Moestuintje apps op de iPhone

Moestuintje-apps: met deze 7 apps kweek je zelf groente

Heb je een moestuintje? Met deze apps krijg je waarschuwingen wanneer je moet zaaien, verpotten en verzorgen, zodat je groentes niet kunnen mislukken.

Dankzij de moestuintjes van Albert Heijn zijn heel wat mensen bezig gegaan met hun eigen groente kweken. Het hoeft niet groot te zijn, want voor tuinkers en radijsjes heb je aan een bloempot genoeg. Maar als je bezig wilt met kweekkastjes, zaden en planten, is het wel zo handig als je noteert wat je hebt gezaaid. Dat lukt het beste met onderstaande moestuin-apps, waarmee je het zaaien, plantjes verzorgen en oogsten kunt bijhouden.


Moestuintje apps op de iPhone

#1 AH Moestuintje-app

De AH Moestuintje-app is de officiële app van de spaaractie die Albert Heijn regelmatig organiseert. Je ontvangt tips, herinneringen en weetjes op basis van de planten die jij kweekt. Dit moet zorgen voor een zo goed mogelijke oogst. Na het openen van de Moestuintje-app gebruik je de grote plus-knop onderin om een nieuw moestuintje toe te voegen. Volg daarna de zaai-instructies en kijk een paar dagen later in de takenlijst om te zien wat er moet gebeuren. Meldingen van de app helpen je eraan te herinneren dat je je moestuintje op tijd verzorgt, de planten verpot of oogst. Met foto’s leg je de groei van je moestuintjes vast.

#2 De Makkelijke Moestuin

De app van de Makkelijke Moestuin hoort bij de moestuinbakken van 30 x 30 cm. Je hoeft echter niet deze moestuinbakken te hebben om iets aan de app te hebben. Je vindt er ook allerlei algemene informatie over het verzorgen van je moestuin. Per groentesoort lees je wanneer je de zaden moet planten en wanneer je kunt oogsten. Handig is dat deze app een timer bevat die waarschuwt wanneer het tijd is voor de volgende activiteit, bijvoorbeeld het uitdunnen of controleren of een plant begint te kiemen. De app bevat nuttige informatie. Zo lazen we dat zaaien van peterselie eindeloos duurt en dat je daarom beter kleine (goedkope) plantjes in het tuincentrum kunt kopen. Ook bij bieslook kun je beter een plantje kopen in plaats van zelf zaaien. Vind je het toch handig om de Makkelijk Moestuin-bakken te hebben, dan timmer je ze dit weekend gewoon zelf of haal je ze in het tuincentrum.

#3 Moestuinder

Deze app is gebaseerd op het ‘square foot’-systeem, waarbij je ook groente gaat kweken in bakken van 30 x 30 cm. Je zit niet vast aan een bepaald merk, maar kunt deze bakken ook gewoon zelf timmeren. De app waarschuwt je wanneer het tijd is om jouw favorieten te zaaien, bijvoorbeeld aardbeien of courgette. Je geeft aan hoe groot jouw zaaibak is en tikt vervolgens aan wat je erin wilt kweken. Foto’s laten zien welk plantje je in welke bak aan het kweken bent. Je ziet wat de zaaidatum is, na hoeveel dagen je kunt oogsten en je kunt ook zelf notities toevoegen. Het lettertype is wat oubollig en de app ziet er minder mooi uit dan de bovengenoemde Makkelijke Moestuin-app, maar het biedt handige info dankzij de ingebouwde ‘encyclopedie’. Wat ons tegenviel is dat je in het logboek alleen geschreven notities kwijt kunt en geen foto’s van jouw oogst.

#4 Moestuin basis

Heel apart: deze app is nog niet eens zo oud, maar ziet eruit alsof het in 2008 is gemaakt. De kleine letters van de app zijn op een iPhone Plus-scherm nog net te lezen, maar op iPhones met 4-inch scherm zal het behelpen zijn. De makers hebben bovendien gekozen voor een moeilijk te ontcijferen ‘speels’ lettertype. Toch kan er een reden zijn om deze app te installeren: op het tabblad Planten tik je aan welke groentes je wilt kweken en op het tabblad Zaaikalender zie je vervolgens de zaai- en oogstbalkjes die je ook achterop de zakjes van zaden vindt. Als je net als wij die zakjes meestal weggooit, heb je die info in de app nog makkelijk voorhanden. Bevat zaai-, plant- en oogsttijden voor ca. 80 plantensoorten. De app is sinds 2016 niet meer bijgewerkt, maar is nog wel te installeren op iOS 11.

#5 Mijn Tuin

Mijn tuin is een Belgische app voor mensen die niet alleen groente, maar ook allerlei andere plantjes willen kweken. De app hoort bij de website MijnTuin.org, waar je vrienden kunt vinden die ook van tuinieren houden. Je ziet in de app welke planten jij zelf en vrienden hebben geplant. Ook kun je een tuinkalender raadplegen. Vooral bedoeld als sociaal netwerk voor tuinliefhebbers, niet voor het maken van een zaaischema of overzicht van de bakken die je hebt gezaaid. Mijn Tuin is de aanrader in ons overzicht van planten- en tuinapps.

#6 YourGarden

Deze app is net als Mijn Tuin bedoeld als sociaal netwerk, om te laten zien welke planten je hebt gekweekt. Vooral geschikt voor de gevorderde tuinman en -vrouw met groene vingers. Je vindt in deze app dan ook geen uitleg, maar het is vooral de bedoeling dat je foto’s publiceert van de prachtige groentes en planten die je hebt gekweekt. Ook beestjes in de tuin en landschappen mag je op de foto zetten. Je kunt ook kijken wat andere mensen zoal in hun tuin doen, zodat je misschien ideeën krijgt.

#7 Dr. Panda’s Moestuin

Willen de kinderen ook meedoen? En wil je je kids leren waar de worteltjes, prei en aardbeien vandaan komen? Dr. Panda’s Moestuin is een ludiek, interactief spel waarmee je kleuter leert hoe je een moestuintje moet bewerken en onderhouden. Nadat je kind de beestjes en onkruid heeft weggehaald, is het tijd om te harken en de virtuele zaadjes te planten. Wie daarna regelmatig water geeft, kan een tijdje later groenten oogsten. Kan niet mislukken. Er zit een dertigtal handelingen in Dr. Panda’s Moestuin en je zoon of dochter kan twaalf verschillende groenten planten en oogsten. Het spel is volledig tekstloos zodat zelfs de allerkleinsten onmiddellijk met Dr. Panda’s Moestuin aan de slag kunnen. Een ander pluspunt is dat het spel advertentievrij is en geen in-app-aankopen aanbiedt. Na dit spel wil je oogappel ongetwijfeld ook in de echte tuin helpen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Categorie Apps
Onderwerpen groente, planten, tuinieren
Device iPhone
Software iOS