iTunes-muziek doorverkopen mag niet

Het is volgens de Amerikaanse rechter niet toegestaan om iTunes-muziek door te verkopen.

iTunes MatchJe mag geen gekochte iTunes-nummers doorverkopen aan iemand anders, zoals je met een fysieke cd wel zou kunnen doen. Dit heeft de Amerikaanse rechter bepaald in een rechtszaak tussen Universal Music en ReDigi, een dienst die dit mogelijk wilde maken. Hoewel de Amerikaanse rechter niet per se invloed heeft op wat in Nederland mag, had een tegengestelde uitspraak wellicht invloed kunnen hebben op hoe iTunes en de App Store met hun content omgaan.


Volgens de Amerikaanse rechter mag je een digitaal mediabestand niet doorverkopen, tenzij de aanbieder je daar specifiek toestemming voor heeft gegeven. De rechtszaak ging over muziek, maar zou ten dele ook kunnen slaan op App Store-applicaties: in de App Store en iTunes Store wordt content op dezelfde manier aangeboden.

In maart ontving Apple een patent dat lijkt te wijzen op de mogelijkheid om ooit alsnog apps tweedehands te kopen of uit te lenen. Dit zou uiteraard nog steeds mogelijk moeten zijn: Apple zou in dat geval namelijk toestemming aan jou als gebruiker geven om dit te doen. Vermoedelijk moeten app-ontwikkelaars (en muziekuitgevers voor iTunes) wel eerst worden overtuigd voordat zo’n functie wordt toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar.

iTunes
14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.