Password-chef

Review: Password Chef maakt veilige wachtwoorden met recepten

Password Chef is een wachtwoordmanager die je wachtwoorden niet opslaat. In plaats daarvan kun je met deze app recepten aanmaken waarmee je zelf je wachtwoord kunt achterhalen. Erg veilig, maar ook best wel lastig.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Password-chef

Hoe meer accounts je online aanmaakt, hoe meer wachtwoorden je moet onthouden. Tal van apps helpen je door deze codes veilig op te slaan, maar als deze wachtwoord-managers ooit gehackt worden ben je de pineut. Password Chef pakt het anders aan. Zonder het wachtwoord in de app te bewaren, weet je met deze app toch van iedere site wat je in moet vullen, al is de app wel behoorlijk complex.


Password Chef onderscheidt zich van alle andere wachtwoordmanagers in de App Store. De app slaat niet het wachtwoord zelf maar een recept ervan op, zodat jij het gemakkelijk kunt onthouden. Password Chef is dus eerder een geheugensteuntje, dat alleen behulpzaam is voor de gebruiker die het recept zelf heeft aangemaakt.

Bekijk ook

Wachtwoordbeheer op iPhone en iPad: in 4 stappen ben je veel veiliger

In deze gids geven we tips om de online accounts op je iPhone beter te beveiligen met iCloud-sleutelhanger, wachtwoordenapps, tweestapsverificatie en meer. Als je deze 4 stappen uitvoert ben je veel veiliger!

Oefenen, oefenen, oefenen
Het doel van Password Chef is om jou complexe wachtwoorden aan te laten maken, zonder dat je het gevaar loopt dat je ze vergeet. Via een korte inleiding legt Password Chef uit hoe de app werkt, al vonden we dit nogal onduidelijk. Links en rechts verschijnen er tekstwolkjes en de ene na de ander stap wordt op je afgevuurd. Voor je het weet is deze tutorial voorbij en zou je zonder probleem zelf een recept aan kunnen maken, maar wij hadden toch nog wat meer oefening nodig.

Password-chef Password-chef

Het werkt zo. Password Chef gebruikt de letters in een sitenaam en verandert deze in een complexe code. In principe heel handig, omdat je hetzelfde recept zou kunnen gebruiken voor meerdere websites. Het aanmaken van een recept doe je door stap voor stap nieuwe regels toe te voegen.

Bekijk ook

De beste wachtwoordenapps voor iPhone en iPad

Voor elke dienst een ander wachtwoord aanmaken is verstandig, maar deze allemaal onthouden is een heel karwei. Met deze wachtwoordapps voor iPhone en iPad kun je al je wachtwoorden veilig opslaan.

Password Chef uitgelegd

Neem bijvoorbeeld iCulture. Van die sitenaam kun je in vier stappen het wachtwoord e1234RUUI maken, en via Password Chef is dat nog logisch ook. De eerste regel is de laatste letter uit de sitenaam (e), de tweede regel is de Secret Code (1234) (waarover later meer), ten derde gebruik je de laatste medeklinker en vul je die als hoofdletter in (R) en tot slot gebruik je de laatste drie klinkers die je vervolgens achterstevoren en in hoofdletters invult (UUI). Het gevolg: iCulture verandert in e1234RUUI, Twitter verandert in r1234REI en Facebook wordt k1234KOEA.

Het is dus volledig afhankelijk van de sitenaam wat het wachtwoord is, en via de Secret Code zorg je ervoor dat jouw recept uniek is. Deze Secret Code vul je namelijk handmatig in en is dus het enige dat je nog zelf moet onthouden. Mocht iemand het recept voor je wachtwoord vinden, dan is het dankzij het ontbreken van de Secret Code alsnog onbruikbaar.

Een stempel voor de moeite
De wachtwoorden die je in Password Chef aanmaakt zijn zo complex als je zelf wilt. Een recept met acht stappen is natuurlijk moeilijker te ontcijferen dan een recept dat je met drie stappen ontcijfert, al is er gelukkig een balkje onderin beeld dat laat zien hoe krachtig je recept is. Zodra je genoeg stappen ingevoerd hebt krijg je een Stamp of Approval, zodat je zeker weet dat je wachtwoordrecept sterk genoeg is.

Deze recepten kun je vervolgens opslaan onder een eigen naam, al is het natuurlijk het beste als je het recept kunt onthouden en niet hoeft op te slaan in de app. Als je deze geheugensteuntjes toch in Password Chef op wilt slaan, is de app af te schermen met een viercijferige pincode. Jammer genoeg ondersteunt dit wachtwoord geen Touch ID.

Password-chef Password-chef

Conclusie Password Chef review

Password Chef maakt het managen van je wachtwoorden veiliger, maar ook een stuk lastiger. Apps als 1Password die alle wachtwoorden voor je opslaan zijn uiteraard een stuk simpeler in gebruik, al is het doel van Password Chef juist om die codes niet in de app op te slaan. De recepten zijn een handig geheugensteuntje, zeker als je het niet vertrouwt om je wachtwoorden in apps op te slaan.

Verwacht echter niet dat je in een handomdraai een ijzersterk recept klaar hebt gemaakt, want om Password Chef goed te gebruiken is heel wat oefening nodig. Ga er dus goed voor zitten en maak wat oefenrecepten om een recept te bereiden dat je zelf gemakkelijk kunt onthouden.

Pluspunten

  • Wachtwoordmanager die je wachtwoorden niet opslaat
  • Maak stap voor stap complexe wachtwoorden

Minpunten

  • Erg ingewikkeld en vergt flink wat oefening
  • Geen TouchID om je recepten af te schermen

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.