Boeken maken op de Mac

Boeken maken op de Mac: dit zijn je opties

Wil je zelf boeken maken op de Mac, dan heb je meerdere opties. Naast InDesign kun je ook Pages, iBooks Author, Calibre en andere diensten gebruiken. Bekijk welke optie voor het maken van boeken en ebooks het best bij jou past!

Zelf boeken maken op de Mac

Wil je zelf boeken maken op de Mac, dan zijn er allerlei apps en websites om je daarbij te helpen. Apple biedt zelf twee apps voor het maken van (digitale) boeken, terwijl je bij derden nog veel meer oplossingen vindt. Sommige zijn gratis, andere kosten wat geld. Het is maar net hoe professioneel je het wilt aanpakken en hoeveel je ervoor over hebt. In dit artikel leggen de we de mogelijkheden uit:


Wil je een (digitaal) boek maken, dan wil je meestal dat zo’n boek een mooie opmaak heeft zodat het aantrekkelijk is om te lezen. Misschien wil je een hoofdstukindeling met afbeeldingen, waar de tekst vloeiend omheen loopt. Het maken van een boek is dan ook heel anders dan het schrijven van een webpagina. Bij een papieren boek moet je zorgen dat de tekst goed op de pagina past. Bij digitale boeken (ebooks) speelt dit iets minder, omdat gebruikers de lettergrootte kunnen aanpassen, waardoor de hoeveelheid tekst op een pagina voor iedereen verschillend is. Maar ook dan wil je dat de tekst mooi is opgemaakt, met een iets groter lettertype voor hoofdstuktitels en een kleinere letter voor onderschriften bij plaatjes.

Vroeger werkten uitgeverijen meestal met een manuscript in Word, dat in een ontwerpprogramma zoals InDesign werd ingelezen. Vervolgens ging het bestand naar de drukkerij of werd er een ePub van gemaakt om als digitaal boek te distribueren. Dat hoeft nu niet meer, want je kunt je boek ook maken en voorbereiden voor publicatie vanuit Pages, iBooks Author en andere apps.

Boeken maken in Pages

In Pages op de Mac kun je zelf boeken maken. Alle hulpmiddelen daarvoor zijn in de Pages-app aanwezig en je kunt meteen zien hoe je boek eruit komt te zien. Je kiest eerst een sjabloon, waarbij je kunt kiezen uit vaste layout (vergelijkbaar met een papieren boek) of dynamisch aanpasbaar (bij digitale boeken). Vervolgens kun je de tekst intikken en afbeeldingen toevoegen. Het is geschikt voor tekst, multimedia-galerijen, aangepaste stijlen, tekeningen en video. Het eindresultaat is een bestand in ePub 3-formaat.

Je kunt Pages op de Mac, iPhone en iPad gebruiken voor het maken van boeken, maar voor het meeste gebruiksgemak kun je het beste voor het grotere scherm van een Mac kiezen. Niet alles is mogelijk bij het maken van boeken in Pages. Zo kun je geen quizzen, pop-overs en HTML5-widgets gebruiken, maar misschien wilde je die ook helemaal niet gebruiken. Wil je een quiz in je boek opnemen, kijk dan eens naar iBooks Author. Ook kun je geen ePub, .iBooks en .iba-bestanden in Pages openen, maar alleen .pages en .doc bestanden.

Apple’s voorbeelden zien er natuurlijk subliem uit:

Pages: boek maken

Waarom zou je Pages gebruiken voor het maken van je boeken?

 • De software staat waarschijnlijk al op je Mac en is gratis.
 • Pages heeft allerlei (vrij nieuwe) sjablonen om je snel op weg te helpen.
 • Je kunt boeken maken op de Mac, iPhone, iPad en web zodat je niet aan één apparaat gebonden bent.
 • Je kunt boeken direct exporteren naar iBooks voor een preview.
 • Je kunt direct tekenen in Pages, ook over een bestaande afbeelding. Deze tekening verschijnt in je boek.
 • Je kunt hiermee ePub 3 bestanden maken die je op elk platform kunt lezen.

Boeken maken in iBooks Author

Met de los verkrijgbare app iBooks Author kun je al langer boeken maken. Ze zijn vooral bedoeld om via de iBooks Store beschikbaar te stellen in Apple’s eigen .iBooks-formaat. Deze software wordt gemaakt door hetzelfde team dat binnen Apple ook verantwoordelijk is voor Pages. Eigenlijk is het dus wat dubbelop dat je beide apps kunt gebruiken. Apple lijkt van plan om iBooks Author nog een tijdje in de lucht te houden, maar de kans is groot dat de software uiteindelijk gaat verdwijnen. Daarmee verdwijnt ook het eigen formaat .iBooks en wordt het algemene formaat ePub 3 de standaard binnen Apple.

iBooks Author

Waarom zou je iBooks Author gebruiken voor het maken van boeken?

 • Je zoekt een Mac-vriendelijke oplossing die makkelijk in gebruik is.
 • Je wilt je boek in de iBooks Store publiceren.
 • Je wilt een live preview van je boek zonder het te exporteren.
 • Je wilt een mooie inhoudsopgave, woordenlijst en/of introductievideo.
 • Je wilt widgets zoals een quiz, pop-over, HTML, 3D of een zijbalk om mee te bladeren.

Boeken maken met Calibre

Calibre is voor veel mensen dé standaard als het om maken van boeken gaat. De open source-software is verkrijgbaar voor Windows, macOS en Linux. Je kunt tekst- en html-bestanden importeren in Calibre en vervolgens aan de slag gaan. Bijna alle formaten worden ondersteund, van pdb tot pdf. Je vult wat metadata in, waaronder het ISBN-nummer als je je boek ook professioneel wilt aanbieden. Met een druk op de knop gaat het omzettingsproces van start. Calibre maakt een aparte map aan waar je de geconverteerde boeken kunt terugvinden. Je kunt ze daarna handmatig naar de iBooks-app slepen, maar het kan eventueel ook vanuit Calibre zelf. Het boek verschijnt op je boekenplank in iBooks.

calibre boeken

Het is belangrijk om nog wel even goed je tekst na te lopen. Soms loopt de tekst niet mooi rondom plaatjes of kan Calibre de structuur niet goed herkennen. Boeken met ingewikkelde opmaak zoals studieboeken met veel plaatjes en tabellen is Calibre minder geschikt. Daar staat tegenover dat je met deze software enorm veel instellings- en aanpassingsmogelijkheden hebt. Calibre is behalve voor het converteren van boeken ook geschikt voor het beheren van je boeken. De software is geschikt voor vele ereaders (dus niet alleen de iPad) en kan eventueel ook automatisch synchroniseren.

Waarom zou je Calibre gebruiken:

 • Gratis en open source.
 • Geschikt voor vele ereaders.
 • Software bestaat al heel lang, betrouwbaar en stabiel.

Overige apps en websites

Er zijn nog veel meer opties om boeken te maken. Hieronder stellen we een aantal aan je voor:

 • InDesign: Voor als je je pagina-layout professioneel wilt aanpakken. Kost €24 per maand via Adobe.
 • Atavist: Een online publicatietool waar je niet voor hoeven kunnen programmeren. Maak online tijdschriften en fotoboeken. Ook geschikt voor ebooks.
 • Pressbooks: Een goede keuze als je fictieboeken wilt schrijven. Weinig sjablonen en opties, maar je kunt er wel een professioneel uitziend boek mee maken. Veel aanpassingsmogelijkheden.

Boek maken met Pressbooks

 • Reedsy: Kan ePub, Mobi en PDF maken. Gratis en simpel.
 • Vellum: Elegante oplossing voor Apple-, Kobo- en Kindle-boeken. Wel vrij duur in gebruik.
 • LucidPress: Werkt met bijna elk ebook-formaat, geschikt om visueel aantrekkelijke boeken te maken. Helaas kun je de boeken niet downloaden naar je computer of iPad.
 • eBook Compiler: Voor een paar tientjes maak je je boek. Ziet er wel wat verouderd uit.
 • CreateSpace: Beperkt tot romans, maar je kunt er wel een professioneel uitziend boek van maken.
 • Ultimate eBook Creator: Werkt met Kindle-formaat, ePub, MOBI en meer. Ook deze ziet er wat gedateerd uit.
 • Scrivener: Populaire software voor het schrijven van boeken. Er is ook een app voor de iPhone en iPad (zie link hieronder). Een standaard licentie kost 45 dollar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Categorie iBooks
Onderwerpen boek, boeken, epub, pages, stanza
Devices Mac, MacBook
Software macOS