#2 Afmetingen en gewicht
De behuizing van de 10,5-inch iPad Pro is iets groter geworden, waardoor bestaande hoesjes niet meer zullen passen. Ook is er een nieuwe versie van het Smart Keyboard verschenen (€179 in de Apple Store), afgestemd op het grotere formaat). Dat het gewicht met dertig gram is toegenomen hangt daarmee samen, al zul je het op het totaalgewicht niet meteen merken.

#3 Verbeterde processor
De 10,5-inch iPad Pro 2017 heeft een snellere A10X Fusion-processor, terwijl z’n voorganger draaide op een Apple A9X-processor. Die voldoet nog prima voor allerlei taken, maar gebruik je zware grafische toepassingen dan ben je beter af met het nieuwste model. Bovendien gaat de batterij langer mee. Bij de A10X Fusion-chip zijn er drie snelle processorkernen voor intensieve taken. De meeste taken worden echter uitgevoerd door de drie energiezuinige processorkernen, die op een lagere kloksnelheid draaien. Daardoor gaat de batterij langer mee. Apple beweert dat het nieuwe model 30% betere CPU-prestaties en 40% betere grafische prestaties heeft ten opzichte van het eerdere model met A9X-chip.

#4 Scherm met ProMotion-technologie
Apple heeft bij de iPad Pro van 2017 een nieuw type scherm toegepast, met ProMotion-technologie. Daarmee is een refresh-rate tot 120 Hz haalbaar. Het scrollen verloopt soepeler en het scherm reageert sneller. ProMotion vermindert ook het stroomverbruik, omdat de refesh-rate automatisch wordt aangepast aan de actieve toepassing op het scherm. Verder zorgt ProMotion ervoor dat de Apple Pencil sneller reageert met een latency van slechts 20ms. Tekenen voelt daardoor natuurlijker en vloeiender aan.

iPad Pro met Pencil en Keyboard

De 9,7-inch iPad Pro uit 2016 had al True Tone kleurweergave, een antireflectiecoating, een vetafstotende coating en een volledig gelamineerd scherm. De ondersteuning voor het bredere kleurgamma (P3) zat al in het vorige model en is vooral interessant voor creatieve professionals. Als je je iPad Pro vooral gebruikt om documenten te typen is deze vernieuwing niet zo relevant.

De belangrijkste schermvernieuwingen in het 2017-model ten opzichte van 2016 zijn dus:

  • Groter schermformaat
  • Hogere schermresolutie
  • ProMotion-technologie

#5 Meer opslag
Bij de 9,7-inch iPad Pro uit 2016 kon je kiezen uit 32GB, 128GB en 256GB opslag. Dat is voldoende voor de meeste gebruikers, maar bij de nieuwe 10,5-inch iPad Pro van 2017 gaat Apple nog een stap verder: de opslag is verdubbeld, dus je kunt nu kiezen uit 64GB, 256GB en 512GB. Of je dit allemaal nodig hebt, is nog de vraag. Persoonlijk vinden we het jammer dat de optie van 128GB is verdwenen, want dat was een aardig compromis tussen te weinig en te veel.

Jongen met iPad in toegankelijkheidspromo

#6 Verbeterde camera
Voorheen had de 9,7-inch iPad Pro betere camera’s ten opzichte van het grotere 12,9-inch model iPad Pro. In 2017 gaat Apple dit helemaal gelijktrekken: in beide iPad Pro-modellen zitten dezelfde camera’s. Sterker nog: beide iPad Pro’s zijn technisch gezien voor 99,9% gelijk. Alleen de afmetingen en batterijcapaciteit zijn verschillend.

Er zijn een paar dingen verbeterd aan de camera van de 10,5-inch iPad Pro. De frontcamera ging van 5 megapixel naar 7 megapixel, waarbij het diafragma wel hetzelfde is gebleven (f/2.2). Met de frontcamera kon je voorheen 720p video filmen; nu is dat 1080p geworden. De camera aan de achterzijde is nog steeds 12 megapixel, maar heeft een beter diafragma gekregen (van f/2.2 naar f/1.8). Videofilmen is nog steeds met 4K 30fps mogelijk. Optische beeldstabilisatie, 5x digitale zoom en ruisonderdrukking zorgen voor mooiere foto’s. Er zitten nog talloze andere kleine verbeteringen in de camerafunctie, maar het voert te ver om ze hier allemaal op te noemen. Zo is er naast gezichtsherkenning nu ook lichaamsherkenning.

Uiteraard hebben deze vernieuwingen alleen zin, als je van plan bent de camera’s van de iPad Pro te gebruiken.

De belangrijkste cameravernieuwingen in het 2017-model ten opzichte van 2016 zijn dus:

  • Frontcamera gaat van 5 megapixels naar 7 megapixels
  • Optische beeldstabilisatie

#7 Snellere Touch ID
De iPad Pro’s van 2017 zijn de eerste modellen waarin de snellere Touch ID-sensoren van de tweede generatie zijn toegepast. Op de iPhone gebeurde dat al bij de iPhone 6s. Deze Touch ID-sensoren reageerden zo snel, dat mensen erover klaagden. Ze konden door het snelle ontgrendelen hun notificaties niet meer lezen. In de iPad Pro’s van 2017 zit ook zo’n verbeterde Touch ID-sensor, die sneller reageert.

#8 Hogere prijzen
De 9,7-inch iPad Pro ging voor €689 over de toonbank, maar bij de 10,5-inch iPad Pro heeft Apple de prijs weer iets omhoog geschroefd. Je bent nu minimaal €739 euro kwijt voor het instapmodel van de iPad Pro. Voor die prijs krijg je gelukkig wel dubbel zoveel opslag: geen 32GB maar 64GB.

#9 Dezelfde batterijduur
De batterijduur is er niet veranderd en dat verbaast ons niet. Apple hanteert voor alle iPads altijd een beloofde batterijduur van 10 uur, al kan het vaak wel iets gunstiger uitpakken. De plaatsing van de vier speakers en de ingebouwde Apple SIM zijn ook hetzelfde gebleven.

Conclusie 10,5-inch iPad Pro (2017) vergelijking

Omdat de kleinere iPad Pro al voorop liep ten opzichte van het grotere model, zijn de vernieuwingen hier iets minder groot. Tegelijk heeft het nieuwe schermformaat wel degelijk gevolgen, bijvoorbeeld voor bestaande hoesjes en toetsenborden. De verbeteringen in de 10,5-inch iPad Pro zijn vooral interessant voor creatieve beroepen zoals designers, mensen die nauwkeurige kleurweergave op hun scherm belangrijk vinden (P3 kleurengamma), veel van hun tablet vragen (A10X Fusion-chip) en een hoge refresh-rate nodig hebben (ProMotion). Ook is het fijn dat Apple nu 512GB opslagruimte biedt, al zal lang niet iedereen dit nodig hebben.

Dat geldt trouwens ook voor veel andere vernieuwingen: alles is nét ietsje beter. Maar omdat de 9,7-inch iPad Pro al een uitstekende tablet was, zal er vaak geen noodzaak zijn om te upgraden. Vrijwel alle nieuwe functies in iOS 11 komen ook beschikbaar op de 9,7-inch iPad Pro. Sta je op het punt om nu pas een iPad Pro te kopen, dan ben je uiteraard wel beter af met dit nieuwe toekomstbestendige model. Maar alleen als je al die nieuwe technologie ook gaat gebruiken, want voor doorsnee gebruikers zal de gewone 9,7-inch iPad (2017) voldoende zijn.

Bekijk ook

Review iPad (2017)

De nieuwe 9,7-inch iPad van 2017 past misschien wel beter bij je, dan je denkt. Is goedkoop ook duurkoop? In onze review lees je over al onze ervaringen met dit goedkopere instapmodel.

De 10,5-inch iPad Pro is per direct te bestellen in de Apple Store vanaf €739.

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer. De nieuwste generatie is de iPad Pro 2022.

iPad Pro