THX tune-up: iPhone-app optimaliseert geluid home cinema-systeem, tv en meer

·

THX tune-up iPhone iPad geluid optimaliserenTHX, het bedrijf dat zich specialiseert in filmstandaarden voor video en audio, heeft een gratis universele iOS-app uitgebracht waarin je de audio in je woonkamer kan optimaliseren. THX tune-up wil je op weg helpen met het zo optimaal mogelijk benutten van je tv, projector en speakers. Foto’s en tutorials moeten je daarmee op weg helpen, of je nou stereogeluid hebt, of een 5.1 Surround-sound systeem. THX Tune-up bevat verder meteen geluiden en kleuren om de africhting te testen.

Daarvoor leunt de applicatie op een iPad 2, iPhone 4 of iPod touch 4th gen of nieuwer, die je kan aansluiten op een tv of geluidssysteem met een Apple Digital AV Adapter en een HDMI-kabel. Je kan ook gebruik maken van AirPlay middels een Apple TV. De eerste stap die je neemt na het aansluiten van je iPhone of iPad is het vinden van de geluidsinstellingen op de televisie. Daarna nemen de instructies je bij de hand, met tips over alle aspecten die bij een bioscoopervaring komen kijken. Niet alleen de positionering van de speakers, maar ook de afstandsbediening, kamerverlichting en kijkafstand komen voorbij.

Speerpunten van THX tune-up zijn de beeldverhouding (aspect ratio, zorg dat je tv op het goede formaat staat), helderheid, contrast, kleur en tint. De applicatie heeft een kleurenfilter waarmee je op de tv kan bekijken of alle kleuren en kleurtinten goed worden weergegeven. De app kijkt verder of het geluid uit de juiste geluidsbronnen komt en gaat na of je speakers goed zijn bedraad en aangesloten.

THX tune-up uitrusting THX tune-up testen

Als het allemaal naar wens is, kan je jezelf trakteren op een element dat natuurlijk niet mocht missen in THX tune-up: het afspelen van dé THX-trailer met het kenmerkende beklemmende geluid. THX tune-up is alleen in de eerste week gratis. Daarna bedraagt het prijskaartje 1,79 euro. Leuk feitje: THX tune-up is gemaakt mede op initiatief van Star Wars-regisseur George Lucas.

Downloaden: THX tune-up (gratis ter introductie, universeel, iOS 5.0+)

door Bart Breij

Is de appmeister van iCulture, die zijn nieuwe iPhone 6 aangrijpt om eens goed de bezem te halen door de 1150 geïnstalleerde apps. Heeft onder andere Tweetbot, Acompli, Forza en Vivino op zijn homescreen staan.

14 reacties

 1. door SoepGroente

  Lijkt me een geschikte app voor mij om mijn setup te finetunen. Helaas moet je er dus een HDMI out kabel voor aanschaffen. En dat is het mij nou niet waard.

  Beantwoorden Quote

 2. door Jan

  @SoepGroente: of een apple tv hebben…

  Beantwoorden Quote

 3. door lucien1966

  Hoe of waar kan ik de mirror on zetten op mijn ATV2??

  Want ik krijg via mijn iPhone 5 geen connectie met de ATV2 om de equipment te configureren

  Beantwoorden Quote

 4. door SoepGroente

  @Jan: @Mark: dus 2 Apple TVs? Jeetje.
  Nee, dat is flauw, maar die heb ik ook niet helaas… :(

  Beantwoorden Quote

 5. door jaapd

  bestaat er wel een kabel voor een iphone 5? leuke app maar nu nog een verbinding met mijn tv

  Beantwoorden Quote

 6. door Christiaan

  Net getest op een panasonic thx plasma en een thx onkyo 7.1 reciever. Helaas maar 5.1 ondersteuning.
  Heb een Onkyo iphone dock.
  Daarmee kan je ook de kleur en tint aanpassen doormiddel van de camera. Vraag me af of dit accuraat is.
  The Phase test werkt niet op 5.1 wel op 2.0, helaas.
  Dat je wel goed kan horen of het geluid uit de juiste hoeken komt. Heb bij mijn setup een richtmicrofoon en daarmee kan ik de set afstellen.. Dit is zeer nauwkeurig, dus voor een set met THX is dit overbodig aan te schaffen voor 1,79.

  Beantwoorden Quote

 7. door jos

  dan vraag ik me af hoe je 5.1 content doet streamen van je iphone naar apple tv.
  De HDMI ondersteund geen 5.1 dan moet je de optical out aansluiten blijft toch een raar apparaat apple tv 3

  Beantwoorden Quote

 8. door Sander

  Heb het geprobeerd met mijn aTV 3 en optische kabel, maar er komt geen 5.1 content door. Hij blijft het in stereo doen.

  Beantwoorden Quote

 9. door AlexT

  Origineel geplaatst door jos
  dan vraag ik me af hoe je 5.1 content doet streamen van je iphone naar apple tv. De HDMI ondersteund geen 5.1 dan moet je de optical out aansluiten blijft toch een raar apparaat apple tv 3

  In welk universum ondersteunt HDMI geen 5.1?

  Beantwoorden Quote

 10. door N1mber

  @lucien1966: als toestel niet gelockt is 2x op homebutton klikken. Nu zie je alle Apps die openstaan. 2x naar links ( dus naar rechts swipen). Icoon van AirPlay (naast volume) klikken. Kies Apple tv en zet het schuifje aan bij synchroon.

  Beantwoorden Quote

 11. door jos

  Origineel geplaatst door AlexT
  In welk universum ondersteunt HDMI geen 5.1?

  bij apple tv 3?

  Origineel geplaatst door N1mber
  @lucien1966: als toestel niet gelockt is 2x op homebutton klikken. Nu zie je alle Apps die openstaan. 2x naar links ( dus naar rechts swipen). Icoon van AirPlay (naast volume) klikken. Kies Apple tv en zet het schuifje aan bij synchroon.

  en 5.1 digitaal ?

  Beantwoorden Quote

 12. door Wally21

  @jos: Mijn Apple tv ondersteund gewoon 5.1 dolby digital alleen geen dts! En 5.1 via Ipad mirroring werkt niet. Wel via streamen vanuit iTunes

  Beantwoorden Quote

 13. door WimN

  Via iPhone5 en ATV3 werkt zelfs 3D op een Panasonic TV, leuk om te weten dat 3D ook via een ATV werkt. Nu eens kijken of ze ook 3D content aanbieden, ‘Nova Zembla’ niet en ‘Hugo 3D’ staat er helemaal niet in.

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.