Apple Store Fifth Avenue

Wachtrijen bij de Apple Stores voor de iPhone 7: robots, reclamekaravaan en illegale klapstoelen

Bij sommige Apple Stores staan al dagen wachtrijen voor de iPhone 7, maar het is duidelijk dat het fenomeen wel aan het veranderen is.

Over minder dan 24 uur gaan de iPhone 7 en Apple Watch Series 2 officieel in de verkoop. Wie denkt dat dit toestel geen belangstelling trekt heeft het mis, want de zwarte exemplaren zijn vrijwel uitverkocht. En in de winkels hoef je bij de losse verkoop ook weinig zwarte iPhone 7’s te verwachten. Toch zitten traditiegetrouw de eerste mensen alweer in de rij – behalve in Nederland. Voor de Apple Store in Amsterdam is nog geen rijzitter te bekennen.

Apple Store Fifth Avenue
Foto via Instagram, Olgaenglund

Vooral bij de bekende Apple Store aan 5th Avenue in New York waren alweer vroegtijdig mensen te vinden. Klapstoeltjes en mini-tenten met merkopdruk maken duidelijk dat het evenement is uitgeroeid tot een reclamekaravaan voor kleine (reparatie)bedrijfjes. Geen wonder dat Apple Store-baas Angela Ahrendts er vanaf wil. En eerlijk gezegd: het is inmiddels zo’n gebruikelijk verschijnsel geworden, dat tv-stations niet meer zo snel uitrukken om die gekkies in de rij te interviewen. Ook speelt mee dat Apple de scalpers wil ontmoedigen: Aziatische handelaren die grootmoeders en werklozen in de rij zetten om toestellen in te slaan voor rijke klanten in het Verre Oosten.

De eerste man in de rij zit er al sinds 25 augustus, nog voordat de iPhone 7 werd onthuld. Eén van de plekken is te koop voor $300 en er zijn uiteraard ook een aantal mensen die er betaald zitten. Zo wordt de 11e plaats ingenomen door een professionele rijenzitter, die beweert dat hij $3.400 per week krijgt betaald.

San Francisco en Berlijn

In andere steden is het wat rustiger. Zo zitten er bij de Apple Store San Francisco nog maar een paar mensen te wachten (met Angela Ahrendts-lookalike?):

Apple Store San Francisco
Foto via Instagram, Minoyohan

In Berlijn was het een paar dagen geleden al raak. Bij de winkel aan de Ku’damm een zekere Helge Bruhn, die zijn fans met YouTube-filmpjes op de hoogte houdt van zijn avontuur. Of beter gezegd: het gebrek aan avontuur, want erg veel gebeurt er nou ook weer niet. Deze man zit elk jaar als eerste in de rij en is niet eens van plan om een iPhone te kopen. Hij doet het “puur voor de lol” en om nieuwe vrienden te ontmoeten (en we vermoeden ook een beetje voor de aandacht).

Om een indruk te geven van de spannende ontwikkelingen ter plekke: dinsdag moesten alle klapstoeltjes en tenten weg bij de Apple Store, omdat het illegaal is om op straat te kamperen. Maar nu inmiddels de dranghekken er staan, mag het wel. Je maakt wat mee als rijzitter.

Nieuw-Zeeland: robot in de wachtrij

Een mobiele provider in Nieuw-Zeeland heeft iets anders bedacht als stunt: zij hebben beloofd dat de eerste 100 mensen die in de wachtrij gaan staan voor een pre-order een eigen robot krijgen, die voor hen in de rij gaat staan. De mini-robots Alpha-1 worden aangestuurd met een app. Klanten kunnen via de webcam meekijken en de robots kunnen ook dansjes doen.

Robots van Spart in de rij

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 september 2016, 10:24
Categorie Apple
Onderwerpen apple store, wachtrij

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.