carplay-hyundai

Video: zo werkt CarPlay samen met je auto-entertainmentsysteem

CarPlay in de nieuwste Hyundai: hoe werkt dat? Een uitgebreide video legt de functies uit.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

carplay-hyundaiHyundai is een van de eerste merken die CarPlay in hun auto’s gaan ondersteunen. Een uitgebreid filmpje laat nu zien hoe dat werkt en gaat vooral in op een vraag die iedereen heeft: hoe werkt het samen met het al bestaande entertainmentsysteem van mijn automerk? Je ziet in de video hoe de 2015 Hyundai Sonata uit de fabriek komt en vervolgens de weg op gaat. Na 3:55 minuten wordt het interessant: je ziet hoe je een iPhone aansluit op het entertainmentsysteem met een Lightning-kabel.

CarPlay blijkt niet het hele audiosysteem en de navigatie over te nemen, maar werkt ermee samen. Op plekken waar je bijvoorbeeld geen mobiel bereik hebt, is het wel handig als het standaard navigatiesysteem van de auto het overneemt.

Een volledige demonstratie is het niet, maar in de acht minuten dat over CarPlay wordt gesproken krijg je wel een goed idee hoe het straks in de praktijk gaat werken. Bij andere automerken kan de oplossing uiteraard net iets anders zijn. Als je offline bent blijkt het niet mogelijk om Siri vragen te stellen of berichten te laten voorlezen. Online zoeken lukt uiteraard ook niet, maar zodra je weer verbinding hebt zijn alle functies weer gewoon te gebruiken.

Apple schuift CarPlay naar voren als een slimme en veilige manier om je iPhone in de auto te gebruiken. Bellen, navigeren, teksten laten voorlezen, het kan allemaal terwijl je je ogen op de weg gericht houdt. CarPlay is te bedienen via Siri, maar dan moet je dus wel een internetverbinding hebben. Zo niet, dan kun je via knoppen en een touchscreen op het dashboard de functies laten bedienen door een hulpvaardige passagier. CarPlay werkt alleen met de iPhone 5 en nieuwere modellen, voorzien van iOS 7.1 en hoger.

Recent kondigden Abarth, Alfa Romero, Audi, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Mazda en Ram aan dat ze CarPlay gaan ondersteunen. Het totaal komt nu op bijna 30 automerken. En de vooruitzichten zijn goed: volgens een voorspelling van ABI Research zal Apple’s CarPlay de autoindustrie over vijf jaar domineren. Het zal dan geïnstalleerd zijn in meer dan 24 miljoen auto’s. Toch blijven er merken die op meerdere systemen blijven gokken. Mercedes Benz liet tijdens de Geneva Motor Show 2014 zien hoe ze CarPlay hebben geïntegreerd, maar ze zullen ook MirrorLink blijven ondersteunen en zijn founding member van het Car Connectivity Consortium (CCC), een groep autofabrikanten die MirrorLink verder ontwikkelen. ABI denkt dat MirrorLink een belangrijke rol gaat spelen, maar dat CarPlay dominant zal zijn. Andere fabrikanten zoals Audi gokken zowel op Apple’s CarPlay als op Google Auto.

Volvo bracht zelf een reclamefilmpje uit, waarin ze uitleggen dat Apple CarPlay in de nieuwste generatie auto’s te gebruiken is:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2014, 21:43
Categorie Accessoires
Onderwerpen auto, carplay

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.