iPad Pro met Apple Pencil en hand

iCulture vergelijkt: dit zijn de vernieuwingen in de 12,9-inch iPad Pro

Wat is er nieuw bij de 12,9-inch iPad Pro 2017 en wat zijn de verschillen met het vorige model? We hebben alle punten voor je op een rijtje gezet.

De 12,9-inch iPad Pro is in 2017 compleet vernieuwd. De verschillen zijn bij dit model misschien nog wel groter dan bij het 10,5-inch model. De eerste generatie 12,9-inch iPad Pro dateert immers alweer uit 2015, waardoor dit model vernieuwingen zoals het True Tone-scherm misliep. Zit je nog goed met je huidige 12,9-inch iPad Pro? Of ben je echt beter af met het nieuwste 2017-model? Daarop proberen we antwoord te geven in dit artikel door de verschillen naast elkaar te zetten!


iPad Pro met Apple Pencil en hand

Wat zijn de verschillen tussen de 12.9″ iPad Pro uit 2017 en het eerdere model?

Overweeg je een 12,9-inch iPad Pro te kopen, dan heb je twee mogelijkheden. Je kiest de nieuwe 12,9-inch iPad Pro uit 2017 of gaat op zoek naar exemplaren van de 12,9-inch iPad Pro uit 2015, die je misschien wel met extra korting of tweedehands op de kop kunt tikken. Of misschien heb je al het oude model en vraag je je af of het zin heeft om te upgraden.

Maar wat zijn de verschillen tussen beide modellen? Dat zie je in onderstaande tabel in één oogopslag, waarbij we op een aantal punten nader ingaan.

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek iCulture vergelijkt: 12.9 inch iPad Pro 2017 en 2015.

Benieuwd naar de verschillen tussen de 10,5-inch iPad Pro vs. 9,7-inch iPad Pro? Ook daarvan hebben we een vergelijking gemaakt!

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: dit zijn de vernieuwingen in de 10,5-inch iPad Pro

Wat is er nieuw bij de 10,5-inch iPad Pro (2017) en wat zijn de verschillen met de 9,7-inch iPad Pro uit 2016? We hebben alle verschillen op een rijtje gezet, zodat jij een goede afweging kunt maken.

#1 Verbeterde processor
De 12,9-inch iPad Pro 2017 heeft een snellere A10X Fusion-processor, terwijl z’n voorganger draaide op een Apple A9X-processor. Die voldoet nog prima voor allerlei taken, maar ben je van plan om zware grafische toepassingen te gebruiken dan ben je beter af met het nieuwste model. Bovendien gaat de batterij langer mee. A10X Fusion houdt in dat er drie snelle processorkernen zijn voor intensieve taken en drie energiezuinige processorkernen voor alle andere taken (dit is een verbetering ten opzichte van de A10 Fusion, die er twee had). Daardoor gaat de batterij langer mee, omdat er niet continu op vol vermogen hoeft te worden gepresteerd. Apple claimt 30% betere CPU-prestaties en 40% betere grafische prestaties ten opzichte van het eerdere model met A9X-chip.

#2 Scherm met ProMotion en True Tone
Apple heeft bij de iPad Pro van 2017 een nieuw type scherm toegepast, met ProMotion-technologie. ProMotion houdt in dat het scherm een refresh-rate tot 120 Hz mogelijk maakt, twee keer zoveel als bij een doorsnee LCD-scherm. Daardoor verloopt het scrollen soepeler en reageert alles sneller. ProMotion vermindert het stroomverbruik, door de refesh-rate automatisch aan te passen aan de content die op het scherm staat. Verder zorgt ProMotion ervoor dat de Apple Pencil sneller reageert op bewegingen. De latency is slechts 20ms, met als resultaat dat tekenen nog natuurlijker en vloeiender aanvoelt.

iPad Pro 2017 Pro Motion

Er is nog iets anders verbeterd aan het scherm van de iPad Pro 2017: ondersteuning voor True Tone. Dit zorgt ervoor dat het scherm meekleurt met het omgevingslicht, waardoor een natuurlijker effect ontstaat. De iPad Pro 2017 heeft bovendien het helderste iPad-scherm ooit (600 nits). De antireflectielaag die ervoor zorgt dat je ook buitenshuis goed het scherm kunt aflezen, zat al op het model uit 2015, maar voor de rest is alles verbeterd. Zo is er nu ondersteuning voor het P3-kleurengamma, zodat een breder kleurenspectrum wordt weergegeven. De antireflectiecoating, het volledig gelamineerde display en de vetafstotende coating zaten ook al op het oude model.

De belangrijkste schermvernieuwingen in het 2017-model ten opzichte van 2015 zijn dus:

  • ProMotion-technologie
  • True Tone-weergave
  • Brede kleurweergave (P3)

#3 Meer opslag
Bij de 12,9-inch iPad Pro uit 2015 kon je kiezen uit 32GB, 128GB en 256GB opslag. Dat is voldoende voor de meeste gebruikers, maar bij de nieuwe 12,9-inch iPad Pro van 2017 gaat Apple nog een stap verder: alle opslag is verdubbeld, dus je kunt nu kiezen uit 64GB, 256GB en 512GB. Of je dit allemaal nodig hebt, is nog de vraag. Persoonlijk vinden we het jammer dat de optie van 128GB is verdwenen, want dat was een prettig compromis tussen te weinig en te veel. Pluspunt is wel, dat je nu voor hetzelfde geld meer opslag krijgt.

#4 Verbeterde camera
Op het gebied van camera’s is er wel iets veranderd bij de 2017 iPad Pro. Het nieuwe 12,9-inch model is voorzien van een 12 megapixelcamera met een diafragma van f/1.8 en optische beeldstabilisatie. Dat is een stuk beter dan de 8 megapixelcamera met f/2.4 diafragma in het model uit 2015.

De nieuwe iPad Pro heeft nu ook een True Tone-flash, zodat de camera beter presteert onder slechte lichtomstandigheden. Je kunt 4K videofilmen en slow motion-video’s maken (1080p op 120 fps of 720p op 240 fps). De frontcamera is verbeterd en is nu 7 megapixel met een diafragma van f/2.2, goed genoeg voor selfies. Er zijn nog veel meer kleine verbeteringen, zoals brede kleurregistratie voor foto’s, maar het voert te ver om die allemaal op te sommen. Allemaal mooie verbeteringen, maar onbelangrijk als je de iPad Pro toch niet gebruikt voor foto’s. Voor veel mensen zal FaceTime een populaire toepassing zijn en dan heeft de verbeterde frontcamera wel degelijk impact.

De belangrijkste cameravernieuwingen in het 2017-model ten opzichte van 2015 zijn dus:

  • Frontcamera gaat van 1,2 megapixels naar 7 megapixels
  • Achtercamera van 8 megapixels naar 12 megapixels
  • Optische beeldstabilisatie
  • True Tone-flitser voor natuurlijke huidtinten
  • 4K videofilmen in plaats van 1080p HD

#5 Snellere Touch ID
De eerste generatie 12,9-inch iPad Pro profiteerde nog niet mee van de verbeterde Touch ID-sensoren die al wel in de iPhone 6s werden ingevoerd. Deze Touch ID-sensoren scanden je vinger zo snel, dat gebruikers klaagden dat het te snel ging, waardoor ze notificaties misten. In de 12,9-inch iPad Pro van 2017 zit ook zo’n verbeterde Touch ID-sensor, die sneller reageert.

iPad Pro met hoes

#6 Dezelfde prijzen
De prijs van de 12,9-inch iPad Pro is niet verhoogd. De instapprijs voor het goedkoopste model is nog steeds €909. Voor die prijs kreeg je voorheen een 2015-model met 32GB opslag, nu krijg je bij het 2017-model maar liefst 64GB opslag. Dubbel zoveel.

#7 Dezelfde batterijduur
Ook op het gebied van batterijduur is er niets veranderd: de iPad gaat volgens Apple nog steeds 10 uur mee op een volle batterij. Apple is daarmee meestal nogal voorzichtig, dus de werkelijke batterijduur zal waarschijnlijk nog iets gunstiger uitpakken. De plaatsing van de vier speakers en de ingebouwde Apple SIM zijn ook hetzelfde gebleven.

Conclusie 12,9-inch iPad Pro (2017) vergelijking

Veel nieuwe functies die in iOS 11 beschikbaar komen, zullen ook op de oudere 12,9-inch iPad Pro bruikbaar zijn. Denk daarbij aan de verbeterde multitasking, drag & drop en de documentenscanner. Bovendien zitten er een aantal technische vernieuwingen in de iPad Pro van 2017, die alleen voor heel specifieke doelgroepen nuttig zijn. We denken dan vooral aan de verbeterde camerafuncties en meer opslag. Ondanks de bewonderenswaardige vernieuwingen moeten we toch constateren: niet iedereen heeft dit nodig.

De verbeteringen in de 12,9-inch iPad Pro zijn dan ook vooral interessant voor creatieve beroepen: mensen die nauwkeurige kleurweergave op het scherm belangrijk vinden (P3 kleurengamma), die zware grafische toepassingen gebruiken (A10X Fusion-chip) en die een hoge refresh-rate van het scherm belangrijk vinden (ProMotion). Ook fotografen en videomakers die constant opslagruimte tekort komen zitten misschien te springen om de 512GB-versie van de 12,9-inch iPad Pro.

De 12,9-inch iPad Pro is per direct te bestellen in de Apple Store vanaf €909.

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer. De nieuwste generatie is de iPad Pro 2022.

iPad Pro