Zo beheer je de overige opslag op je Mac.

‘Overige’ opslag op je Mac vinden en verwijderen

Als de opslag van je Mac zich voor een groot deel vult met 'Overige' opslag, kan het lonen om dit op te schonen. In deze tip leggen we uit hoe je de 'Overige' opslag vindt, en kunt opschonen.

Zo beheer je de overige opslag op je Mac.

Als je de opslagcapaciteit van je Mac bekijkt, zal een groot gedeelte ervan bestaan uit een gele balk met ‘Overig’. Op het eerste gezicht kun je niet zien wat deze bestanden precies zijn, wat het ook erg lastig maakt om ze te verwijderen. In deze tip lees je hoe de Overige-categorie bekijkt en de bijbehorende bestanden eventueel van je Mac kunt verwijderen.

Overige opslag op je Macintosh HD

De gele balk met ‘Overige’ opslag kan uit verschillende dingen bestaan. Zo worden documenten, plug-ins en de cache in dit onderdeel van het geheugen opgeslagen. Deze bestanden zijn belangrijk om je Mac soepel te laten lopen, maar als je niet oppast kan dit onderdeel zich snel opvullen.

Zeker als je een MacBook met beperkte opslagcapaciteit hebt, kan het soms nodig zijn om de hoeveelheid met ‘Overige’ opslag wat af te slanken. Om dit te doen zul je eerst de Overige-categorie moeten vinden.

Overige-opslag opzoeken op je Mac

Zo werkt het:

  1. Tik op het Apple-logo in de linker bovenhoek van je Mac-scherm.
  2. Kies ‘Over deze Mac’ om een menu te openen, klik daar op het kopje ‘Opslag’
  3. In het volgende scherm zie je de indeling van je Mac-opslag, inclusief de Overige-categorie die in het geel staat.

Nu je ziet hoeveel ruimte de Overige bestanden innemen, is het tijd om er iets aan te doen. Houd er wel rekening mee dat je Mac deze bestanden niet voor niets opslaat. Denk dus goed na over welke bestanden je verwijdert. Zo kun je bijvoorbeeld het beste de cache-gegevens wissen van oude apps die je toch niet meer gebruikt.

Zo open je de cache van apps op je Mac.

Cache van Mac-apps handmatig verwijderen

Dit werkt als volgt:

  1. Selecteer de Finder of je bureaublad en klik op ‘Ga’ in de bovenste balk van je scherm.
  2. Kies in het menu dat nu op je scherm verschijnt voor ‘Ga naar map’.
  3. Vul in de zoekbalk die verschijnt ‘~/Library/caches’ in (zonder aanhalingstekens).
  4. Kies in de lijst de mappen uit die je wilt verwijderen. Klik simpelweg op ‘verplaats naar prullenmand’ om de betreffende folder te wissen.

Op deze manier kun je ook de bestanden uit je Downloads-map snel openen en verwijderen. Als je echter de backups van oudere iDevices wilt verwijderen, zul je een ander stappenplan moeten doorlopen. Je leest meer over het verwijderen van oude back-ups van iPhones, iPads en iPods in onderstaande tip.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorie Mac
Onderwerpen cache, opslagruimte
Devices Mac, MacBook
Software macOS