Facebook en WhatsApp

Gerucht: ‘Cryptomunt van WhatsApp verschijnt in de eerste helft van 2019’

Ook Telegram en Signal met cryptomunt

Facebook is van plan om nog in de eerste helft van dit jaar de WhatsApp-cryptomunt vrij te geven. Met deze munt moet het mogelijk zijn om onderling te betalen. Ook andere chatapps werken aan eigen cryptovaluta.

Als het aan de verschillende chatapps ligt betalen we straks niet meer onderling via de app van onze bank, maar gewoon via WhatsApp, Telegram of Signal. WhatsApp komt volgens bronnen bij The New York Times al in de eerste helft van 2019 met een eigen cryptomunt, waarmee je betalingen naar vrienden en familie kan sturen. Moederbedrijf Facebook is al in een vergevorderd stadium.

‘WhatsApp-cryptomunt in eerste helft 2019’

We schreven al eerder over de mogelijke komst van een WhatsApp-cryptovaluta. Bloomberg meldde destijds dat WhatsApp plannen had voor een dergelijke eigen munt. The New York Times heeft nu meer details over deze munt. Het doel is om een soort betaalsysteem te maken dat vergelijkbaar is met PayPal, zodat je makkelijk betalingen kan doen tussen verschillende landen. Het project van Facebook wordt geleid door David Marcus, voorheen president van PayPal.

Facebook is al in een vergevorderd stadium met de ontwikkeling van de WhatsApp-cryptomunt. Volgens de bronnen voert Facebook gesprekken met handelaren over hoe ze de munten kunnen verkopen aan gebruikers. In welke landen de cryptomunt precies beschikbaar komt is nog onduidelijk, maar de kans is groot dat WhatsApp eerst de focus legt op landen waarbij het huidige financiële systeem minder toegankelijk is, zoals India. WhatsApp liet eerder wel weten dat WhatsApp Pay in meer landen uitgerold gaat worden. Mogelijk heeft dat iets met de ontwikkeling van deze cryptomunt te maken. In de eerste helft van het jaar moet de munt voor het eerst beschikbaar komen.

WhatsApp is van plan om de waarde van de munt gelijk te houden aan allerlei buitenlandse valuta’s. Eerder werd nog gesproken over een stablecoin, waarbij de waarde gelijk ligt aan de dollar. Nu lijkt het erop dat Facebook naar meerdere valuta’s kijkt. Door de waarde gelijk te houden, is er veel minder kans op grote stijgingen of dalingen van de waarde. Hierdoor is een dergelijke munt minder interessant voor handelaren dan bijvoorbeeld de Bitcoin.

Ook Telegram en Signal met eigen munt

De cryptovaluta van Telegram en Signal lijken volgens de bronnen meer op de traditionele cryptomunten zoals Bitcoin, waarbij de waarde meer fluctueert. Telegram zou zo’n $1,7 miljard opgehaald hebben om te werken aan de cryptomunt. De ontwikkeling van deze munt, genaamd de Gram, zou al voor 90% klaar zijn. Het project van Signal, de Mobilecoin, is het kleinst van de drie cryptomunten. Signal heeft reeds $30 miljoen opgehaald, maar daar moet volgens bronnen nog $30 miljoen bij komen.

Zou jij gebruik maken van deze cryptomunten om onderling te betalen met vrienden of familie of gebruik je liever apps voor betaalverzoeken, zodat je gewoon in euro’s kan betalen?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.