App Test: EK 2012-standen en wedstrijden op je iPhone

Wat zijn de beste EK 2012 iPhone-apps voor EURO 2012? iPhoneclub zet alle EK 2012 apps op een rij die allen beloven dé app van dit EK te zijn, zoals Euro 2012, EK 2012, OnsOranje, Official UEFA EURO 2012 app en VI.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Het Europees Kampioenschap voetbal is aanstaande. Op vrijdag 8 juni trappen Polen en Griekenland het EK 2012 af. Vooraf en tussen de wedstrijden door wil je natuurlijk alles weten over de scores, de landen, de standen en de spelers. iPhoneclub zet zeventien (!) apps op een rij die zich allemaal dé EK 2012-app voor de iPhone wanen. Wij laten je zien welke app je waarvoor kan downloaden en welke app de beste is. In een aparte vergelijking lees je ook alles over EK pool-apps: App Test: EK 2012 pool maken met iPhone-apps.

EK-2012-, ITnext

Ek 2012 iPhone apps Ek-2012-Wat is het? Een overzicht van het speelprogramma per dag, het speelprogramma van het Nederlands elftal en de stand in de groepsfase. Daarnaast gegevens over de topscorer, de kwalificatie-groepseindstand en live pushberichten tijdens wedstrijden. Spelersgegevens tegen betaling of door de Pro-versie aan te schaffen. Een poultje maken met vrienden en eindstanden voorspellen kan met een account.

Is het wat? Deze gratis versie is doordrenkt met reclame en pop-upschermen voor de in-app aankoop of de betaalde versie (hieronder genoemd). Dat verstiert ook het plezier van EK-2012- als voetbalpoule-app. Het uiterlijk is erg bont, maar de hoeveelheid gegevens is aardig.

SCORE: 3 sterren

Downloaden: EK-2012- (gratis)

EK-2012 Pro, ITnext

EK 2012 iPhone-apps EK-2012 ProWat is het? De betaalde variant van ITnext’s EK-app is sneller dankzij het gebrek aan reclame en verbruikt daarom ook minder batterij. Je hebt toegang tot verschillende spelersgegevens: foto, aantal interlands, doelpunten, bij welke clubs gespeeld, geboortedatum en -plaats, huidige club en positie.

Is het wat? Nog steeds niet erg snel in het overzicht van wedstrijden, maar een volledige en Nederlandstalige app. Zonder reclame is ook de voetbalpool-functie een stuk aangenamer. Ondanks het schreeuwerige uiterlijk een van de meest volledige EK-apps.

SCORE: 4 sterren

Downloaden: EK-2012- Pro (€0,79)

EK-2012, Nathan Sakoetoe

EK 2012 iPhone-apps EK-2012Wat is het? Een simpel overzicht van de wedstrijden vandaag, het speelprogramma inclusief datum en tijd, een overzicht van de poules en het speelprogramma voor de finales. De doelpunten in wedstrijden worden live bijgewerkt.

Is het wat? In deze vorm is EK-2012 echt te simpel. Het biedt niets waarom je deze app zou verkiezen boven andere applicaties, al ziet hij er wel lekker rustig uit.

SCORE: 1 ster

Downloaden: EK-2012 (gratis)

EK-2012-Pro, Nathan Sakoetoe

EK 2012 iPhone-apps EK-2012-ProWat is het? De betaalde versie van EK-2012 voegt spelersgegevens toe ten opzichte van de gratis versie EK-2012. Ook zijn er aparte overzichten met de wedstrijden van Oranje, de topscorers, stadia en scheidsrechters.

Is het wat? De lijst met spelers is niets anders dan een opsomming van namen waar je niet zoveel aan hebt. Omdat je alleen meldingen krijgt bij een doelpunt en het begin van een wedstrijd, kan je belangrijke kaarten mislopen.

SCORE: 2 sterren

Downloaden: EK-2012-Pro (€0,79)

Euro 2012, Nathan Sakoetoe

EK 2012 iPhone-apps Euro 2012Wat is het? Het wedstrijdprogramma, overzicht van landen en hun spelersnamen, overzicht van standen in de groepsfase en overzichten van topscorers, kaarten en scheidsrechters.

Is het wat? Net als de andere apps van Sakoetoe behoorlijk karig. De standen worden live bijgewerkt in de app, maar krijg je niet actief mee omdat pushberichten ontbreken. De vormgeving lijkt teveel op Euro 2012 App, maar daar komt een update voor.

SCORE: 2 sterren

Downloaden: Euro-2012 (€0,79)

EK_2012, ALBA software design

EK 2012 iPhone-apps EK_2012Wat is het? Een ‘zware’ app met zijn 28,4MB. Dat komt door het instrumentale Wilhelmus dat erin is opgenomen. Verder: poulestanden, wedstrijden per poule, wedstrijden vandaag, de Nederlandse selectie met profielfoto en interlands, nieuws in een EK-krant en stadioninformatie. Scores worden na de wedstrijd ingevoerd.

Is het wat? Er staan slechts twee coupletten opgeschreven van het Wilhelmus. Pagina’s zijn ronduit grofkorrelig. Praktisch onleesbaar. Deze app is alleen aardig als je niets geeft om design. Maar dat doe je wel, want je hebt een iPhone.

SCORE: 1 ster

Downloaden: EK_2012 (€0,79)

EK 2012 Oranje, Banana Apps

EK 2012 iPhone-apps EK 2012 OranjeWat is het? Een uitgebreid spelersoverzicht met foto, algemene gegevens en de clubcarrière tot nu toe. Een programma van de wedstrijden van Oranje, alle wedstrijden en de stand in de poules. Andere functies zijn voorbehouden aan de betaalde variant. Voor 0,79 euro kan je upgraden en krijg je toegang tot spelerslijsten van alle landen en de optie om wedstrijden in je agenda te zetten.

Is het wat? Bij de spelersgegevens ontbreekt interlandinformatie. Niet alle onderdelen zijn geoptimaliseerd voor het Retina-beeldscherm en zien er daarom lelijk uit. De agendafunctie en landenlijsten zijn de 79 cent waard.

SCORE: 3 sterren

Downloaden: EK 2012 Oranje (gratis)

EK 2012 – Oranje, Banana Apps

EK 2012 iPhone-apps EK 2012 - OranjeWat is het? De hierboven genoemde EK 2012 Oranje-app met in-app aankoopfuncties erbij in. Spelerslijsten van alle elftallen met carrièregegevens en de mogelijkheid om wedstrijden in je agenda te zetten.

Is het wat? Een aardige database van spelergegevens en een leuke kalenderfunctie, maar geen totaaloplossing vanwege het ontbreken van nieuws en live wedstrijdupdates. Ook niet overal retina-proof.

SCORE: 3 sterren

Downloaden: EK 2012 – Oranje (€0,79)

OnsOranje, MobGen BV

EK 2012 iPhone-apps OnsOranjeWat is het? De officiële KNVB-app over het Nederlands elftal bevat nieuws van alle Oranje-selecties, apart nieuws over hét Oranje, het speelprogramma, afgelopen wedstrijden met het verloop, de poulestand, een spelersdatabase met statistieken van alle wedstrijden die een voetballer heeft gespeeld in Oranje, informatie over trainer Van Marwijk en de staf, Twitterfeeds en foto’s uploaden. Op een digitaal bierfiltje kan je verwachte eindstanden van wedstrijden zetten, net als de stand bij rust en de eerste doelpuntenmaker.

Is het wat? De poulefunctie is leuk, maar werkt alleen lokaal als een digitaal bierviltje. Ook moet je soms vaak drukken om ergens te komen – bijvoorbeeld bij het speelschema van Oranje. Het zijn vlekken op een goede app met eigen nieuws en enorm uitgebreide statistieken. Onmisbaar voor de Oranje-kenner.

SCORE: 4 sterren

Downloaden: OnsOranje (gratis)

Euro 2012 App, Coconut Click

EK 2012 iPhone-apps Euro 2012 AppWat is het? De bekende ingrediënten: een speelprogramma, live bijgehouden wedstrijdgegevens met goals, kaarten en wissels, poulestanden, topscorers en meeste kaarten. Pushmeldingen tijdens wedstrijden ontbreken wel.

Is het wat? Alleen als je de wedstrijden niet live kijkt of het verloop terug wil zien. De poulestanden kun je ook in gratis applicaties raadplegen. Het uiterlijk is lekker strak.

SCORE: 2 sterren

Downloaden: Euro 2012 App (€0,79)

Studio Gusto, Mobowski

EK 2012 iPhone-apps Studio GustoWat is het? Een simpel hoofdmenu leidt naar de wedstrijden, stand, selectie en het nieuws van het Nederlands elftal op het EK. Onder andere knoppen zie je het volledige wedstrijdschema, de poulestanden, spelersselecties en algemene statistieken van het EK.

Is het wat? Nou ja, spelersselecties: die zijn volledig leeg bij andere landen op het moment van schrijven. Leuk dat je een fotootje van het stadion bij de standen en uitslagen ziet. Een karige app die wel lekker simpel bedient.

SCORE: 2 sterren

Downloaden: Studio Gusto (gratis)

Official UEFA Euro 2012, UEFA

EK 2012 iPhone-apps Official Uefa Euro 2012 AppWat is het? De officiële, Engelstalige voetbal-app van de UEFA met nieuws, foto’s, video’s, de officiële Facebook-feed, informatie over teams en een overzicht van de wedstrijden, groepen en knockout-fase. Supportersplekken worden op een kaart weergegeven.

Is het wat? Leuk, die spelersgegevens bij de informatie over teams, maar er klopt vooralsnog helemaal niets van. Video’s zijn voorlopig nog niet beschikbaar. De live-informatie bevat ook opstellingen. Een van de mooiste apps in deze test.

SCORE: 3 sterren

Downloaden: Official UEFA Euro 2012 (gratis)

UEFA Euro 2012 by Carlsberg, Motain

EK 2012 iPhone-apps UEFA EURO 2012 by CarlsbergWat is het? Deze Engelstalige EK-app van een biermerk verslaat de wedstrijden in live gebeurtenissen en hoogtepunten en geeft aanvullende informatie als de opstelling, feiten, een verslag achteraf en video’s. Het bevat uitgebreid nieuws en heeft een grote videosectie met video’s die teams, stadia en spelers uitlichten. Verder persoonlijke spelersgegevens met foto’s, clubnaam en positie.

Is het wat? Dat de intro’s van nieuwsberichten niet helemaal lekker lopen, is een zorg voor anderen. De app van Carlsberg biedt een schat aan informatie, heeft als enige een uitgebreide videosectie en presenteert het ook nog eens fraai. Slechts live pushberichten en carrièrestatistieken bij spelers ontbreken. Bijna onmisbaar dankzij de video’s.

SCORE: 4 sterren

Downloaden: UEFA Euro 2012 by Carlsberg (gratis)

VI, Voetbal International

EK 2012 iPhone-apps VIWat is het? De speciaal voor het EK in het nieuw gestoken app van Voetbal International zet het nieuws centraal, maar geeft je ook toegang tot videofragmenten van het praatprogramma VI Oranje. Wedstrijden zijn live met pushberichten en extra bijgehouden statistieken te volgen en van elk land zie je het nieuws, de laatste wedstrijden, de spelers, opstelling en bank en statistieken als stand, meeste doelpunten, meeste gele en meeste rode kaarten. Behalve video- zijn er ook audiofragmenten.

Is het wat? Dat je niet kan zien bij welke club een speler voetbalt en hoeveel interlands hij al heeft afgewerkt, zijn de enige missers van deze verder fantastische app. De VI-app open je niet alleen als je iets op wilt zoeken, maar ook als je met nieuws en meningen vooruit wilt blikken naar de volgende wedstrijd. De reclame is jammer, maar te behappen. Dit is de beste app voor dit EK.

SCORE: 5 sterren

Downloaden: VI (gratis)

AD.nl EK, Persgroep

EK 2012 iPhone-apps AD.nl EKWat is het? Het EK-nieuws van het Algemeen Dagblad in een speciale app gegoten, vol met foto’s en met direct toegang tot de tien populairste artikelen. Ook hier een database van spelers, een kalender en poulestanden. De app pusht livestanden van landen die je zelf selecteert en belangrijk EK-nieuws. Er is een aparte sectie met alleen Oranje-nieuws.

Is het wat? De database van spelers mist veel foto’s en je moet op veel knopjes drukken om speeldata en standen te zien. Houdt wel leuk de prestaties van de spelers enkel op dit toernooi bij. De pushmogelijkheden zijn uitgebreid en tussen het nieuws staan lekker veel speculaties.

SCORE: 4 sterren

Downloaden: AD.nl EK (gratis)

Euro2012 By Heitinga, Club Judge

EK 2012 iPhone Apps Euro2012 By HeitingaWat is het? Verdediger John Heitinga verleende zijn naam aan deze app die zwart als basiskleur voert. De app bestaat uit land- en spelersgegevens, live wedstrijdverslagen, uitslagen, groepsstanden en volgende wedstrijden en je leest er Engelstalig nieuws over het EK. Daarnaast is er een quiz met eenvoudige en moeilijke EK-vragen, waarop je je eigen score kan bijhouden en vergelijken door in te loggen.

Is het wat? Alle pagina’s in de app zijn lekker compact en overzichtelijk. Bij elk land en elke speler zie je zijn prestaties dit toernooi: precies de gegevens die tellen. De beloofde video’s zijn er nog niet en pushberichten ontbreken, maar mét video’s, uitgebreide nieuwsberichten en de unieke quiz is dit een erg geslaagde app.

SCORE: 4 sterren

Downloaden: Euro2012 By Heitinga (gratis)

EKUPDATE12, Wegener

EK 2012 iPhone-apps EKUPDATE12Wat is het? Nieuws staat centraal in deze EK-app van Wegener en krijg je in de vormen Alles, Nederlands elftal en Populair. In het speelschema zie je welke wedstrijden op het programma staan en de knop standen leidt je naar de poulestanden. De app pusht live wedstrijdverslagen als het moment daar is. Je kan alle wedstrijden met één druk in je iPhone-kalender zetten.

Is het wat? Een leuke Nederlandse nieuws-app voor het EK, maar fors minder aan de statistische kant. Leuk, die stadioninformatie als je op een wedstrijd drukt, maar gegevens van landen, spelers en toernooistatistieken ontbreken. Downloaden voor de gratis agendafunctie, daarna een middenmotor.

SCORE: 3 sterren

Downloaden: EKUPDATE12 (gratis)

OVERZICHT VAN FUNCTIES

Download voor mobiele gebruikers: EK standen apps – iCulture megatest (pdf, 213KB)

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak. De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak. De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

DE WINNAAR: VI

De keuze voor een EK 2012-app houdt verband met de vraag wat je graag in een applicatie wilt zien. Moet er interlandinformatie aanwezig zijn van de spelers die je in wedstrijden ziet invallen, of weet je nu al dat je de helft van de EK 2012-wedstrijden niet kan kijken en zoek je een app om je met pushberichten op de hoogte te houden? De functietabellen hierboven kunnen je daar bij helpen. Voor ons is er één app die boven alle andere apps uitsteekt en dat is die van Voetbal International. VI biedt haar pushfunctie ter gelegenheid van het EK gratis aan en brengt een compleet aanbod van nieuws en video’s naast standaardinformatie als spelerslijsten, het wedstrijdprogramma en de poulestanden. Het is de meest complete en Nederlandstalige applicatie die je voor het aanstaande EK kan downloaden en daarmee onze winnaar van de test. Qua totaalaanbod beklimt het (helaas wel Engelstalige) UEFA Euro 2012 een stevige tweede plek, met naast alle algemene gegevens ook veel video’s. De derde plek is voor EK-2012 Pro, die snel en volledig in alle wedstrijd- en spelersgegevens voorziet.

Live EK-wedstrijden bekijken op je iPhone? Download de NOS-app.
Met je vrienden, collega’s of familie meedoen aan een EK 2012 pool? Lees onze megatest: App Test: EK 2012 pool maken met iPhone-apps

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 juni 2012, 19:41
Categorieën Nederlandse apps, Sport
Onderwerpen ek 2012, euro-2012, voetbal international

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.