Frantastique appicoon

Review: Frantastique, Frans leren met een iPhone-app

Review van Frantastique een taalcursus op de iPhone en iPad, waarmee je Frans leert. De lessen zijn leuk om te doen, maar de prijs van deze cursus is bizar.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Een stripverhaal in Frantastique

“Waarom gebruik je Duolingo niet?”, was de vraag die ik kreeg, toen ik vertelde dat ik Frantastique aan het testen was. Duolingo is inderdaad een populaire en bekende app om vreemde talen te leren, maar dat betekent niet dat er geen ruimte meer is voor andere apps. Frantastique pakt het net iets anders aan en doet dat op een vertrouwde en toch verfrissende manier. Elke dag een les. Maar na de proefperiode van 7 dagen moet je behoorlijk de portemonnee trekken. Een jaar les kost €450 (!) en voor een halfjaar ben je ook nog steeds €350 kwijt.

Frantastique: Franse cursus 7 dagen gratis

Toen ik met Frantastique begon, wist ik nog niet hoeveel het kostte. Dat krijg je bij het aanmelden ook nog niet te zien. Pas als je de 7 dagen durende proefperiode hebt doorlopen (of de eerste 7 lessen hebt afgerond) krijg je een aanbod om verder te gaan. Wil je er niet zo lang aan vastzitten, dan kun je ook een maandabonnement nemen, maar dan schiet de prijs omhoog naar €84,99 voor het Basic-abonnement. Er is ook een Premium-abonnement waarbij je extra snelle service van de helpdesk krijgt. Maar zeg nou zelf: voor dat geld kun je toch ook lessen bij een taleninstituut nemen?

Meestal beginnen mensen vlak voor de vakantie met een talencursus, maar het is eigenlijk wel zo slim om in het najaar te beginnen. Zo heb je alle tijd om een aardig woordje Frans te spreken, tegen de tijd dat je de volgende zomervakantie boekt. Frantastique is gemaakt door het team van Gymglish, een app waarmee je Engels kunt leren. Het ziet er leuk uit: al bij de eerste lessen krijg je grappige tekenfilmpjes en cartoons te zien, die speciaal voor deze taalcursus zijn gemaakt.

Frantastique stripverhaal in Franse les.

Frantastique: elke dag Franse les

De aanpak is tegelijk wat klassieker dan je gewend bent: je moet elke dag een les doorlopen, waarbij je eerst alle oefeningen invult. Daarna stuur je de data naar de server van Frantastique en krijg je de correcties terug. Dat wekt de indruk dat het allemaal erg individueel is. Je prestaties van de eerste 7 lessen bepalen ook op welk niveau je wordt ingedeeld en verder mag. Weet je de vervoeging van de werkwoorden al en is ceux-ci gesneden koek voor je, dan hoef je dat niet opnieuw te leren.

Frantastique: een Franse les met filmpje en uitleg. Frantastique: correcties van de oefeningen.

Leuk om te doen, maar ook wat schools
Het invullen van een les en het langslopen van de correcties, is weer eens wat anders dan onmiddellijke feedback krijgen. Tegelijk vind ik het ook wat vervelend. Je hebt een oefening ingevuld en denkt dat je het goed hebt gedaan, je prent je alvast in dat dit het juiste antwoord is. Maar aan het einde van de les kun je alsnog te horen krijgen dat het compleet fout is. Op dat moment moet je je reeds ingeprente oplossing weer vergeten en de correcte vertaling proberen te onthouden. Bij klassikale lessen waarbij een docent alles nakijkt, is dat een natuurlijke gang van zaken. Je hoort achteraf pas of het goed was. Maar bij een app is het eigenlijk omslachtig. Ik zou eigenlijk liever meteen na elke oefening (of na elke sectie van een les) feedback willen krijgen. Ook mis je bij zo’n cursus-in-een-app natuurlijk de spraaktraining, waardoor je in Frankrijk alsnog met een mond vol tanden staat. Je hebt wel de woordenschat, maar het komt nogal beroerd je mond uit omdat je nooit hebt geoefend en nooit door een docent bent gecorrigeerd.

Frantastique: grammatica en uitspraak oefenen. Frantastique: na elke les wachten tot jouw huiswerk is nagekeken.

Victor Hugo als rode draad
De lessen van Frantastique zijn op zich met fantasie gemaakt. Het feit dat ze allemaal origineel en professioneel gemaakt materiaal bevatten, vergoelijkt ook wel dat je ervoor moet betalen. De rode draad in alles lessen is een groepje buitenaardse wezens, die een historische figuur hebben ontdooid om Frans te leren. Napoleon valt daarbij af (te klein), Michael Jackson is ook geen goede keuze (spreekt geen Frans), waarna de keuze uiteindelijk op de Franse meesterauteur Victor Hugo valt. Aan de hand van allerlei avonturen en gebeurtenissen leer je spelenderwijs Frans, met invuloefeningen, meerkeuzevragen, luisteroefeningen en opdrachten. Bij de geluidsopnames kun je zelfs de Franse en de Frans-Canadese uitspraak beluisteren.

Wat me persoonlijk dan weer stoorde, is dat de lessen maar gedeeltelijk in het Nederlands zijn weergegeven. Heel wat teksten en toelichtingen zijn ook beschikbaar in het Nederlands, maar op het moment dat je je invuloefeningen naar de server verstuurt, schakelt de app opeens weer over op Engels. Om een paar schermen later weer Nederlandstalig te worden. Het is een wat vreemde mix van Nederlands en Engels. Als de makers de teksten in de cursus kunnen vertalen naar het Nederlands, hadden ze ook wel de belangrijkste schermen van de app zelf kunnen vertalen. Een klein puntje van ergernis, vond ik ook dat sommige bedieningselementen (zie bijvoorbeeld de knoppen FR en CA in de screenshots) nogal klein zijn, waardoor je puntig geslepen vingers moet hebben om ze te kunnen bedienen. Terwijl ik notabene een iPhone 6 Plus heb met een groot scherm. Op iPhones met kleinere schermen moet het helemaal een gedoe zijn om de knopjes goed te raken. Terwijl de pas verschenen update 6.0 nou net belooft, dat ze belangrijke layout-optimalisaties voor de iPhone 6 en 6 Plus hebben doorgevoerd.

Na 7 dagen weet ik hoe roestig mijn Frans is geworden en krijg ik een niveau-aanduiding waarmee ik op het juiste niveau kan instappen (B1). Maar ik denk dat het blijft bij de proefperiode. Bij cursussen in een app vind ik €2,99 of €4,99 per maand nog wel acceptabel, maar voor €85 per maand verwacht ik wat meer persoonlijke begeleiding en contact met een docent, niet een app die op basis van wat computerberekeningen de indruk wekt dat het allemaal erg individueel is. Alsof er achter de schermen iemand naar jouw voortgang zit te kijken. Echt niet. Als je eenmaal je niveau weet, kun je je trouwens ook aanmelden bij een taleninstituut of groepscursus, want daar hanteren ze dezelfde niveau-aanduidingen. Je kunt de app dus ook ‘misbruiken’ om te kijken op welk niveau je elders moet instappen. Eén alternatief is om de cursus via de Frantastique-website voort te zetten, want de prijzen liggen daar een stuk lager (vanaf €14 per maand). Je krijgt dan elke dag via e-mail een les in je mailbox.

Conclusie Frantastique review

Frantastique is een originele en professioneel opgezette taalcursus, die leuk is om te doen. Elke dag krijg je een les voorgeschoteld, waarin je weer iets nieuws leert. De lessen passen zich ook bij jouw niveau aan. Maar voor dit geld (€85 per maand, €450 per jaar) kun je ook een taalcursus met docent gaan volgen, waarbij je zelf leert spreken en er ook nog een erkend diploma aan overhoudt. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld terecht bij de Alliance Française of taleninstituten zoals Berlitz.

Echt, Frantastique is leuk uitgevoerd en de lessen doe je met plezier, maar het feit dat je steeds moet wachten tot de computer jouw nieuwe les heeft samengesteld en jouw huiswerk heeft nagekeken, wekt een beetje de indruk van handmatige verwerking, die er in werkelijkheid niet is. Je kunt zien dat de makers er veel moeite in hebben gestoken, bijvoorbeeld door aan het einde van elke les een film- of muziekfragment te tonen met een dialoog die is afgestemd op het niveau van de les. Maar toen ik klaar was met de eerst lessen en de prijs van de vervolgcursussen zag, zakte de moed me in de schoenen. Dit is echt te duur. Opeens is het advies “Waarom gebruik je Duolingo niet?” niet meer zo gek: ook daarmee kun je spelenderwijs leren, kun je gevarieerde oefeningen doen en het kost je geen knaak.

Pluspunten

  • Leuke en gevarieerde lessen.
  • Elke dag een nieuwe les, waardoor je het (hopelijk) langere tijd blijft volhouden.
  • Professioneel gemaakt, met veel materiaal dat speciaal voor de cursus is gemaakt.
  • De lessen passen zich aan op jouw niveau.

Minpunten

  • Hoe enthousiast ik ook over de lessen ben: ik vind €350 voor een halfjaar echt absurd voor een taalcursus in een app.
  • Schijn van individuele lessen, omdat je steeds moet wachten tot jouw nieuwe les is samengesteld. Dit had al op de achtergrond kunnen gebeuren en het wekt vooral de indruk dat het is gedaan, om de indruk te wekken dat iemand achter de schermen voor jou bezig is.
  • Achteraf na het afronden van een volledige les hoor je wat je fout hebt gedaan. Bij een app ontvang ik liever onmiddellijke feedback.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 oktober 2015, 0:22
Categorie Onderwijs
Onderwerpen frans, taalcursus

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.