Steve Jobs

Steve Jobs krijgt eindelijk zijn zin: Flash verdwijnt

Het is zover: Flash gaat verdwijnen. Tien jaar na de beroemde open brief van Steve Jobs komt er een einde aan Flash.

Het einde is in zicht: Adobe gaat stoppen met Flash. Vanaf 2020 is het niet langer mogelijk om Flash te gebruiken en daarmee krijgt Steve Jobs na vele jaren eindelijk zijn zin, tien jaar na het verschijnen van zijn beroemde open brief Thoughts on Flash. Jobs vond dat iPads maar een batterijduur van 1,5 uur zouden hebben als er Flash op zou draaien.


Steve Jobs

Grappig is dat Kevin Lynch, destijds CTO bij Adobe, zich ook in de discussie mengde. Lynch werkt tegenwoordig bij Apple, waar hij nieuwe Apple Watch-functies mag aankondigen tijdens de keynotes.

Het is inmiddels zeven jaar geleden dat Jobs zijn beroemde Thoughts on Flash schreef, een tekst die nog steeds op de website van Apple te vinden is.

Hij gaf daarin zes argumenten waarom Apple geen Flash op iOS toestaat:

  • Flash is een gesloten product, terwijl Apple houdt van open webstandaarden (als het zo uitkomt).
  • Steeds meer websites kiezen voor betere videoformaten.
  • Flash heeft een slechte reputatie als het om beveiliging, betrouwbaarheid en performance gaat.
  • Flash is rampzalig voor je batterijduur.
  • Het is een extra laag die innovatie tegenhoudt.

Op een aantal punten heeft Jobs gelijk gekregen: de afgelopen jaren veroorzaakte Flash voortdurend beveiligingslekken, waardoor aanvallers willekeurige code konden uitvoeren en de controle over je computer konden overnemen. Adobe maakte ook geen haast om ze op te lossen. Meestal duurde het meer dan 60 dagen voordat een lek werd gefixt.

Apple koos er – in de geest van Steve Jobs voor – om Flash op de Mac al vanaf Safari 10 standaard uit te schakelen. Wil je het gebruiken, dan zul je het bewust moeten inschakelen. Heb je het sinds de release van macOS Sierra gemist? Waarschijnlijk niet. Toch zijn er nog veel websites die nog niet naar HTML5 zijn overgestapt en nog gebruik maken van Flash, bijvoorbeeld voor videospelers op nieuwssites.

Flash stopt in 2020

Websites die nog gebruik maken van Flash hebben nog even de tijd om een alternatief te zoeken. Vanaf 2020 zal de ontwikkeling en distributie van de browser plug-in worden stopgezet. Adobe raadt gebruikers aan om over te stappen naar HTML5, WebGL en WebAssembly. Deze technologieën zijn ondertussen zo volwassen geworden dat ze in de meeste browsers en open webstandaarden worden ondersteund. Je hebt daardoor geen plugins meer nodig. Apple heeft beloofd dat ze Adobe en partners gaan meehelpen bij de overstap van Flash naar open standaarden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.