Nieuwe knoppenbalk in YouTube-app.

Alternatieve YouTube-apps voor je iPhone en iPad

Er zijn allerlei alternatieve YouTube-apps waarmee je de video's van YouTube ook op je iPhone en iPad kunt bekijken. In dit artikel zetten we de bekendste op een rij.

YouTube heeft een eigen iOS-app, waarmee je alle video’s van YouTube kunt bekijken op je iPhone en iPad. Maar er zijn daarnaast ook alternatieve YouTube-apps die soms net wat meer functies hebben.


Nieuwe knoppenbalk in YouTube-app.

Alternatieve YouTube-apps op iPhone en iPad

Met de officiële YouTube-app kijk je naar al je filmpjes. Maar je zit er niet aan vast: met onderstaande apps heb je vaak nét wat andere functies. Naast de YouTube-app zijn er namelijk nog veel meer apps beschikbaar waarmee je YouTube-fimpjes kunt kijken op je iPhone en iPad. Ze laten je vaak inloggen op je account, zodat je favorieten en meer tot je beschikking hebt.

ProTube for YouTube

Update september 2017: ProTube is uit de App Store gehaald na klachten van YouTube.

ProTube is een van de beste alternatieve YouTube-apps voor mensen die ‘professioneel’ YouTube-kijken. De app laat je uiteraard zoeken naar de leukste video’s en biedt de mogelijkheid om te gebruiken als muziekspeler, waarbij je op de achtergrond kunt luisteren naar audio van YouTube-video’s. Om afspeellijsten te maken is zelfs geen YouTube-account vereist, waardoor iedereen zelf zijn eigen YouTube-ervaring kan creëren.

ProTube iPhone-app

De ingebouwde playlist-functie van ProTube is zelfs beter dan die van YouTube. Je kunt zelf bepalen waar een video komt te staan die je aan de Watch Later-lijst toevoegt, terwijl YouTube het standaard aan het einde van de lijst zet.

Nog een andere handige functie: ProTube laat je standaard een resolutie kiezen voor elke video, zodat je altijd kunt kiezen voor Full HD. De app ondersteunt ook Picture in Picture vanaf iOS 9.

Minpuntjes zijn er ook, vooral omdat YouTube steeds probeert om functies van third party-apps te blokkeren. Zo is het niet mogelijk om offline te kijken en moet je tweemaal inloggen om je abonnementen te zien. Verder zul je moeten wennen aan de iets andere interface.

YouPlayer

YouPlayer is een populaire YouTube-app die al enige tijd bestaat en ook nog steeds bijgewerkt wordt. De app heeft een zoekfunctie, kanalen, abonnementen, een kijkgeschiedenis en een later kijken-lijst. In de Kids Space kun je bepalen welke video’s er weergegeven worden, wat ideaal is voor jongere kijkers. Voor Kids Space is echter wel een in-app aankoop vereist. YouPlayer is primitiever dan ProTube, vooral wat de gebruikersinterface betreft. Daar staat tegenover dat de app gratis is (met advertenties). Vind je bepaalde functies niet in de officiële YouTube-app dan kan het de moeite zijn om eens te kijken of YouPlayer je beter bevalt.

Tubex

Update september 2017: de Tubex-app is helaas gestopt.

Tubex is een gratis alternatieve YouTube-app, die wel wat minder functies biedt. Zo kun je de app niet gebruiken als muziekspeler en heeft hij geen speciale sectie voor kinderen. Wel krijg je via de app toegang tot je YouTube-account en wissel je makkelijk van beeldkwaliteit. Je zoekt ook eenvoudig naar video’s, kanalen en afspeellijsten, terwijl je ook bij deze app zonder account afspeellijsten kunt maken. Dat geeft je de mogelijkheid om een andere afspeellijst te maken dan die in de officiële YouTube-app.

CornerTube

CornerTube draait maar om één ding: picture-in-picture bekijken van je YouTube-video’s, zodat je tijdens het videokijker nog iets anders kunt doen. Zodra je de app hebt geïnstalleerd kun je een YouTube-link naar CornerTube sturen via het deelmenu van iOS. De video laadt vervolgens in de native iOS-videospeler, die je als een venstertje over het scherm kunt bewegen.

CornerTube beschikt over een widget in het Vandaag-scherm, die automatisch YouTube-linkjes herkent van je klembord. Er is ook een actie-extensie waarmee je YouTube-video’s kunt kijken vanuit elke app. Druk op een YouTube-link en selecteer ‘Open in CornerTube’ om meteen te gaan kijken. Bij gebruik van multitasking kun je de video’s ook in Split View bekijken. We hebben CornerTube al eens besproken in een apart artikel.

Hyper

Update mei 2017: de Hyper-app is helaas gestopt.

Er zijn zoveel video’s op YouTube te zien, dat je makkelijk de weg kwijtraakt. Hyper is een soort videomagazine op de iPad, waarmee je elke dag 10 mooie video’s te zien krijgt. Op de iPhone krijg je elk uur een nieuw filmpje voorgeschoteld. Je hoeft dus zelf niet meer te zoeken naar wat er hot is. Meer dan die 10 video’s krijg je overigens niet. Zit je op een Wi-Fi-netwerk, dan zorgt de app elke morgen dat de video’s voor je klaarstaan, zodat je ze kunt bekijken terwijl je op weg bent naar school of werk.

Hyper lost een simpel probleem op: dat je niet meer weet wat je moet gaan kijken, omdat er te veel aanbod is. Van mini-documentaires tot populaire comedy-fragmenten: er komt van alles langs. Hyper laat video’s zien van bijvoorbeeld National Geographic, The New Yorker, Mashable, Vogue, Elite Daily, Vanity Fair, Bustle, Mic, Fusion en meer, plus verborgen pareltjes van minder bekende YouTubers.

Elk uur komt er op de iPhone een nieuwe video op de stapel. Blader door de preview en je ziet meteen wat je kunt verwachten. Veeg links om over te slaan of rechts om te bewaren. Zo stel je je eigen afspeellijst samen. Hyper leert daarbij wat je leuk vindt en past de selectie erop aan.

Vox

Vox is een wat vreemde eend in de bijt. Deze app is namelijk vooral handig als je YouTube als muziekspeler wilt gebruiken. De betaalde app is regelmatig gratis te bemachtigen.

Veel apps waarmee je muziek kunt streamen vanuit YouTube-video’s zijn vrij slecht gemaakt. Vox onderscheidt zich met een mooie en duidelijke interface en heeft geen advertenties. Bovendien is het ook geschikt voor Soundcloud, Spotify en je persoonlijke muziekcollectie. Wat YouTube betreft kun je naar de muziekcharts luisteren en muziek delen met vrienden. De app ondersteunt CarPlay en AirPlay, kan naadloos muzieknummers afspelen en heeft een duidelijke interface met veegbewegingen.

Vox-app iPhone

LOOP for VOX is je persoonlijke, onbeperkte muziekopslag in de cloud. De muziek wordt niet gecomprimeerd, zodat je er in hoge kwaliteit van kunt genieten. Synchroniseer en stream je complete muziekcollectie tussen je Mac en iPhone in hoge kwaliteit. Ook kun je met Vox gewoon muziek luisteren in populaire formaten, waaronder lossless (FLAC, APE, WAV, ALAC). LOOP for Fox kost €15,99 per maand of €129,99 per jaar, dus dat is even slikken.

Eén ding hebben al deze YouTube-apps wel met elkaar gemeen: je kunt meestal geen video’s offline bekijken. YouTube staat dit officieel niet toe, omdat het alleen bedoeld is voor mensen met een YouTube Red-abonnement. Toch zijn er mogelijkheden om YouTube-filmpjes offline te kijken, maar die worden na verloop van tijd vaak weer geblokkeerd door YouTube.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Apps
Onderwerpen video, youtube