Nieuwe Buienradar-app voor iPhone verschenen

Buienradar heeft een nieuwe iPhone-app uitgebracht, met een vol hoofdmenu met onder andere pushmeldingen voor regenval.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Buienradar iPhone RTL NederlandDe bekende website Buienradar, inmiddels in handen van RTL Nederland, heeft een gloednieuwe app voor de iPhone uitgebracht. Eentje die na al die tijd misschien wel iPhone-waardig is: hij is geoptimaliseerd voor het scherm van de iPhone 5 en ziet er een stuk strakker uit. Middels een vol hoofdmenu dat aan de bovenkant van het scherm komt inschuiven, benader je behalve de landelijke buienkaart, ook de regenkaart ingezoomd op een stad en lees je allerlei weergegevens. Er is ook een mogelijkheid tot pushmeldingen voor regenval op je locatie.

Vegen door tijd

De hoofdmoot is natuurlijk nog steeds de landelijke buienkaart. Die komt in beeld bij het openen van de app en animeert dan al snel. Met een nieuwe balk onderin kan je het moment van de buienkaart bepalen met een veegbeweging, zodat je snel ziet hoe de neerslag er een kwartier na het moment uitziet, bijvoorbeeld. We zagen dat trucje eerder bij de concurrent Regenmelding. Onder de veegbalk tref je een legenda die uitlegt waar de kleuren op de kaart voor staan.

Overdonderend menu

Hoeveel functies Buienradar erbij heeft gekregen, zie je met de knop Menu waarna het menu van bovenin beeld komt rollen. Bovenin zet je onder de noemer ‘Startscherm’ de pagina’s neer die je snel wil benaderen, zoals de algemene buienradar en de voorspelling per plaats. De verwarring, of misschien eerder gewenning, begint daaronder meteen: dezelfde functies komen daaronder alweer terug. Radar, Actueel, Verwachting, Alerts, Verkeer, Sociale Media, Instellingen en Over Buienradar zijn de categorieën om op te drukken – en op de laatste na laden ze allemaal subcategorieën. Zo tref je onder Actueel een temperatuurkaart, temperatuurkaart grond, windkaart, zichtbaarheid en mist en ten slotte actueel per plaats. Het is precies dezelfde informatie als die je ziet onder de Startscherm-functie ‘Zoek op locatie’, waarna je ook door de kaarten kan heen vegen. Het was waarschijnlijk handiger de functie één keer in het menu te vermelden dan het nu dubbel te doen: je moet nu echt even je weg leren in het hoofdmenu.

Buienradar kaart vooruit scrubben iPhone Buienradar iPhone hoofdmenu

Radar

De categorie Radar opent de verschillende kaarten die je op de site en in de vorige app ook kan zien, en zijn nu op een logische plek weggestopt. Je treft er onder elkaar de buienkaart van het afgelopen uur, twee uur vooruit, zoom in op voorkeursplaatsen (wat vreemd genoeg weer niet kan bij de eerder genoemde functie ‘Zoek op locatie’), satelliet van Nederland, van Europa en de radar Europa. Opnieuw kan je ook tussen de pagina’s vegen.

Meer weer op zelfde locatie: verwarrend

Algemene weerinformatie tref je onder het kopje Verwachting, waarbij je kan zoeken op het Weer per plaats, het weerbericht en weervideo’s van RTL. Het is in de volgorde van het menu dus alweer de derde mogelijkheid om het weer op je locatie mee te bekijken. Er zijn wel verschillen. Zoek op ‘Actueel per plaats’ en je ziet een lijst met de temperatuur en het weerbeeld, windkracht, windsnelheid, windrichting, zicht, luchtvochtigheid, luchtdruk, waar het meetstation staat en op hoeveel afstand dat is. Het meest bijzondere gegeven is dat ook de grondtemperatuur ziet; handig voor bijvoorbeeld het bepalen of een voetbalwedstrijd doorgaat. Zoek je op je locatie onder ‘Weer per plaats’, dan zie je óók weer een opsomming van weerinformatie op dat moment, maar dan wel met een uitvouwbaar menu om per drie uur te kijken. Hetzelfde kan je doen bij de rest van de week. Het was echt beter geweest als er één pagina was voor alle weerinformatie van je locatie, temeer ook omdat de voorspelling veel meer weerinformatie laat zien over de dag zelf dan Actueel.

Buienradar weer per plaats Buienradar weervideo's RTL iPhone

Alerts

Net zoals Regenmelding en Buienalarm voor de iPhone, vind je in de Buienradar-app nu ook een functie om pushberichten bij aankomende regenval in te stellen. Het kan zowel in Nederland als in België. Je voert een plaatsnaam in, een radius van 1 tot en met 5 kilometer in (Regenmelding is daarin wel nauwkeuriger) en kiest uit een melding een kwartier, half uur, 45 minuten of een uur van tevoren. Daarnaast geef je aan hoe lang een alert actief moet blijven. Dat kan maximaal 24 uur en je dient dus elke keer opnieuw een melding in te stellen. Dat is in de concurrentie niet zo, maar misschien is het wel logisch. Je zal niet constant behoefte hebben aan alert voor regen. Toch was de optie om de alerts aan te laten staan wel welkom; dan had Buienradar met zijn naamsbekendheid de concurrentie een tik kunnen verkopen.

Bekendheid

Waarschijnlijk doet Buienradar dat toch wel: de concurrentie verslaan op naamsbekendheid. De applicatie moet Regenmelding voor zich laten op het gebied van nauwkeurigheid van het pushbericht (op papier althans) en het kunnen inzoomen op de kaart. Buienradar is bovendien niet erg intuïtief om te bedienen met het volle hoofdmenu waarin je elke keer weer moet lezen waar je wil zijn, in plaats van het op gevoel te kunnen doen. Maar: de applicatie is gratis te downloaden, bevat naast de weerinformatie ook KNMI Weerwaarschuwingen en filenieuws en draagt natuurlijk die ene bekende naam waar elke regenkaart van Nederland naar is genoemd.

De nieuwe Buienradar-app is een aparte download, géén update van de eerder uitgebrachte applicatie. Het is daarvan nog niet bekend hoe lang die nog in de App Store is te vinden.

Downloaden: Buienradar (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.