WhatsApp blauwe vinkjes

Bug in WhatsApp geeft ongewenste leesbevestiging bij audioberichten

WhatsApp verstuurt ongewenste leesbevestigingen als je een gesproken bericht verstuurt, zelfs als je de 'blauwe vinkjes' had uitgeschakeld.

WhatsApp stuurt contactpersonen een leesbevestiging als er een audiobericht is beluisterd, ook als mensen de blauwe vinkjes hebben uitgeschakeld. Het blijkt te gaan om een bug, die ook in de iPhone-app aanwezig is.

WhatsApp blauwe vinkjes

Bug in leesbevestiging van WhatsApp

Bij getypte berichten gaat WhatsApp goed met de instellingen om, maar bij audioberichten blijkt dit niet het geval. In de apps voor iOS, Android en Windows Phone is de bug aanwezig, waardoor iemand onbedoeld een indruk kan krijgen of de ontvanger naar de berichten gekeken heeft. Het werkt als volgt: als je de chat opent wordt nog geen blauw vinkje gezet, maar zodra je het geluidsfragment gaat luisteren verschijnt het vinkje wel. Dit is niet meer terug te draaien.

We hebben de ontdekking geverifieerd in de iPhone-app. Bij audioberichten zie je precies wanneer het bericht is beluisterd. Bij een tekstbericht is dat niet het geval:

WhatsApp leesbevestiging bij gesproken berichten werkt niet goed

In onderstaande screenshots is te zien dat tekstberichten geen blauw vinkje krijgen, maar gesproken berichten wel. WhatsApp voerde de leesbevestiging in 2014 in, wat aanvankelijk leidde tot protesten onder gebruikers. Ze zouden potentiële ruzies opleveren met mensen die je berichten wel lezen, maar niet direct reageren (“Waarom zeg je niks terug?!?”). Daarom gaf WhatsApp al snel de mogelijkheid om de blauwe vinkjes uit te schakelen. Een minderheid van de gebruikers heeft dat ook gedaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 november 2016, 14:19
Categorie Apps
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.