OS X Mountain Lion hevig geïnspireerd door iOS

Apple heeft vandaag Mac OS X Mountain Lion aangekondigd, de nieuwste versie van het Mac-besturingssysteem. Hierin zitten een hoop nieuwe programma's en aanpassingen verwerkt die hevig zijn geïnspireerd op iOS.

Mac OS X Mountain LionApple heeft zojuist OS X 10.8 Mountain Lion onthuld, de nieuwste versie van het Mac-besturingssysteem. Deze update is ook interessant voor iPhone-gebruikers: Apple voegt namelijk een aantal functies toe die in iOS zitten, zoals het Berichtencentrum, Game Center, Notities, Airplay en Herinneringen. Apple vervangt iChat ook voor Messages, een chatprogramma dat je met iPhone-gebruikers laat chatten.

Herinneringen en Notities

NotitiesDe Mac OS X-applicaties voor Herinneringen en Notities lijken net als Messages erg op de corresponderende iOS-versie. Notities heeft net als de app op de iPad het kladblok rechts, terwijl je links een notitie kunt aantikken.

Notities en Herinneringen zullen gebruik maken van iCloud om alle informatie die op je iPhone en iPad staan te synchroniseren met je Mac.

Berichtencentrum

Het Berichtencentrum uit iOS 5 zal ook in OS X Mountain Lion worden geïntegreerd. Deze zal belangrijke berichten rechtsboven in het scherm van je Mac tonen, die je uitgebreid kunt bekijken in een paneel rechts op het scherm. Hiermee lijkt Apple het Mac-programma Growl overbodig te maken.

Berichtencentrum Mac OS

Game Center

Game Center verscheen voor het eerst op de iPhone met iOS 4 en komt met Mountain Lion ook naar de Mac. Het programma bundelt prestaties en ranglijsten uit games, zodat je deze kunt vergelijken met vrienden die dezelfde games hebben gespeeld.

Volgens Apple zal Game Center cross-platform gaan werken. Hierdoor zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om het in een Mac-versie van Wordfeud op te nemen tegen vrienden die de app op de iPhone of iPad geïnstalleerd hebben.

Airplay Mirroring

AirplayAirPlay Mirroring zorgt ervoor dat het beeldscherm van je Mac rechtstreeks op je Apple TV getoond kan worden. Hierdoor kun je een televisie gebruiken als (extra) beeldscherm om te werken, films te bekijken of een game voor de Mac in de woonkamer kunnen spelen. Het is met de iPhone 4S en iPad 2 al mogelijk om je scherm rechtstreeks op de Apple TV te tonen, maar voor de Mac moesten er tot nu toe alternatieve programma’s zoals AirParrot gebruikt worden.

Twitter

TwitterIn Mountain Lion zal Twitter diep geïntegreerd worden in OS X. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld makkelijker om een interessante link rechstreeks vanuit Safari met je vrienden te delen. Ontwikkelaars zijn vrij om van deze Twitter-integratie gebruik te maken, waardoor bijvoorbeeld een Twitterclient automatisch kan inloggen.

Integratie met Twitter debuteerde afgelopen oktober nog in iOS 5.

iCloud

iCloud werd geïntroduceerd in OS X Lion, maar zal in Mountain Lion nog verder in het OS worden verankerd. Stel je de Mac voor het eerst in, dan word je net als op de iPhone direct gevraagd om je iCloud-account. Hierdoor worden je basisinstellingen opgeslagen en hoef je deze bij een nieuwe Mac niet opnieuw te configureren.

iCloud zal er ook voor zorgen dat programma’s zoals Notities en Herinneringen hun informatie delen met je iPhone, iPad of iPod touch.

Messages

Het Mac-chatprogramma iChat zal niet langer aanwezig zijn in Mountain Lion, maar vervangen worden met Messages. Dit programma lijkt erg op iMessage op de iPad en maakt het mogelijk om te chatten met vrienden op de iPhone en iPad via iMessage. Het zal daarnaast ook mogelijk zijn om AIM, Yahoo, Google Talk en Jabber te gebruiken.

Meer over Messages lees je in ons aparte artikel: Apple vervangt iChat door Messages, publieke beta beschikbaar.

Beschikbaarheid

OS X 10.8 Mountain Lion zal in de zomer van 2012 beschikbaar zijn als een betaalde download in de Mac App Store. Ontwikkelaars kunnen alvast de Developer Preview downloaden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 februari 2012, 15:51
Categorie Desktop
Onderwerpen airplay, berichtencentrum, game center, herinneringen, imessage, ios 5, mac os x, messaging, mountain lion, notities, twitter
40 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.