WhatsApp logo met vage achtergrond.

Facebook stopt in EU tijdelijk met gebruik van door WhatsApp gedeelde gegevens

Facebook gaat de gegevens die door WhatsApp gedeeld zijn, tijdelijk niet gebruiken. De stop gold eerst alleen voor het Verenigd Koninkrijk, maar geldt nu voor heel Europa. Je WhatsApp gegevens worden daarom niet meer via Facebook met adverteerders gedeeld.

WhatsApp logo met vage achtergrond.
Er is de laatste tijd veel gedoe om het delen van gegevens tussen WhatsApp en moederbedrijf Facebook. In Duitsland was al opspraak over de uitwisseling van gegevens en ook in het Verenigd Koninkrijk is het gebruik van gedeelde WhatsApp-gegevens met Facebook tijdelijk stopgezet. Nu blijkt dat dit niet alleen voor het Verenigd Koninkrijk, maar voor heel de EU geldt, meldt de NOS.

Facebook gebruikt tijdelijk geen WhatsApp-data meer

De stop van het gebruik van WhatsApp-gegevens door Facebook is slechts tijdelijk. Europese privacywaakhonden waren niet blij toen WhatsApp in augustus aankondigde dat WhatsApp-gegevens door Facebook gebruikt zouden worden om je passende advertenties te tonen en vriendschapsverzoeken te doen. De nieuwe voorwaarden waarin deze wijziging gemeld werd, ging vrij snel daarna van kracht. Gebruikers moesten de voorwaarden accepteren om WhatsApp nog te kunnen gebruiken, maar konden zich wel uitschrijven voor het gebruik van gegevens door Facebook. Dit uitschrijven kon echter slechts gedurende dertig dagen na het accepteren van de voorwaarden. Bovendien kon je je keuze daarna niet meer wijzigen. Hierdoor zullen de meeste WhatsApp-gebruikers inmiddels wel al vastzitten aan het al dan niet gebruik van gegevens door Facebook.

Nu zegt Facebook dus dat ze tijdelijk gestopt zijn met het gebruik van door WhatsApp gedeelde gegevens. Facebook zegt de data alleen nog te gebruiken om spam tegen te gaan en niet meer voor het tonen van advertenties en het verbeteren van vriendschapsverzoeken. Facebook heeft hiertoe besloten na druk van Article 29. Article 29 is een groep van alle Europese privacywaakhonden die het niet eens waren met deze uitwisseling van gegevens. Ze vielen onder andere over de limiet van dertig dagen waarin je de keuze kunt maken om gegevens met Facebook te delen.

Het is niet bekend hoe lang het stopzetten van het gebruik van data precies duurt. Article 29 komt volgende week met Facebook en WhatsApp bijeen om te praten over het gebruik van uitgewisselde gegevens.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 november 2016, 16:30
Categorie Apps
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.