Marktaandeel gedownloade iOS-apps neemt af

· Bart Breij

Gebruik een iPhone met appsTen opzichte van drie jaar geleden heeft Apple met de iPhone flink moeten inleveren in marktaandeel van de App Store. Werd in 2008 nog 81 procent van alle mobiele apps gedownload in de App Store; in het eerste kwartaal van 2011 bedraagt dat percentage nog maar 59 procent. Door de komst van andere downloadwinkels voor mobiele platformen lijkt Apple definitief het alleenrecht op een succesvolle online app-winkel te hebben verloren. Maar ten opzichte van vorig jaar is Apple’s marktaandeel over de rug van Android weer toegenomen.

Dat wijst het grootschalige Smartphone App Market Monitor-onderzoek uit van Research2Guidance. In 2008 waren er nog 18 verschillende Stores op smartphones. Aan het einde van 2010 waren dat er 57, een groei van maar liefst 217 procent.

In het eerste kwartaal van 2011 pakte de App Store 2 procent marktaandeel van alle gedownloade apps terug. Dat ligt volgens TheNextWeb aan de verkoop en populariteit van de iPad, wiens statistieken blijkbaar meetellen in dit smartphone-onderzoek.

Volgens Research2Guidance wordt het de komende twee jaar erop of eronder voor de competitie van Apple. De smartphone-penetratie in welvarende landen zal 50 procent bedragen in 2014-2015, denkt de instantie. Ze verwacht ook dat er minder apps gedownload zullen worden zodra smartphones de grote massa voor zich hebben gewonnen. Mensen die al veel geld hebben gestoken in applicaties voor een bepaald platform, zouden bovendien minder bereid zijn te switchen naar een ander systeem. Wat dat betreft kan Apple leunen op een trouwe achterban, wees een onderzoek van het Nederlandse bureau Distimo recent uit.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Testte ruim 20.000 apps voor iCulture en schreef er meer dan 6000 artikelen over. Geeft als Appmeister nu appadvies aan ontwikkelaars, van concept tot communicatie.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.