Perspectief corrigeren en foto's rechtzetten

Zo kun je de helderheid van foto’s aanpassen op iPhone en iPad

Zelfs tijdens het fotograferen
Gebruik autofocus op iPhone en iPad om scherp te stellen en helderheid van foto's aan te passen met de camera.

Bij de camera van de iPhone en iPad kun je scherpstellen door op het scherm te tikken bij het maken van een foto. Maar je kunt ook autofocus gebruiken om de helderheid van foto’s te wijzigen.

Autofocus op de iPhone en iPad

Bij het maken van een foto verschijnt er een geel vierkantje, om aan te geven waar je op scherpstelt. Tik op een ander object op het scherm om op iets anders scherp te stellen. Als je je vinger ingedrukt houdt wordt de focus vastgesteld op één punt. Je kunt daarmee wat geavanceerder te werk gaan, maar echt nodig is het niet.

De camera van de iPhone is voorzien van autofocus, zodat je in de meeste gevallen niets hoeft te doen. De iPhone stelt automatisch scherp op het object op de voorgrond van een foto. Wil je liever ergens anders op focussen, dan tik je gewoon op dat onderdeel van de foto.

Helderheid aanpassen van foto’s

Je kunt deze focus-functie ook op een andere manier gebruiken, namelijk om de helderheid te wijzigen. Als je op de foto op de zwarte kast tikt, zal dit worden opgelicht. Tik je op de computer, dan zal de foto iets donkerder worden.

Helderheid foto's aanpassen

Het object waarop je tikt zal als ‘normale’ helderheid worden opgevat. Het is dus even zoeken naar de juiste balans tussen licht en donker. Het maken van een HDR-foto helpt om lichte en donkere gedeeltes in de foto beter op elkaar af te stemmen. Het is niet overal geschikt, maar je leest er alles over in onze tip.

Bekijk ook

HDR-foto's maken met iPhone en iPad

Met de iPhone kun je HDR-foto's maken, waarbij lichte en donkere gedeelten van de foto goed tot hun recht komen. De nieuwste ontwikkeling is Smart HDR en in deze tip leggen we alles erover uit.

Op deze manier kun je spelen met de helderheid van foto’s: door scherp te stellen op een donkerder gedeelte van de foto, zonder dat je belangrijkste object onscherp wordt, zul je zien dat er veel meer detail op de foto zichtbaar is.

Helderheid nog verder aanpassen

Er is nog meer mogelijk om de helderheid aan te passen. Het zonnetje (zie blauwe pijl) bevindt zich op een verticale lijn. Zodra het zonnetje in beeld is veeg je omlaag over het scherm om de foto donkerder te maken. Of beweeg je vinger omhoog voor een lichtere foto. Zo kun je spelen met licht en donker.

Helderheid foto aanpassen pijl

Helderheid achteraf aanpassen

Uiteraard kun je ook na het maken van foto’s nog de helderheid aanpassen. Daarvoor open je de foto vanuit de Foto’s-app en tik je rechtsboven op Wijzig.

Tik op het toverstafje om de foto automatisch te optimaliseren. Je kunt ook op de andere bewerkingsopties tikken om de belichting of helderheid van de foto verder aan te passen:

Belichting foto aanpassen

Met het balkje kun je de foto lichter of donkerder maken. Als je wilt kun je nog gedetailleerder naar de belichtingsinstellingen kijken. In onze gids van de Foto’s app op iOS leer je meer over het bewerken van foto’s.

Bekijk ook

Zo werkt de Foto's app op iPhone en iPad

De standaard-app Foto's in iOS is de plek waar alle foto's verschijnen die je gemaakt hebt met je iPhone of iPad of gedeeld hebt met iCloud Fotobibliotheek. In deze gids vertelt iCulture wat de mogelijkheden van deze app zijn.