Review: Paprika, favoriete recepten beheren op iPad en iPhone

Review van Paprika, een receptenapp voor iPhone, iPad en Mac. Met deze app kun je eigen, favoriete recepten bewaren en met een klik downloaden van receptensites.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

paprika icoonEr zijn in de App Store allerlei receptenapps te vinden, waarmee je de heerlijkste gerechten kunt koken. Wil je je eigen recepten meenemen, dan is de keuze al wat minder groot. De Appie-app biedt de mogelijkheid om eigen recepten toe te voegen, maar die is alleen geschikt voor de iPhone en niet iedereen is gek op Albert Heijn. We zochten daarom iets anders en kwamen terecht bij de apps van Paprika. Deze Nederlandstalige app heeft een handige browserplugin, waardoor je recepten die je op internet hebt gezien met één klik kunt toevoegen aan je collectie.

Paprika in gebruik nemen

Om Paprika optimaal te kunnen gebruiken heb je drie apps en een plugin nodig:

De bookmarklet zorgt voor een linkje ‘Paprika’ in je browser, waar je alleen maar op hoeft te klikken om een recept toe te voegen. Het recept verschijnt vervolgens op je iPhone, iPad en Mac. Door in elke app in te loggen met hetzelfde account kun je onderling synchroniseren. De Mac-app is nogal prijzig en niet strikt noodzakelijk.

paprika-ipad-1

paprika-ipad-2

Geschikte receptensites

Paprika is een Amerikaanse app maar daar merk je weinig van, want de interface is Nederlandstalig. Je kunt handmatig recepten invoeren, wat het makkelijkst werkt via de Mac-app. Maar het is nog makkelijker om wat rond te kijken op receptensites en alles wat je lekker vindt aan te klikken met de bookmarklet in je browser. Zo klik je in een uurtje een flinke collectie bij elkaar van recepten die alleen jij lekker vindt.

Het klikken werkt alleen als de receptensite een bepaald opmaakformaat ondersteunt. Het is een kwestie van uitproberen welke sites geschikt zijn, maar om een indruk te geven:

  • Geschikte receptensites: AH.nl, Okoko.nl, Smulweb.nl, Njam.tv, Dagelijkse kost op een.be, Donna Hay (Engels), Jamie Oliver (Engels).
  • Niet-geschikte receptensites: Dirk/Lekker Doen, C1000, Boodschappen.nl, Plus.nl, Elle Eten, Kiprecepten.nl, Vegetariers.nl, 24Kitchen, Recepten.net

paprika-iphone-1Het is verstandig om eerst een recept te testen voordat je een website ‘leegplukt’. Ik had goede ervaringen met Okoko.nl: ze hebben veel recepten van bekende chefs en de teksten zien er verzorgd uit. Smulweb is bekender, maar ik was er minder tevreden over: elk ingrediënt komt niet op een aparte regel te staan (en is dus lastig vanuit het recept aan de boodschappenlijst toe te voegen, zie afbeelding hiernaast) en ik vond de teksten nogal slordig. De user generated recepten vragen om ingrediënten als ‘spaghetty’ en bevatten instructies als “De bamie telkens om scheppen.Zodat de celderij verdeelt is”. Waarschijnlijk is dat goed te pruimen als je zelf moeite met foutloos Nederlands schrijven hebt, maar ik ergerde me eraan. Paprika heeft op de website een lijst met ondersteunde websites staan, maar die zijn erg Amerikaans-gericht, zoals de websites van Paula Deen en Rachael Rae.

Helaas: geen kookboeken scannen

Op één punt biedt Paprika geen oplossing: heb je net als ik aardig wat kookboeken in de kast staan, dan is er eigenlijk geen makkelijke manier om dat te digitaliseren. Je zou met je iPhone foto’s van de gerechten kunnen maken, maar je zult de tekst nog steeds handmatig moeten invoeren. Het zou handig zijn als er een app is, die met OCR een foto van een recept kan omzetten naar tekst. Maar die heb ik nog niet kunnen vinden. Technisch gezien is het niet zo moeilijk, want recepten hebben altijd een vast stramien (titel, foto, ingrediënten, bereiding) en gebruiken maar een beperkte woordenschat. Moet mogelijk zijn.

paprika-ipad-3

paprika-ipad-4

Recepten verzamelen, mag dat?

Een andere vraag die misschien bij je opkomt: mag dat zomaar? Volgens mij wel: je verzamelt de recepten voor persoonlijk gebruik en er is dus eigenlijk niet zoveel verschil met het uitknippen en in een plakboek plakken van recepten die je in tijdschriften hebt gevonden. Het zijn bovendien allemaal recepten die openbaar op internet staan, dus geen recepten die op slinkse wijze zijn onttrokken aan kookboeken die je niet zelf hebt gekocht. Bij elk recept noemt Paprika de originele bron. Er is juridisch gezien weinig verschil met apps als Flipboard, die ook artikelen van websites bijeensprokkelen voor persoonlijke consumptie.

Gebruik van Paprika

Paprika maakt het simpel om recepten op je iPad toe te voegen, te bewerken en te bekijken. Koop je ook de iPhone-app, dan kun je op de markt snel een recept opzoeken aan de hand van trefwoorden, categorie of sterrenwaardering. Ik heb nu zo’n 100 recepten in de app staan en heb ze op twee manieren ingedeeld: aan de hand van algemene tags zoals ‘cocktail’, ‘gebak’, ‘hoofdgerecht’ maar ook aan de hand van ‘weekend’ (d.w.z. tijdsintensieve recepten) en ‘doordeweeks’ (snel klaar). Je kunt meerdere categorieën toewijzen aan een recept, bijvoorbeeld ‘weekend’, ‘lunch’ en ‘salade’ voor een bewerkelijke lunchsalade.

Het aanleggen van een receptencollectie is bij Paprika leuk werk. Je bladert wat door recepten op een geschikte receptensite, klikt zoveel mogelijk lekkere recepten aan via de bookmarklet en gaat daarna in de Mac- of iPad-app kijken of alles goed gelukt is. Als een website Paprika ondersteunt, levert dat in 99 van de 100 gevallen een goed geformatteerd recept op. Je kunt daarna (alweer onderuitgezakt op de bank) de recepten gaan indelen. Wat ik ook regelmatig heb gedaan is het doorbladeren van de Allerhande, het gesponsorde tijdschrift van Albert Heijn. Zie je iets lekkers, dan zoek je op de desktop het recept op in je browser, waarna je op de Paprika-knop klikt. Het is ook mogelijk om via de ingebouwde browser in de app een recept op te vragen en meteen toe te voegen. Op de iPhone leverde dat nog wel eens problemen op: als je op de iPhone de receptenpagina van AH probeert te bezoeken krijg je alleen een reclamepagina over de app te zien, zonder ontsnappingsmogelijkheid om naar de normale site te gaan.

paprika-iphone-2 paprika-iphone-3

Paprika is vooral een receptenapp, maar je kunt er nog meer mee doen. Je kunt ook geplande maaltijden (ontbijt, lunch, diner of snacks) invoeren op de ingebouwde agenda. Ben je iemand die van plannen houdt en de boodschappen voor de hele week in huis haalt, dan kan dat erg handig zijn. De app bevat ook een boodschappenlijst, waarmee je kunt bijhouden welke boodschappen je nog moet kopen en welke je al in huis hebt (= gekocht). Als jij en je partner met hetzelfde account inloggen op de app, kun je dezelfde gegevens delen en dus meteen zien of de ander boodschappen heeft toegevoegd of een maaltijd heeft ingepland voor vanavond.

Heb je de iPhone-app van Paprika, dan kun je daar ook alle recepten, de boodschappenlijst en de maaltijdagenda raadplegen. Geen iPhone-app? Geen nood, dan kun je vanuit de iPad-app ook de boodschappenlijst per e-mail naar je telefoon sturen.

Koken met Paprika

Eén groot nadeel van Paprika: de afbeeldingen van de gerechten zijn heel erg klein, zowel in de iPhone- als de iPad-app. Op de iPad moet je op basis van een plaatje van zo’n 150 x 150 pixels beslissen of je het gerecht wilt maken, ook als het originele plaatje dat je hebt toegevoegd veel groter was.

Paprika heeft tijdens het koken een aantal handige functies: er zitten meerdere timers in, je kunt eenheden omrekenen (bijvoorbeeld van pint naar liter) en je kunt een gerecht omrekenen naar meer of minder porties. Omdat de meeste recepten voor 4 personen zijn bedoeld en ik meestal voor 2 personen kook, heb ik die omrekenhulp niet nodig. Bekende internationale chefs zoals Jamie Oliver en Donna Hay zijn gelukkig zo slim om in hun recepten de maten in ‘cups’ en ‘teaspoons’ aan te geven, zodat je als Nederlander niet moeilijk hoeft te doen met hoeveelheden omrekenen.

De Paprika-app heeft een handige lockscreen-functie, die voorkomt dat je iPad automatisch uitschakelt tijdens het koken. Daardoor hoef je niet met vieze handen steeds het scherm te ontgrendelen om de instructies te lezen. Paprika heeft een snelle zoekfunctie, dus zelfs als je duizend recepten toevoegt is het intikken van ‘karb’ voldoende om al je karbonaderecepten te vinden.

Voor alle duidelijkheid: Paprika bevat na installatie geen recepten. Die zul je zelf moeten toevoegen. Je zit niet eeuwig aan Paprika vast, want je kunt ook recepten (per categorie) exporteren naar HTML-formaat. Importeren van receptencollecties is mogelijk vanuit MasterCook, MacGourmet, MealMaster, SousChef en andere software. Echt een app waar je blij van wordt.

Conclusie

paprika-iphone-4Paprika is erg gemakkelijk in gebruik, zit logisch in elkaar en ziet er goed uit. Er zijn maar weinig receptenapps zoals deze, waarbij je met één klik recepten van populaire Nederlandse en Belgische websites kunt toevoegen aan je collectie. De Nederlandse schermteksten zijn soms wat onhandig vertaald (zoals ‘inschalen’ voor het omrekenen van het aantal porties), maar dat wijst zich eigenlijk vanzelf. Paprika kan meer dan je recepten verzamelen: het bevat ook handige functies tijdens het koken (zoals een kookwekker), boodschappenlijst maken en maaltijden inplannen op een agenda. Alle apps synchroniseren onderling – handig als je met twee of meer mensen een huishouden hebt. Wel vond ik de apps redelijk prijzig: na aanschaf van de iPad-app (€4,49) moet je de iPhone-app (€4,49) nog apart aanschaffen. En dan kost de Mac-versie (niet noodzakelijk) ook nog eens €17,99. Maar dan heb je wel een oplossing die het geld waard is. Ik ben helemaal overgestapt naar Paprika en gebruik voor boodschappenlijstjes alleen nog de Appie-app (vanwege de makkelijke steminvoer).

Wat mij betreft kunnen er nog wel wat meer functies in zoals: afvinken van ingrediënten of uitgevoerde stappen tijdens het koken, importeren van recepten van bijv. Evernote en makkelijk OCR’en van recepten uit kookboeken en tijdschriften. Het zou handig zijn als Paprika in de app een lijst opneemt van Nederlands/Belgische websites die geschikt zijn, zodat niet elke gebruiker dat zelf hoeft uit te zoeken. Knippen en plakken van recepten van niet-ondersteunde websites kost een minuut per recept en dat is goed te doen. Maar het beste van Paprika is dat je met één klik een recept inclusief foto van een website toevoegt aan je collectie. Dat kost nog geen 5 seconden.

Alternatieven: Springpad (ook met webclipper, niet alleen voor recepten), Appie (alleen iPhone), The Recipe Box (gedateerde interface). Maar er zijn ook veel mensen die gewoon Evernote gebruiken.

Info: Paprika

  • Ontwikkelaar: Hindsight Labs
  • Applicatie: Paprika voor iPad en Paprika voor iPhone
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €4,49 per app
  • Geteste versie: 1.7.3
  • Bestandsgrootte: 15,5MB (zonder recepten)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juni 2013, 11:50
Categorie Eten en drinken
Onderwerp recepten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.