Dossier: Apple TV

Laatst bijgewerkt:

Apple TV 4In dit dossier lees je alles over de nieuwste Apple TV 4e generatie en eerdere Apple TV’s. Ook vind je alle informatie over de verschilende functies van de Apple TV, welke modellen er zijn en welke opties handig zijn. We helpen je op weg met dit uitgebreide dossier.

Je kunt de Apple TV 4 kopen in de Nederlandse Apple Store vanaf €179. Meer hierover lees je in onderstaand artikel. Ook hebben we een handleiding voor nieuwe gebruikers en een uitgebreide review van de Apple TV 4.

BEKIJK OOK
Wil je een Apple TV kopen? Dan vind je in dit artikel alle details, zoals prijs, aanbiedingen, goede deals en verschillen met de Apple TV 3. De Apple TV 4 ligt sinds november 2015 in de winkels.
1
BEKIJK OOK
iCulture testte de nieuwe Apple TV 4. Hoe bevalt de nieuwe afstandsbediening, welke functies zijn beschikbaar en wat zijn onze ervaringen? Dat lees je in deze review!
185

Een Apple TV is een multimedia-kastje dat je aansluit op de televisie. De Apple TV maakt via het draadloze netwerk verbinding met internet. Vervolgens kun je films, tv-series, video’s, foto’s en muziek bekijken en beluisteren via de televisie. De nieuwste Apple TV 4 is vanaf €179 verkrijgbaar in de Apple Store. De Apple TV 3 is niet meer te koop in de Apple Store, maar je zou nog wel bij andere winkels eentje kunnen aantreffen. De aanvankelijke adviesprijs was €79. In dit dossier besteden we extra aandacht aan de verschillen tussen de vierde generatie Apple TV (ATV4), derde generatie (ATV3), tweede generatie (ATV1) en de eerste Apple TV (ATV1).

Wat is een Apple TV?

De Apple TV is een digitale media-ontvanger, waarmee je materiaal van onder andere iTunes, YouTube, Flickr, iCloud, Mac en Windows kan afspelen op een televisie. Deze settopbox is sinds maart 2007 verkrijgbaar en werd door Apple lange tijd een ‘hobby’ genoemd. Sinds 2015 is de Apple TV een serieus product, met een eigen besturingssysteem (tvOS) en de mogelijkheid om apps te installeren. De Apple TV 4 heeft ook een nieuwe afstandsbediening met aanraakgevoelige touchpad en de mogelijkheid om spraakcommando’s via Siri te geven.

Apple TV: bij deze winkels kun je terecht

De Apple TV 4 is verkrijgbaar via de Apple Store en andere online winkels:

BEKIJK OOK
Wil je een Apple TV kopen? Dan vind je in dit artikel alle details, zoals prijs, aanbiedingen, goede deals en verschillen met de Apple TV 3. De Apple TV 4 ligt sinds november 2015 in de winkels.
1

Heb je er al één gekocht? In onze handleiding voor beginners lees je alles wat je moet weten over aansluiten, video en foto’s bekijken, muziek luisteren en het bedienen van de Apple TV.

BEKIJK OOK
Apple TV gekocht of gekregen? Deze handleiding Apple TV voor beginners helpt je op weg met je nieuwe settopbox van Apple.
75

Belangrijkste functies Apple TV 4

Apple neemt grote stappen met de Apple TV 4e generatie, door bijvoorbeeld apps en games te ondersteunen. De Apple TV 4 heeft de volgende functies:

 • Films, muziek, foto’s en sportprogramma’s draadloos op je televisie afspelen.
 • Films in 1080p HD-resolutie kopen/huren en afspelen op de televisie.
 • Apps installeren voor Netflix, YouTube, Vimeo en andere diensten om ook hierop video’s te kijken. Hiervoor is 32GB of 64GB opslagruimte aanwezig.
 • Met apps van externe ontwikkelaars bijvoorbeeld een reis plannen, nieuws lezen of andere media bekijken.
 • Games spelen met de Apple TV Remote of een controller.
 • Alleen voor ondersteunde talen: snel alle apps doorzoeken en bedienen met Siri.
 • Materiaal van je iPhone, iPad of iPod touch draadloos afspelen op je televisie dankzij AirPlay. Je kunt bijvoorbeeld games spelen op de televisie of de inhoud van je iPad-scherm vertonen op de televisie, zodat anderen kunnen meekijken.

apple-tv-4-diagonaal

Belangrijkste functies ATV2 en ATV3

apple tv 2012 televisieOp de Apple TV 2e en 3e generatie heb je de volgende mogelijkheden:

 • Films, muziek, foto’s en sportprogramma’s draadloos op je televisie afspelen.
 • Films in 1080p HD-resolutie kopen/huren via iTunes en afspelen op de televisie. De resolutie van 1080p geldt alleen voor derde generatie Apple TV; eerdere modellen kunnen maximaal 720p aan.
 • YouTube, Vimeo, Netflix en andere videodiensten afspelen op de televisie.
 • Materiaal van je iPhone, iPad of iPod touch draadloos afspelen op je televisie dankzij AirPlay. Je kunt bijvoorbeeld games spelen op de HDTV of de inhoud van je iPad-scherm vertonen op de televisie, zodat anderen kunnen meekijken.

apple-tv-settop-box

tvOS

De Apple TV vierde generatie gebruikt een eigen besturingssysteem genaamd tvOS. Dit besturingssysteem is gebaseerd op iOS 9, waardoor apps voor de iPhone en iPad ook makkelijk overgezet kunnen worden. Apple zal vermoedelijk ook grote updates voor tvOS uitbrengen, met daarin nieuwe functies en mogelijkheden. Je leest meer over tvOS in ons speciale dossier.

BEKIJK OOK
tvOS is het besturingssysteem van de 4e generatie Apple TV, waarmee het mogelijk is apps en games te gebruiken. Wat moet je weten over tvOS? Je leest het allemaal in dit dossier.
31

Apple TV 4 feature

Afstandsbediening met bewegingssensoren

Siri Remote voor Apple TV 4, touchbediening.De Apple TV 4 heeft een nieuwe afstandsbediening, met daarop twee extra knoppen en een touchpad. Met behulp van bewegingssensoren kun je ook bijvoorbeeld games bedienen met de afstandsbediening. Een ingebouwde microfoon laat je Siri bedienen, maar deze functie werkt nog niet meteen in Nederland. Apple noemt de nieuwe afstandsbediening de ‘Siri Remote’.

Apple-TV-achterkant

Aansluitingen op Apple TV 4

De Apple TV 4 beschikt over een serie nieuwe aansluitingen: de micro-USB-poort is vervangen door een USB C-poort en de optische digitale audio-ingang is helemaal verdwenen. Dit zijn de aansluitingen die er wél op zitten:

 • HDMI 1.4
 • 10/100BASE-T Ethernet
 • Stroomaansluiting
 • USB C (voor service en support)

Nieuwe tv-dienst

Ondertussen zou Apple druk bezig zijn met eigen televisieplannen. Al lange tijd horen we dat Apple afspraken wil maken met televisiezenders en kabelbedrijven, om een eigen televisiedienst te introduceren. Hiermee zou je kunnen kijken naar programma’s die normaal via traditionele tv-zenders worden uitgezonden, voor een vast bedrag per maand. Met tv-zender HBO biedt Apple al een dergelijk abonnement aan: je kunt in de Verenigde Staten voor $14,99 per maand kijken naar HBO NOW. Apple zou naar verluidt 15 procent van het abonnementsgeld innen; de rest gaat naar de mediapartijen die films en series aanbieden. Afspraken met meer partijen zouden in een vergevorderd stadium zijn, maar de tv-dienst is nog niet officieel aangekondigd.

Inhoud verpakking Apple TV

In de verpakking van de Apple TV vind je:

 • Apple TV
 • Afstandsbediening
 • Netsnoer

Je moet zelf zorgen voor een geschikt televisietoestel of extern beeldscherm met HDMI-aansluiting, waarmee je films in 720p of 1080p resolutie kunt afspelen. Ook moet je zelf zorgen voor een HDMI-kabel voor het aansluiten van de Apple TV op het televisietoestel. Een USB C-kabel is niet verplicht, maar kan wel handig zijn voor ontwikkelaars die bijvoorbeeld testversies van apps willen installeren.

Apple TV generaties

Apple heeft vier generaties op de markt gebracht:

 • Apple TV 1 – verkrijgbaar van januari 2007 t/m september 2010
 • Apple TV 2 – verkrijgbaar van september 2010 t/m maart 2012
 • Apple TV 3 – verkrijgbaar van maart 2012 t/m maart 2013
 • Apple TV 3 revisie A – verkrijgbaar sinds maart 2013
 • Apple TV 4 – verkrijgbaar sinds november 2015

De ATV3 en ATV3 revisie A zijn technisch vrijwel gelijk, maar worden standaard geleverd met verschillende iOS-versies (respectievelijk 4.2 en 5.2) en de processor is in de ATV3 revisie A iets vernieuwd (een redesign van de A5 dual-core chip).

apple-tv-generations

Verschil tussen Apple TV 1 en 2

De eerste en tweede generatie zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden:

 • De eerste generatie (ATV1) is relatief groot en zwaar en is herkenbaar aan de kleuren wit met zilver.
 • De tweede generatie (ATV2) is uitgevoerd in zwart en past in je handpalm.
 • De ATV 1 verbruikt veel meer energie (48 Watt) dan de ATV2 en ATV3 (6 Watt).
 • De ATV 1 heeft een HDMI- en Component Video-aansluiting, de ATV2 en ATV3 hebben alleen een HDMI-aansluiting.
 • De ATV 1 heeft een interne harddisk van 8 of 160 GB, terwijl de ATV2 en ATV3 nauwelijks opslagcapaciteit hebben. Apple gaat er vanuit dat je de content zult streamen van internet of een harddisk.
 • De ATV 1 draait op een afgeschermd besturingssysteem, terwijl de ATV2 en ATV3 draaien op een variant van iOS.

Beide apparaten (ATV1 en ATV2) spelen video’s in een resolutie van 720p af. Wil je 1080p video’s afspelen, dan heb je een derde generatie Apple TV nodig.

Verschil tussen Apple TV 2 en 3

De ATV2 en ATV3 zien er hetzelfde uit. In beide gevallen gaat het om een klein zwart kastje, dat gemakkelijk in je handpalm past en maar 270 gram weegt. De belangrijkste verschillen:

 • De ATV2 speelt video’s in 720p resolutie af.
 • De ATV3 speelt video’s in 1080p resolutie af.
 • De ATV2 is te jailbreaken, de ATV3 nog niet.
 • De ATV2 is voorzien van 256MB intern geheugen, de ATV3 heeft 512MB intern geheugen.
 • De ATV2 is voorzien van een Apple A4-chip, terwijl de ATV3 draait op een Apple A5-chip.

Veel mensen willen liever een ATV2 omdat je deze kunt jailbreaken. Deze modellen brengen op de tweedehands markt dan ook nog veel geld op.

Verschil tussen Apple TV 3 en 4

Bij de ATV3 en ATV4 zijn de verschillen ook vrij makkelijk te zien. Wil je de twee onderscheiden, dan moet je op het volgende letten:

 • De ATV4 is iets groter, waardoor hij hoger is dan de voorganger.
 • De ATV3 draait op een algemeen besturingssysteem. De ATV4 draait op het nieuwe tvOS.
 • Je kunt op de ATV4 daarom apps en games draaien.
 • De afstandsbediening heeft extra knoppen en een touchpad.
 • Apple gebruikt in de ATV4 een A8-chip. In de ATV3 zit een A5-chip.

Een aantal van deze verschillen gelden ook voor de ATV2, die op slechts een aantal vlakken verschilt met de ATV3.

Apple TV en jailbreak

Het jailbreaken van een Apple TV is mogelijk bij de ATV1 en ATV2. Er zijn een aantal redenen waarom je zou willen jailbreaken. Na een jailbreak kun je namelijk het volgende:

 • Het standaardmenu aanpassen aan je eigen smaak.
 • Media van allerlei aanbieders afspelen (niet alleen Apple-partners).
 • Software van derden installeren, zoals XMBC en aTV Flash.
 • Meer mogelijkheden om eigen films en video’s af te spelen.
 • Internetten op je televisie (toegang tot de webbrowser).

Seas0nPassJailbreaken heeft ook een aantal nadelen: je zet bijvoorbeeld de deur open voor software van derden en kunt dus ook malware binnenhalen. Bovendien geeft Apple geen garantie op apparaten met jailbreak. Gelukkig kun je je Apple TV ook na een jailbreak weer gemakkelijk terugzetten naar de originele instellingen. Alle aanpassingen verdwijnen dan ook. Je hebt geen technische kennis nodig om een jailbreak uit te voeren. Lees ook: Dossier jailbreaken: waarom, voordelen en nadelen.

Om te jailbreaken heb je nodig:

 • De nieuwste versie van iTunes
 • Seas0nPass voor Windows of Mac
 • Een micro-USB-kabel

Het jailbreaken bestaat uit drie stappen:

 1. Maken van een herstelbestand. Seas0nPass geeft hiervoor duidelijke aanwijzingen.
 2. Apple TV in DFU Mode zetten. Dit doe je door de knoppen Menu en Play gelijktijdig in te drukken.
 3. Herstelbestand terugzetten.

Met Seas0npass is het mogelijk de Apple TV 2 untethered te jailbreaken. Dit houdt in dat het apparaat ook na een stroomonderbreking nog steeds goed werkt. Bij een tethered jailbreak moet je na elke stroomonderbreking de Apple TV via een micro-USB-kabel opnieuw op de computer aansluiten en opnieuw jailbreaken. In januari 2014 verscheen een nieuwe versie van Seas0nPass voor de ATV2 met software-versie 5.3. Seas0nPass is niet geschikt voor de versie 6.0 van de firmware en ook de ATV3 is nog altijd niet te jailbreaken.

Kodi op Apple TV (voorheen XBMC)

Kodi is een populair open source mediacenter, dat voor meerdere apparaten beschikbaar is. Oorspronkelijk heette het XBMC (Xbox Media Center), maar omdat je de software tegenwoordig ook op de ATV, Windows, Linux en Mac kunt installeren is de naamswijziging naar Kodi doorgevoerd. Kodi ondersteunt allerlei multimediaformaten en biedt ondersteuning voor functies als een afspeellijst, audiovisualisaties, diashows en meer. Veel mensen die hun ATV jailbreaken doen dit om Kodi te kunnen gebruiken. Meer uitleg vind je in ons artikel XBMC Mediaspeler voor Apple TV, iPhone en iPad.

Plex mediacenter op Apple TV

Plex is een mediacenter dat je ook op de ATV2 en ATV3 kunt gebruiken zonder een jailbreak uit te voeren. Hierdoor kun je alle films, tv-series en andere multimedia van je Plex-server bekijken via je Apple TV. PlexConnect werkt op alle generaties. De truc bestaat eruit, dat PlexConnect de Trailers-app nabootst. Wel is vereist dat je op de computer waar je je films en tv-series bewaart de PlexConnect-app installeert. Enige technische kennis is wel vereist om PlexConnect op je computer in te stellen. Meer informatie vind je in ons artikel over PlexConnect. Ook hebben we een apart artikel Plex instellen op iPhone en iPad. Mocht je niet willen jailbreaken, dan kun je met de Plex iOS-app ook films en tv-series naar je Apple TV streamen.

Sinds 27 augustus 2013 werkt PlexConnect niet meer zoals origineel het geval was. Ontwikkelaar Paul Kehrer kwam echter al snel met een omweg waarop je alsnog PlexConnect kunt draaien. Ook hier is enige technische kennis en wellicht wat geduld vereist. PlexConnect ondersteunt momenteel de ATV3 niet.

De ATV4 krijgt een officiële Plex-app.

Apple TV bedienen met iPhone, iPad en Apple Watch

apple tv afstandsbediening remote appAfstandsbediening kapot of zoek? Apple heeft de Apple Remote-app uitgebracht, waarmee je je Apple TV op afstand kunt bedienen. Gebruik van de Remote-app is ook handig als je wachtwoorden moet invoeren. Je hoeft niet langer met de pijltjestoetsen over een toetsenbord op het scherm te bewegen, maar tikt het gewenste wachtwoord comfortabel in op het iPhone-scherm. Je kunt de Remote-app ook gebruiken om iTunes op de desktop op afstand te bedienen. De Remote-app werkt alleen op de ATV2 en ATV3, niet op de ATV4.

Apps aanpassen en verwijderen
Op het startscherm van de ATV2 en ATV3 staan allerlei apps, bijvoorbeeld voor MLB en NBA. Vind je dat het startscherm te vol raakt en staan er teveel icoontjes op die je toch niet gebruikt, dan kun je ze ook onzichtbaar maken. Net als bij de iPhone en iPad kun je de belangrijkste apps van de Apple TV niet wissen, maar je kunt ze wel verbergen.

BEKIJK OOK
Op de Apple TV kun je appiconen van kanalen verbergen en sorteren, zodat je alleen de Apple TV-apps ziet die je nodig hebt.
0

Op de ATV4 werkt het iets anders. Je bent daarmee vrij om allerlei apps te installeren en weer te verwijderen.

BEKIJK OOK
Wil je apps verwijderen van de Apple TV 4, dan kan dat op twee manieren: via het homescreen en via de instellingen. In deze tip ontdek je beide manieren om apps van de Apple TV te wissen.
14

Concurrentie Apple TV

Ondertussen zit ook de concurrentie niet stil. Google heeft Android TV geïntroduceerd, dat beschikbaar komt op diverse smart-tv’s van onder meer Sony en Sharp. Ook heeft Google de Chromecast, waarmee je media kunt streamen van je iPhone en iPad naar de televisie. Je kunt er echter geen apps mee installeren, dus de Chromecast is vooral een concurrent voor de oudere Apple TV’s.

BEKIJK OOK
Google kondigde op Google IO 2014 Android TV aan. Hoe verschilt dit nieuwe televisieplatform met de Apple TV? iCulture zocht het uit.
0 23
BEKIJK OOK
Review van de Chromecast 2, de nieuwe streaming-oplossing van Google waarmee je films, tv-series, muziek en games naar je televisie kunt streamen.
81

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!