Jan Smeekens tijdens opening PyeongChang 2018 (foto via @TeamNL)

Externe agenda’s importeren op je iPhone en iPad: speelschema’s, sportkalenders en meer

Externe agenda's zoals speelschema's, sporttoernooien en evenementen zet je makkelijk in je iPhone-agenda. We laten vier methoden zien waarbij dat automatisch gaat en waarbij de schema's worden aangepast als er wijzigingen plaatsvinden. Handig voor Tour de France, EK Voetbal, Olympische Spelen en meer - vaak ook met uitslagen achteraf!

Externe agenda’s importeren op je iPhone

Tijdens belangrijke evenementen en grote sporttoernooien is het handig als alle data in je iPhone-agenda staan, bijvoorbeeld bij de Tour de France, Olympische Spelen, WK Voetbal, Formule 1, grote tennistoernooien zoals Roland Garros en Wimbledon. Maar ook voor de doordeweekse voetbalcompetitie en heel veel andere sporten kun je de wedstrijdschema’s in je agenda zetten. Het is dan wel aan te raden dat je daarvoor een aparte sportagenda aanmaakt, zodat de afspraken niet tussen je normale afspraken staan. Zo houd je altijd de mogelijkheid om de sportagenda weer uit te vinken.


Er zijn vier manieren om de wedstrijden en evenementen in je agenda te zetten. Hieronder lees je welke opties je hebt:

Methode 1: Externe agenda toevoegen aan agenda-app

Easy Calendar in het NederlandsEr zijn allerlei apps waarmee je wedstrijden en evenementen in je agenda kunt zetten. Sommige agenda-apps ondersteunen die functie al standaard. In de agenda-apps Week Calendar, Easy Calendar en Week Agenda Ultimate kun je sporttoernooien en evenementen gratis of tegen een kleine vergoeding in je agenda zetten. Dit kost rond de 1 euro. De agenda-app Sunrise Agenda bood veel wedstrijd- en evenementenagenda’s zelfs gratis aan (maar deze app is in augustus 2016 verdwenen).

Bij grote sporttoernooien kun je de agenda weer uitschakelen, zodra het toernooi voorbij is. De afspraken verdwijnen dan weer uit de agenda.

Deze agenda’s kunnen op afstand worden bijgewerkt, dus na afloop van de wedstrijd kun je meteen in je agenda de uitslag lezen.

Methode 2: Externe agenda toevoegen via app

Voor veel evenementen zoals Tour de France, EK en WK Voetbal en de Olympische Spelen zijn er gespecialiseerde apps, waarmee je tegen betaling wedstrijden in je agenda kunt zetten. Voor voetbalwedstrijden kun je bijvoorbeeld de Eredivisie Agenda van SchedJoules gebruiken. Die bevat ook de speelschema’s van belangrijke toernooien zoals de Champions League, Europa League en wereldbekers. SchedJoules heeft ook een algemene app met sportkalenders.

SchedJoules iPhone

Het mooie van deze betaalde apps is dat ze meestal ook de uitslagen laten zien, zoals op bovenstaand screenshot is te zien.

Methode 3: Externe kalender importeren via iCal

Je kunt jezelf ook abonneren op evenementenagenda’s. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het webcal-formaat. Een linkje naar een dergelijke agenda is te herkennen aan ‘webcal://’. Op de websites WebCal.fi en iCalShare vind je een hoop handige agenda’s, zoals voor weeknummers, dagnummers, zonsopgang en maanfasen. Je kunt toernooien zoals het EK en WK Voetbal vinden op het tabblad Sport onder het kopje UEFA.

Abonneren doe je als volgt: dubbelklik op de gewenste URL en de Agenda-app op de Mac wordt gestart. Je hoeft daarna alleen nog op de knop ‘Abonneer’ te drukken. De Agenda-app op de Mac synchroniseert met de Agenda-app op de iPhone, dus daar zullen de items ook verschijnen.

Toevoegen kan ook op je iPhone:

  1. Ga naar Instellingen > Accounts en wachtwoorden.
  2. Tik op Nieuwe account.
  3. Kies Andere.
  4. Tik op Voeg agenda-abonnement toe.
  5. Voer de URL van de server in. Dit kan een webcal- of ics-url zijn, of maak het jezelf makkelijk en kopieer de link van een website.
  6. Tik op Doorgaan > Opslaan.

Sportagenda toevoegen

Methode 4: Externe kalender toevoegen via Google Agenda

Gebruik je Gmail en andere Google-diensten, dan kun je extra agenda’s ook makkelijk toevoegen via Google Agenda. Hiervoor abonneer je je op een agenda, waarbij je kunt kiezen uit allerlei voorgedefinieerde agenda’s. Ook kun je een specifieke agenda toevoegen door rechtstreeks de URL in te voeren. Dit kan een WebCal- of ICS-kalender zijn, zoals bij methode 3 werd genoemd.

Open je webbrowser, ga naar Google.com/calendar en klik op het omlaag wijzende pijltje bij ‘Andere agenda’s’. Je kunt kiezen uit ‘Door interessante agenda’s bladeren’ of ‘Toevoegen via URL’.

Agenda Mac abonneren

MarkThisDate heet tegenwoordig SchedJoules

schedjoules-iphoneVoorheen kon je gebruik maken van de dienst MarkThisDate om allerlei evenementenkalenders aan de iPhone toe te voegen. Sinds 2014 is MarkThisDate gestopt en vervangen door de betaalde dienst SchedJoules. Via de apps die we bij methode 2 noemen kun je je abonneren op allerlei betaalde agenda’s, zoals feesdagen, weekkalenders, speelschema’s van tennis, voetbal en Formule 1.

Het grote voordeel van SchedJoules is dat je toegang hebt tot bijna 200.000 wereldwijde kalenders, dus ook het speelschema van lokale voetbalclubs in Brazilië. Maar je moet wel voor alle agenda’s apart betalen (meestal één tot twee euro). Hetzelfde bedrijf verkoopt ook allerlei losse apps voor feestdagen en schoolvakanties, lokale weersverwachting en allerlei sportevenementen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2020
Categorie Internet
Onderwerpen agenda, evenement, sport
Software iOS, macOS