Marktaandeel gedownloade iOS-apps neemt af

·

Gebruik een iPhone met appsTen opzichte van drie jaar geleden heeft Apple met de iPhone flink moeten inleveren in marktaandeel van de App Store. Werd in 2008 nog 81 procent van alle mobiele apps gedownload in de App Store; in het eerste kwartaal van 2011 bedraagt dat percentage nog maar 59 procent. Door de komst van andere downloadwinkels voor mobiele platformen lijkt Apple definitief het alleenrecht op een succesvolle online app-winkel te hebben verloren. Maar ten opzichte van vorig jaar is Apple’s marktaandeel over de rug van Android weer toegenomen.

Dat wijst het grootschalige Smartphone App Market Monitor-onderzoek uit van Research2Guidance. In 2008 waren er nog 18 verschillende Stores op smartphones. Aan het einde van 2010 waren dat er 57, een groei van maar liefst 217 procent.

In het eerste kwartaal van 2011 pakte de App Store 2 procent marktaandeel van alle gedownloade apps terug. Dat ligt volgens TheNextWeb aan de verkoop en populariteit van de iPad, wiens statistieken blijkbaar meetellen in dit smartphone-onderzoek.

Volgens Research2Guidance wordt het de komende twee jaar erop of eronder voor de competitie van Apple. De smartphone-penetratie in welvarende landen zal 50 procent bedragen in 2014-2015, denkt de instantie. Ze verwacht ook dat er minder apps gedownload zullen worden zodra smartphones de grote massa voor zich hebben gewonnen. Mensen die al veel geld hebben gestoken in applicaties voor een bepaald platform, zouden bovendien minder bereid zijn te switchen naar een ander systeem. Wat dat betreft kan Apple leunen op een trouwe achterban, wees een onderzoek van het Nederlandse bureau Distimo recent uit.

door Bart Breij

Is de appmeister van iCulture, die zijn nieuwe iPhone 6 aangrijpt om eens goed de bezem te halen door de 1150 geïnstalleerde apps. Heeft onder andere Tweetbot, Acompli, Forza en Vivino op zijn homescreen staan.

11 reacties

 1. door Erik

  Het gaat niet om kwantiteit maar om kwaliteit.

  Beantwoorden Quote

 2. door Zjories

  @Erik: juuist, jij snapt hem. Tenzij je van poep en scheet soundsboards houdt kan je de android market beter links laten liggen.

  Beantwoorden Quote

 3. door XIII

  Ik denk dat voor App ontwikkelaars kwantiteit (aantal verkochte Apps) wel belangrijk is.

  En dat het volume belangrijker is dan het (markt)aandeel…

  Beantwoorden Quote

 4. door vroem

  De uitleg over dat overschakelen naar een andere klopt volgens mij wel zeker voor mensen zoals mij die rond de 1000 apps hebben waarvan minstens de helft betaalde apps, die hebben een fortuin gekost zoals gps en enkele dure apps derbij ook, ik ga uiteraard niet naar android gaan en daar nog eens dezelfde apps allemaal geen downloaden en betalen.
  Jaja, ik weet het wel, je kan ze er illegaal opzetten, dat iemand dat doet trek ik me niet aan maar ik doe dat in deze niet, heb ze liever origineel.

  Beantwoorden Quote

 5. door geenJan

  Vreemd genoeg is mijn koopgedrag de laatste tijd heel anders geworden, app store Apps betaal ik niet voor, maar voor cydia Apps vaak wel, terwijl die ook via andere wegen te krijgen zijn.
  Ik denk omdat er nu eenmaal in cydia Apps/Mods staan die wel geld waard zijn.
  Ik vind in cydia altijd de Mods/Aps die Apple vergeten is in de firmware te bakken en daar heb ik wel geld voor over.

  Beantwoorden Quote

 6. door hoi

  Het is nou eenmaal zo dat er een aantal apps zijn die origineel zijn en waardig genoeg om op je iPhone te hebben. Deze apps zullen de meeste van ons downloaden. Maar eenmaal gedownload hebben we dan niks meer nodig en zullen we ook geen alternatief downloaden.

  Het komt natuurlijk ook omdat Android, WP7 en WebOS nog in hun opmars zijn die iOS al heeft gehad, daarom vind ik dit bericht niet meer dan logisch. En zoals Erik al zei: Het gaat om de kwaliteit niet kwantiteit. En op dat gebied moeten Android en de apps die erop draaien nog veel leren.

  Beantwoorden Quote

 7. Apple was de eerste met een App Store dus nogal een open deur dat het marktaandeel daarna alleen maar kan zakken.. Er kunnen hooguit andere stores bij komen.

  Daarnaast is het appels en androids vergelijken want je kan met je iPhone hooguit Jailbreaken maar dat doen verhoudingsgewijs maar heel weinig mensen. Je hebt als gebruiker van systeem A niets aan winkels van systeem B dus zuivere concurrentie is het niet. Beetje krom om dan dat op één hoop ‘marktaandeel’ te gooien dus.

  Beantwoorden Quote

 8. door Lionel luthor

  misschien ligt dat aan de providers, kijk naar vodafone, kpn. slechte providers die geen goede dekking kunnen geven.

  Beantwoorden Quote

 9. door Joris

  Origineel geplaatst door Leon JJ Buijs
  Beetje krom om dan dat op één hoop ‘marktaandeel’ te gooien dus.

  OK voor jou blijft het marktaandeel van iOS bij de AppStore 100%…

  Beantwoorden Quote

 10. door Jan

  Origineel geplaatst door Joris
  Origineel geplaatst door Leon JJ Buijs Beetje krom om dan dat op één hoop ‘marktaandeel’ te gooien dus.OK voor jou blijft het marktaandeel van iOS bij de AppStore 100%…

  De aankoop van app voor iPhone/iPad vs JB is een goede vergelijking, dus komt het Apple marktaandeel niet op 100%!

  Kwaliteit vs kwantiteit ligt bij de Apple App Store veruit boven aan. Google gaat nu eindelijk wat doen aan de foute app’s in de marketsore. Apple doet dit nog voordat ze uitkomen.

  Recensies kun je als programmeur “kopen”, een toelating tot de Apple App Store niet, dus je kunt geen foute/fake app in de app store krijgen, of je er als gebruiker want aan hebt, of dat het je niet tevreden stelt is weer een heel ander verhaal.

  Bij marketplace kan iedereen zijn app kwijt, bagger of niet, fake of niet, dumpen maar. Dus ook die gevaarlijke app’s die google nu toch gaat verwijderen, maar die wel al schade kunnen hebben toegebracht.

  Nee, Apple doet het beter, misschien niet altijd sneller, maar wel constanter en zekerder, dus kwaliteit.

  Beantwoorden Quote

 11. door patrick

  Ik vond de Cydia apps vet. Maar door dat kinderachtige gedoe van Apple mn iphone moeten updaten en alles kwijt. Nu lekker over naar HTC waar je alles mee kan.

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.