Buienalarm: gratis iPhone-app is goed alternatief voor Buienradar

Buienalarm is een nieuw alternatief voor Buienradar op iPhone. De app kent een grafiek, kaart en pushberichten en is gratis te downloaden.

Buienalarm iPhone buienradar-appDe iPhone is een nieuwe Nederlandse applicatie rijker waarmee je op de hoogte wordt gehouden van regenval. Daarbij gaat Buienalarm verder dan het alom bekende Buienradar, dat al jaren een matig beoordeelde applicatie in de App Store heeft staan. Buienalarm ziet er prachtig uit en toont niet alleen de regenval op kaart, maar toont ook in een grafiek wanneer in de komende uren de meeste neerslag valt. De applicatie verstuurt ook pushberichten bij regen en sneeuw en werkt in Nederland én België.


Buienalarm werkt verder in Luxemburg en delen van Duitsland en Engeland. In de applicatie van Franklin van Velthuizen kan je plaatsen instellen om daarvan de regenval op de kaart en in de grafiek te kunnen zien. Die grafiek is het belangrijkste element van de app, stelt Van Velthuizen in de inleiding. De grafiek laat de neerslag in het blauw zien op een zwarte achtergrond. De grafiek bestrijkt de komende twee uur, en je kan met een vinger vegen over de grafiek om een tijdstip uit te lichten en daarvan de neerslag in millimeter te kunnen zien. Rechtsboven zie je daarbij de temperatuur die op dat moment van toepassing is.

Met het wolkje onder de grafiek ga je naar het beeld dat je als gebruiker van Buienradar bekender zal voorkomen. Je ziet er de neerslag op de kaart aangegeven. En ook hier kan je horizontaal vegen op de kaart om een tijdstip uit te kiezen. De kaart wordt weergegeven met intervallen van vijf minuten en de werking is erg handig. Je hoeft geen animatie af te wachten of te pauzeren, maar kan zelf kijken wanneer waar de neerslag is binnen nu en twee uur.

Buienalarm grafiek regenval Buienalarm neerslag op kaart

Buienalarm geeft als inmiddels vrij veel weer-apps een pushbericht bij aankomende regen- of sneeuwval. De applicatie belooft notificaties van maximaal een half uur van tevoren voor de neerslag op basis van de locatie(s) die je hebt ingevoerd. Je kan maximaal drie locaties instellen in de app. Ook kan je activeren dat de applicatie je huidige locatie bijhoudt, maar dat raden we af omdat het constant raadplegen van je locatie een aanslag is op je batterij. Bovendien leg je grote afstanden vaak toch wel overdekt af.

Buienalarm is fraai, duidelijk en werkt intuïtief. Maar het is niet de enige applicatie die al deze functies combineert. Sterker: de Nederlandse applicatie Regenmelding doet precies hetzelfde en zelfs iets meer. Het heeft een gedetailleerdere buienkaart waarop je kan inzoomen tot straatniveau (!), kent eveneens een neerslaggrafiek waarover je kan vegen, laat je instellen hoeveel minuten van tevoren je een pushbericht wil ontvangen en kan tot drie uur vooruit kijken in plaats van twee. Regenmelding kost 1,79 euro. Buienalarm is gratis. Daarvoor krijg je wel reclame te zien in de applicatie, die helaas niet is weg te kopen. Regenmelding is dus beslist niet uit het veld geslagen. En de officiële Buienradar-app? Tja. Die loopt zonder grafiek, zonder pushberichten, zonder gedetailleerde kaart en zonder iPhone 5-ondersteuning wel heel erg achter.

Downloaden: Buienalarm (gratis, iPhone, iOS 5.0+)
Ook genoemd: Regenmelding (€1,79, universeel, iOS 4.3+)

Met dank aan Dirk voor de tip!

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.