whatsapp-iphones

Zes nieuwe WhatsApp-functies om in 2016 naar uit te kijken

WhatsApp heeft meer dan 1 miljard gebruikers, maar is nog lang niet klaar met innoveren. Welke nieuwe functies kunnen we verwachten voor WhatsApp op de iPhone? We zetten ze voor je op een rijtje.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Berichtendienst WhatsApp (link) overschreed vannacht de magische grens van 1 miljard gebruikers en voorlopig lijkt er nog geen einde aan deze groei te komen. Iedere dag worden er 42 miljoen berichten verzonden, 1,6 miljard foto’s gedeeld en zijn er 1 miljard verschillende groepchats. Aan welke nieuwe functies werkt de berichtendienst om WhatsApp in de toekomst nog populairder te maken?


whatsapp-iphones

WhatsApp laat zelden van tevoren weten welke nieuwe features er onderweg zijn naar de berichtendienst, maar uit verschillende bèta’s kunnen we alsnog veel afleiden. Deze testversies bevatten regelmatig onderlinge verschillen op iOS en Android, al maken de belangrijkste nieuwe functies doorgaans de overstap naar beide WhatsApp-versies. Houd er echter wel rekening mee dat het hier om gelekte functies uit bèta’s gaat. Het is dus geen officiële bevestiging van WhatsApp dat de functie ook daadwerkelijk wordt toegevoegd.

#1 WhatsApp wordt prominenter zichtbaar in Facebook, en andersom

WhatsApp is eigendom van Facebook, al is daar nog weinig van te merken. 2016 Lijkt echter het jaar te worden waarin Facebook WhatsApp een stuk meer in gaat lijven. Zo krijgt ieder Facebookbericht voortaan een knop waarmee je de inhoud direct via WhatsApp kunt delen. Een schakelaar in WhatsApp maakt het mogelijk om jouw gegevens met Facebook kunt delen. Volgens de bijbehorende tekst worden deze gegevens gebruikt om jouw Facebook-ervaring te verbeteren. Wat dat precies wil zeggen is nog even de vraag, maar je kan hierbij denken aan het delen van je contactpersonen, zodat Facebook beter weet welke nieuwe vrienden je toe kunt voegen.

Bekijk ook

'WhatsApp gaat delen van Facebookgegevens opnemen in nieuwe gebruiksvoorwaarden'

In een betaversie van WhatsApp is te zien dat de berichtendienst binnenkort nieuwe gebruikersvoorwaarden krijgt. Deze hebben het specifiek over WhatsApp Calling en het delen van gegevens met Facebook.

#2 WhatsApp videochats

WhatsApp videochatten
WhatsApp ondersteunt al een tijdje een belfunctie met WhatsApp Bellen, en als we de bèta mogen geloven wordt deze binnenkort verder uitgebreid met de mogelijkheid om te videobellen. In de stijl van FaceTime kun je op die manier gratis een videogesprek voeren vanuit de WhatsApp-app. Op screenshots is te zien hoe je een kleine preview van je eigen camera onderin beeld ziet, terwijl de rest van het scherm gevuld wordt met de video van de ander. Deze preview kun je verplaatsen, en daarnaast kun je tijdens het bellen het geluid uitzetten en wisselen tussen de front- en achtercamera.

Bekijk ook

'Binnenkort in WhatsApp: videochats en tabbladen'

WhatsApp krijgt videochats en tabbladen, blijkt uit gelekte informatie. Met videochatten wordt WhatsApp een concurrent voor FaceTime en Skype en met de tabbladen kun je makkelijker wisselen tussen chats.

#3 WhatsApp-chats exporteren als ZIP

WhatsApp gaat het makkelijker maken om WhatsAppchats te archiveren. In de toekomst wordt de optie toegevoegd op een volledig chatgesprek als ZIP-bestand op te slaan, zodat je het een permanente plaats op je computer kunt geven. Er zat altijd al archiveer-functie in WhatsApp, maar hierbij kon je alleen iCloud gebruiken. De ZIP-functie lijkt dan ook vooral bedoeld voor de mensen die hun chats op hun PC of Mac willen bewaren.

Bekijk ook

Binnenkort WhatsApp-chats exporteren als ZIP, Facebook krijgt WhatsApp-deelknop

WhatsApp voor iOS gaat het makkelijker maken om chats te archiveren als ZIP-bestand, en Facebook krijgt een speciale 'deel op WhatsApp-knop'. Deze functies worden nu getest voor iOS en Android.

#4 Tabbladen in nieuw design voor WhatsApp

WhatsApp zou ondertussen ook bezig zijn met een volledig nieuw ontwerp van de app. Deze zou naar verluid tabbladen bevatten, net zoals je dat nu hebt in browsers als Safari en Chrome. Met deze tabbladen wordt het makkelijker om snel tussen verschillende chatgesprekken te schakelen. Nu moet je steeds terugkeren naar het overzichtscherm met al je gesprekken, terwijl je in de toekomst in theorie je favoriete groep- en privegesprekken tegelijk geopend kunt hebben bovenin je scherm. Screenshots van deze tabbladen zijn tot op heden nog niet uitgelekt.

#5 Gemakkelijker documenten delen

Whatsapp-delen WhatsApp-delen
Foto: Androidworld
Een Android-bèta van WhatsApp in november 2015 bevatte de handige optie om PDF- en Word-bestanden via de berichtendienst te versturen. Door de bestaande deelknop in WhatsApp uit te breiden, kun je er straks niet alleen video- en audioberichten mee versturen. Welke bestanden je uiteindelijk allemaal kan gaan versturen is nog niet duidelijk, al werden Word en PDF expliciet genoemd. Deze bestanden verschijnen met nieuwe icoontjes in de chat. Zeker met WhatsApp Web in het achterhoofd kan dit bijvoorbeeld een handige functie worden voor studenten, die in hun groepschat snel een samenvatting naar iedereen kunnen sturen.

Bekijk ook

Kunnen we straks ook documenten versturen met WhatsApp?

WhatsApp is bezig met de voorbereidingen van een nieuwe functie, waarmee we PDF- en Word-bestanden vanuit het deelmenu van de app met anderen kunnen delen.

#6 WhatsApp om te chatten met bedrijven?

WhatsApp is sinds kort helemaal gratis, en daar zijn veel gebruikers ongetwijfeld blij mee. Tot voorheen moesten sommige nieuwe leden €0,89 per jaar betalen om van WhatsApp gebruik te blijven maken, een verdienmodel dat volgens WhatsApp-oprichter Jan Koum niet goed werkte. Daarom wordt er nu nagedacht over nieuwe WhatsApp verdienmodellen. Zo zou WhatsApp samen willen werken met grote bedrijven, die vervolgens direct in contact kunnen komen met hun klanten. Koum benadrukt dat dit niet betekent dat je ineens reclameberichten en spam binnenkrijgt. Het moet voor zowel het bedrijf als de gebruiker een middel worden om gemakkelijk met elkaar in contact te komen.

Bekijk ook

WhatsApp stopt met betaalde abonnementen

WhatsApp stopt met het aanbieden van betaalde abonnementen voor nieuwere gebruikers. WhatsApp stopt er per direct mee maar je kunt je geld niet terugvragen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
3 februari 2016 om 20:33
Onderwerpen
,
Categorie
Apps
25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.