Apple weigert applicaties die registratie vereisen? (update)

Apple heeft een update voor de Read It Later-app geweigerd omdat de applicatie registratie van de gebruiker zou vereisen voordat deze toegang krijgt tot applicatiefuncties en -content.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

RejectedApple staat er om bekend dat het applicaties afwijst om de meest uiteenlopende redenen, hetgeen onder ontwikkelaars tot veel frustratie leidt. Ontwikkelaar Nate Weiner ondervond dit onlangs aan den lijve. Een recente update voor zijn Read It Later-app werd linea recta door Apple geweigerd om een nieuwe (en nogal verwarrende) reden: de applicatie mag geen registratie vereisen voordat de gebruiker toegang heeft tot applicatiefuncties en -content, aldus Apple.

Weiner schrijft op zijn blog hoe een kleine update voor Read It Later (versie 2.2) gisteren door Apple werd geweigerd. Volgens de ontwikkelaar is de reden die Apple opgeeft nieuw en is deze niet terug te vinden op het internet of op de ontwikkelaarsfora van Apple. Onderstaande mail is de reactie die Weiner ontving naar aanleiding van de weigering van zijn applicatie:

Hello Nathan,

Thank you for submitting Read It Later Free & Read It Later to the App Store.

We’ve reviewed your apps, but cannot post these versions to the App Store because they require customers to register with personal information without providing account-based features. We have included additional details below to help explain the issue, and hope you’ll consider revising and resubmitting your application.

Applications cannot require user registration prior to allowing access to app features and content; such user registration must be optional and tied to account-based functionality.

If you have any questions about this response, or would like to discuss it further, please feel free to reply to this email. We look forward to reviewing your revised apps.

Best Regards,

App Review Team
iPhone Developer Program

Zoals Weiner terecht opmerkt betekent dit, als dit inderdaad nieuw beleid van Apple is, dat met uitzondering van games een groot aantal applicaties in de App Store niet aan deze nieuwe eis voldoet. Als voorbeeld noemt hij de applicaties van Facebook, Twitter, Evernote, de verschillende Google Reader-apps en alle andere applicaties voor een web-based dienst die een account vereisen. Die zouden dan allemaal geweigerd worden.

Volgens Weiner spreekt Apple zichzelf bovendien tegen in de mail. Enerzijds zegt Apple dat de applicaties niet gepubliceerd kunnen worden omdat deze “klanten vragen om met persoonlijke informatie te registreren, zonder dat daar ‘accountgebonden’ functies tegenover staan”. Anderzijds stelt Apple dat applicaties “geen gebruikersregistratie mogen vragen voordat toegang geboden wordt tot applicatiefuncties en -content”.

Hij legt uit dat Read It Later een simpele dienst is waar je een account voor nodig hebt en dat de applicatie geen ‘persoonlijke’ informatie verzamelt, maar dat je alleen een gebruikersnaam en wachtwoord op moeten geven om een account aan te kunnen maken. Volgens hem impliceert de eerste opmerking van Apple dat het prima is om een registratie te vragen “zolang het een applicatie betreft die accountgebonden” is. De tweede opmerking stelt echter dat applicaties geen registratie mogen vereisen en, als ze dat wel doen, ook zonder account moeten kunnen functioneren. Dat spreekt elkaar dus nogal tegen volgens de ontwikkelaar.

Steiner denkt dat het om een eenvoudig misverstand gaat, maar vreest ook dat Apple een nieuwe reden heeft verzonnen om een applicatie te kunnen weigeren. Apple heeft al meermaals onder vuur gelegen vanwege het ondoorzichtige goedkeuringsbeleid. Ontwikkelaars weten daardoor vaak niet waar ze precies aan toe zijn. Weiner heeft Apple uiteraard om een verklaring gevraagd maar omdat het weekend is zal die waarschijnlijk niet eerder dan maandag komen. Het is een interessante kwestie, die wij uiteraard voor jullie in de gaten zullen houden.

Ontwikkelaar Nate Weiner besloot de proef op de som te nemen en heeft Read It Later 2.2 opnieuw ingediend. Inmiddels is de update alsnog goedgekeurd. Apple heeft vooralsnog niet gereageerd op de kwestie. Het lijkt er in ieder geval op dat het allemaal op een misverstand heeft berust.

Via: The Next Web

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

63 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.