Apple wil gratis muziek op iPod en iPhone aanbieden

· Gonny van der Zwaag

Apple wil gratis muziek aanbiedenApple denkt na over een nieuwe manier van muziekdistributie. Het plan is dat consumenten een iPod of iPhone met gratis onbeperkte toegang tot de muziekbibliotheek van iTunes kopen. Ze betalen daarbij wel meer voor het apparaat, zo meldt de Financial Times. Het idee lijkt op Nokia’s Comes With Music, waarbij kopers van een mobiele telefoon gratis muziek erbij krijgen.

Apple is op dit moment nog in gesprek met de grote muziekmaatschappijen. De nieuwe aanpak zou de kwakkelende muziekindustrie een extra duwtje in de rug kunnen geven. Uit diverse onderzoeken blijkt dat consumenten wel interesse hebben in een bundel, bestaande uit hardware en toegang tot een vrijwel onbeperkte muziekcollectie. De Financial Times hoorde van bronnen dat kopers daarvoor ongeveer 100 dollar bovenop de aanschafprijs van een mp3-speler willen betalen. Apple zou ook voor een abonnementsmodel kunnen kiezen; daarvoor is de koper bereid ongeveer $7 per maand te betalen. Zo’n abonnementsmodel lijkt het meest realistisch bij de iPhone, waarbij de telecomprovider voor de afrekening zorgt. Bij de iPod lijkt het logischer om met een eenmalige vergoeding in de vorm van een hogere verkoopprijs te werken.

De overeenkomst die Nokia vorig jaar voor de dient ‘Comes With Music’ sloot met Universal Music, houdt in dat Nokia ongeveer $80 per verkochte telefoon aan de muziekpartner afdraagt. Apple wil die prijs niet betalen: volgens de Financial Times ligt het bod van Apple aan de muziekindustrie eerder in de buurt van de $20 per apparaat. Apple wil zelf nog niet op de uitgelekte plannen reageren.

Met dank aan vaste tipzender Martijn voor de tip

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.