Apple iPad conferentie 16 oktober

Dit verwachten wij op het iPad-event

Wat kun je allemaal verwachten tijdens het Apple-evenement op 16 oktober? Onze verwachtingen van de iPad Air 2, Macs en meer lees je hier.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Apple iPad conferentie 16 oktober

Het is weer aftellen geblazen: op donderdag 16 oktober organiseert Apple een speciaal evenement waarbij weer nieuwe producten worden aangekondigd. De verwachtingen zijn daarom ook hooggespannen. De afgelopen jaren werden er tijdens een evenement in oktober bijvoorbeeld nieuwe iPads aangekondigd. Wat staat er dit jaar allemaal op de planning? Apple houdt de lippen stijf op elkaar, maar we hebben uiteraard al de nodige vermoedens. We zetten ze in dit artikel op een rij.

Hoe laat begint het?

Apple’s media-evenement vindt op donderdag 16 oktober plaats in de Apple Campus. Daar is de pers uitgenodigdom het evenement ‘s ochtends bij te wonen. In Nederland gaat het evenement van start om 19:00 uur. Je kunt het dan online volgen.

Hoe kan ik het evenement op iCulture volgen?

Je kunt hier op iCulture uiteraard zo snel mogelijk het laatste nieuws van het Apple-evenement verwachten. Zodra Apple een nieuw product aankondigt, lees je daar gelijk over op de website of in de app. We zullen naarmate het evenement vordert ook onze artikelen zoveel mogelijk uitbouwen, zodat je in een uitgebreid verslag de belangrijkste details kunt vinden. Zo kun je tijdens het Apple-evenement alles te weten komen, maar ook na afloop.

twitter_iculture_berichtgevingWil je zo snel mogelijk iedere aankondiging meekrijgen? Dan kun je ons ook op Twitter volgen op @iCulture, waar we aan de hand van korte updates verslag doen van het evenement. Handig als je het evenement op de voet wil volgen maar niet in staat bent de livestream te volgen. Door notificaties voor onze Twitter-account in te schakelen krijg je zelfs iedere update als pushbericht op je iPhone, zodat je zo goed mogelijk up-to-date blijft. Ga naar de profielpagina van iCulture in de officiële Twitter-app en tik op het tandwieltje.

Natuurlijk krijg je via de iCulture-app ook alle push notificaties van de aankondigingen binnen.

Is er een livestream?

Apple biedt ook dit jaar een livestream aan voor het grote oktober-evenement. Deze livestream vind je op een speciale pagina op Apple’s website, of op een kanaal van je Apple TV. Voor het bekijken van de livestream is een Mac met minstens OS X 10.6.8 en Safari 5.1.10 vereist, een iDevice met iOS 6 of nieuwer of een Apple TV tweede generatie met software-update 6.2 of nieuwer.

Wat gaat Apple aankondigen?

Apple heeft niet verteld wat er tijdens het evenement zal worden aangekondigd, al zaten er in de verzonden uitnodiging wel een paar hints. Op basis van eerdere berichten verwachten wij het volgende tijdens het Apple-evenement:

Apple Pay

apple payHet is een beetje een verplicht nummer tijdens het Apple-evenement. Eerder werd al beloofd dat de Amerikaanse betaaldienst op 16 oktober van start zal gaan. Het zit er dus dik in dat Apple de officiële aftrap doet of aankondigt tijdens het event. Het moet wel héél raar lopen als Apple niks doet met Apple Pay tijdens het evenement, dus zet deze maar bovenaan je lijstje met verwachte onthullingen. Zolang Apple Pay alleen in de VS beschikbaar is hebben we hier helaas weinig aan, al zit er wel een klein voordeel aan verbonden: met de komst van Apple Pay moet Apple ook iOS 8.1 uitbrengen, waarin ondersteuning voor de dienst is geïntegreerd. En iOS 8.1 zal daarnaast de nodige bugfixes en verbeteringen bevatten.

Waarschijnlijkheid: 100 procent

Verschijningsdatum OS X Yosemite

widgets yosemiteApple heeft meerdere Golden Master candidates uitgebracht van OS X Yosemite en alle geruchten wijzen er op dat de update in oktober verschijnt. Het kan dus niet anders: Apple zal tijdens het evenement bekendmaken wanneer de nieuwe OS X-versie verschijnt, of Yosemite misschien zelfs na het evenement al uitbrengen.

Waarschijnlijkheid: 100 procent

iPad Air 2

ipad-air-2-replica-volumeknoppenDe afgelopen jaren werd er in oktober een nieuwe iPad aangekondigd. De kans is zeer groot dat we dit jaar tijdens het oktober-evenement de iPad Air 2 te zien krijgen. Deze iPad is namelijk al opgedoken in meerdere geruchten en gelekte foto’s. Hierdoor hebben we ook een aardig idee van wat de iPad Air precies zal behelzen. De vermoedelijke specificaties zijn als volgt:

We hebben nog wel wat twijfels over de naam: in geruchten staat de nieuwe iPad bekend als de iPad Air 2, maar Apple stapte een paar jaar terug al af van cijfers achter iPad-namen. Zal dit ‘de nieuwe iPad Air’ worden?

Waarschijnlijkheid: 100 procent

iPad mini Retina 2

iPad-mini-retinaAls de iPad Air een update krijgt, dan is de iPad mini Retina toch ook wel aan de beurt? Kijk je naar de afgelopen jaren, dan lijkt het alleen maar logisch om op donderdag ook de iPad mini Retina 2 aan te kondigen. Maar: de nieuwe iPad mini is in bijna geen gerucht voorbijgekomen. Alleen Macotakara schreef dat we ook een update voor de mini kunnen verwachten. We houden daarom een slag om de arm. Update: De iPad mini 3 is vroegtijdig uitgelekt via Apple’s eigen documenten. Genoeg om onze verwachtingen bij te stellen: het is vrijwel zeker dat de nieuwe iPad mini wordt onthuld.

Waarschijnlijkheid: 100 procent

iPad Pro

ipad pro concept spotlightDe iPad Pro was de afgelopen maanden geregeld voer voor geruchten. Een nog grotere iPad met 12,9-inch-scherm zou het ideale werkpaard zijn, waarop je ook twee apps tegelijk kunt draaien. Apple’s jaarlijkse iPad-evenement lijkt het ideale moment om deze grote iPad te onthullen, toch? We willen het graag geloven, maar de feiten wijzen op het tegendeel. We hebben namelijk al eens gehoord dat de iPad Pro pas voor 2015 gepland is. Dat niet alleen: de productie zou ook nog eens zijn vertraagd, omdat Apple alle troepen heeft gezet op de fabricage van de iPhone 6 Plus. Er zijn bovendien geen onderdelen naar buiten gelekt, wat je wel zou verwachten als Apple op het punt staat een grotere iPad aan te kondigen. iCulture-bezoeker Marvin zit bovenop deze iPad Pro-geruchten:

Ik zie ook heel vaak suggesties op het internet langskomen over een iPad pro met een ‘dual OS’. Dus hij zou zowel op iOS als op Mac OS draaien. Ik zou wel heeeel blij zijn met zo’n power iPad!

Waarschijnlijkheid: 10 procent

MacBook Air Retina

Macbook AirVolgens bronnen zou het één van de grote aankondigingen zijn tijdens het evenement: een MacBook Air met retinascherm. Deze nieuwe MacBook zou een 12-inch-scherm krijgen, precies tussen de 11-inch- en 13-inch-modellen in. Op het laatste moment lekte echter naar buiten dat deze nieuwe MacBook Air niet tijdens het Apple-evenement zal worden gepresenteerd. Door productieproblemen kan Apple hem pas vanaf 2015 verkopen, waardoor het nu te vroeg is om hem te presenteren. Deze berichten komen uit vrij betrouwbare bron, dus het zit er dik in dat ze kloppen. Met andere woorden: reken nog maar niet op een MacBook Air Retina. En wat als hij er wel komt? Dan kan hij wel eens in nieuwe kleuren verschijnen, zo haalt iCulture-lezer JW uit de verstuurde uitnodiging:

De nieuwe 12 inch MacBook Air zal in meerdere kleuren verschijnen. Dat is misschien een verklaring voor de meerkleurige uitnodiging.

Waarschijnlijkheid: 10 procent

iMac Retina

imac designDe MacBook Air Retina komt er misschien niet, maar er is nog een Retina-kanshebber: de iMac. Deze zou niet last hebben van dezelfde productieproblemen waardoor de dunnere MacBook namelijk nog niet gefabriceerd kan worden. Volgens geruchten is Apple bovendien van plan om in oktober al de Retina iMac op de markt te brengen. Deze iMac heeft een 27-inch-scherm met een resolutie van maar liefst 5120 bij 2880 pixels – het dubbele van de huidige 2560 bij 1440 pixels van het iMac-scherm. Dit wordt mogelijk gemaakt door een ingebouwde AMD-videokaart.

Waarschijnlijkheid: 70 procent

Mac Mini

Mac MiniOnderop Apple’s uitnodiging voor het evenement stond een enkele zin: “It’s been way too long”. En als we aan een Mac denken die al lang geen update heeft gekregen, dan is het de Mac Mini. Daar komt ook nog eens bij dat we al een paar keer hebben gehoord dat er een Mac Mini voor 2014 gepland staat. Op Apple’s supportsite was zelfs al een pagina gewijd aan het nieuwe model.

Waarschijnlijkheid: 70 procent

Nieuwe Apple TV

Apple TV Air concept Curved 3Apple zinspeelt in de uitnodiging voor het evenement op een product dat al heel lang niet is bijgewerkt. Daarbij kan het gaan over de hierboven besproken Mac Mini, maar er is nog een zeer waarschijnlijke kandidaat: de Apple TV. Al tijdenlang horen we dat Apple werkt aan een nieuwe versie van de Apple TV, die ook in staat is om apps en games af te spelen. Al deze geruchten doen vermoeden dat deze Apple TV eindelijk zal worden onthuld op 16 oktober, maar dat staat haaks op een ander gerucht: Apple zou de nieuwe Apple TV misschien hebben uitgesteld tot 2015. Wat is er toch aan de hand? We temperen onze verwachtingen nog even. We hebben het hier uiteraard wel over Apple’s losse Apple TV. De kans is nihiel dat er een zelfstandige tv wordt gepresenteerd. Hoewel de kans niet heel groot zijn, wordt er wel ontzettend op gehoopt:

Hoewel de zelfstandige Apple-televisie zeer onwaarschijnlijk is, denkt Macaanzee dat het Apple-event wel iets van deze schaal moet bevatten:

Ik vind dat de meesten van jullie veel te klein denken. Een update van de Apple TV, de Mac mini, Siri duikt zelfs weer op. En zelfs de lampen van Philips. Dat kan nooit ‘het’ thema zijn van een keynote; dat zijn meer dingen die zomaar tussendoor passeren of tussen onderwerpen door op een keynote even worden gemeld. It’s been way too long. Té lang zal de nieuwe grote iPad Pro niet zijn (ik gok erop dat hij zo heet en niet iPad plus. Ik denk dat de iPad Pro de link gaat leggen met MacBook Pro). Dus daar zal de tekst niet op slaan.

Het enige wat “way too long” heeft geduurd is de échte Apple iTV, een grote en hele slimme Smart TV van Apple, die de belangrijkste schakel wordt in huis van het hele Apple systeem. Daar zitten toch veel mensen op te wachten.

Maar OF Apple daar ooit nog aan begint vind ik sterk de vraag. Ik hoop het wel, het lijkt me fantastisch, maar de TV -markt is een hele lastige en de prijzen staan enorm onder druk. Of Apple zin én mogelijkheden heeft om zich daar tussen te dringen vraag ik me af. In samenwerking met Sony zouden ze een hele mooie slag kunnen slaan. Als ze het doen dan droppen ze wél een bom op de TV-markt. Eén van de grote electronica productlijnen waar ze (nog) niets doen.
De Apple TV telt niet mee, vind ik. Die stelt weinig voor.

Waarschijnlijkheid: 30 procent

Meer over de Apple Watch

apple-watch-tijdstipDe Apple Watch is tijdens een evenement in september door Apple gepresenteerd, dus we vermoeden dat het horloge in oktober geen grote rol zal spelen. Het is echter prima mogelijk dat er nog een paar kleine details over de Apple Watch naar buiten zullen glippen. Als dit zo is, kunnen we echter niet zeggen wat: geen enkel gerucht wijst op de Apple Watch tijdens het event.

Waarschijnlijkheid: 40 procent

Nieuwe iPods

ipod-touch-kleurenNog een kanshebber op het event: de iPod. Apple heeft de iPod touch bijvoorbeeld al sinds 2012 geen update meer gegeven, waardoor het wel weer eens tijd lijkt om hier aandacht aan te besteden. De iPod Shuffle, iPod Nano en iPod Classic zijn alledrie ook al een aardige poos niet meer door Apple bijgewerkt. Krijgen we donderdag dan toch eindelijk een nieuwe muziekspeler van Apple? Of is de tijd van de iPod tot een einde gekomen?

Waarschijnlijkheid: 20 procent

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 oktober 2014, 8:09
Categorie Round-up
Onderwerpen apple pay, imac, ios 8.1, ipad air 2, ipad mini, ipad pro, mac mini, macbook, yosemite

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.